Na chvíli rekordmanem. Lyles na dvoustovce překonal Bolta, vinou pořadatelů ale na o 15 metrů kratší trati

Čtvrteční čas Noaha Lylese pod 19 sekund na dvoustovce nakrátko šokoval světovou atletiku. Dvaadvacetiletému americkému sprinterovi během exhibičních Inspiration Games ukázala časomíra při souboji na dálku úchvatný výkon 18,90, čímž by pokořil rekord Usaina Bolta. Po pár minutách ale bylo jasné, kde se stala chyba. Lyles totiž běžel vinou pořadatelů v Bradentonu na Floridě jen 185 metrů.

Tento článek je více než rok starý.

Bradenton (USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Neměli byste si takhle zahrávat s mými emocemi,“ reagoval později úřadující mistr světa Lyles na twitteru. „Dát mě na špatnou čáru...“ dodal s emotikonem chytajícím se za hlavu. Trpký úsměv měl hned po doběhu, stejně tak nemohli výkonu uvěřit komentátoři či diváci.

Několik závodnic, každá na jiném oválu. Hejnovou čeká netradiční atletická exhibice

Číst článek

Boltův světový rekord 19,19 z mistrovství světa v roce 2009 v Berlíně by totiž Lyles překonal v exhibici a navíc v silném protivětru. Hvězdný Jamajčan se pod 19 sekund nikdy nedostal, ačkoli po takovém výkonu hodně toužil.

Místo slávy byl však Lyles diskvalifikován. Technická četa mu totiž umístila bloky na špatnou startovací čáru. Souboj na dálku vyhrál Francouz Christophe Lemaitre běžící v Curychu za 20,65 před Nizozemcem Churandym Martinou (20,81).

Ten startoval podobně jako překážkářka Zuzana Hejnová v nizozemském Papendalu. Česká reprezentantka doběhla na nemistrovské trati 300 metrů překážek třetí.

Hry místo Diamantové ligy

Inspiration Games nahradily tradiční curyšskou Weltklasse v rámci Diamantové ligy, kterou znemožnila koronavirová krize. Exhibice se konala na třech kontinentech a sedmi místech. Pořadatelé v Bradentonu si však utržili ostudu a Lylese možná připravili o vítěznou prémii 10 tisíc dolarů.

Soutěž přitom spoléhala na použití technologie, která umožnila atletům běžícím na jiných oválech vzájemně soupeřit. „Speciální časy vyžadují speciální přístup a ten jsme tedy vymysleli,“ řekl již dříve Andreas Hediger, jeden z ředitelů Inspirational Games. „Dojedeme za atlety, pokud oni nemohou přijet do Curychu,“ doplnil.

Startovací pistole byly synchronizovány a tři běžci byli souběžně sledováni kamerami, které vytvářely výsledný obraz, jak je vidět ve videu. V daších závodech her se představily například olympijské vítězky Allyson Felixová či Shaunae Millerová-Uibová.

ČTK, wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme