První nadzvukové civilní dopravní letadlo od dob Concordu vzlétne v říjnu tohoto roku

Od posledního letu nadzvukového dopravního letounu Concorde uplyne letos v říjnu dlouhých 17 let. Na legendární stroj chce navázat letadlo Boom XB-1, jehož oficiální představení by mělo proběhnout 7. října 2020, informuje Interesting Engineering.

Firma již spustila webovou stránku, na které je možné se registrovat k odběru novinek. „Připojte se k nám 7. října 2020 a staňte se svědky historického okamžiku. Jako první na světě připravuje nezávisle vyvinutý nadzvukový letoun XB-1 cestu pro návrat nadzvukového cestování.“ píše se na webu.

Boom XB-1

Za projektem stojí firma Boom z amerického Colorada, která se od svého založení v roce 2014 zabývá rychlejšími způsoby letecké dopravy. „XB-1 je prvním krokem k návratu nadzvukového cestování. Létání dvojnásobnou rychlostí znamená, že můžeme cestovat dvakrát tak daleko, abychom do našich životů přivedli více lidí, míst a kultur,“ řekl zakladatel a generální ředitel Blake Scholl.

XB-1 je experimentální prototyp, jehož cílem bude sbírat poznatky o nákladech, bezpečnosti a efektivitě pro stavbu dalšího nadzvukového dopravního letadla Boom Overture. Jeho ambicemi stát je absolutně nejrychlejším komerčním dopravním letadlem na světě, který zkrátí dopravní časy na polovinu. Cestování tímto strojem by přitom mělo být nejen rychlé, ale také ekologické.

„Tam, kde letadlo Concorde ukázalo schopnost přepravovat cestující nadzvukovou rychlostí, XB-1 předvede klíčové technologie, které umožní levné a dostupné nadzvukové cestování pro příští generaci.“ uvedla firma v listopadu loňského roku na svém blogu.

Hlavní jsou náklady

Jednou z nejzásadnějších otázek je ekonomika provozu, která byla jednou z hlavních příčin ukončení Concordů. Vývoj se proto zaměřil na snižování nákladů, ke kterému má přispět například pokročilá aerodynamika, použití materiálů z uhlíkových kompozitů či vysoce účinný pohon.

Ačkoli je komerční dopravní letadlo Boom Overture teprve ve stádiu projektu, už o něj projevily zájem dvě velké aerolinky. Japan Airlines uzavřela předobjednávku na dvacet strojů a britská Virgin Group na poloviční množství.

V rámci úplnosti je nutné poznamenat, že Boom není první ani jedinou firmou, která pracuje na vývoji nadzvukového letadla. Například NASA připravuje ve spolupráci s Lockheed Martin stroj s označením X-59. Ten má podle plánu vzlétnout v roce 2021 a údajně bude mnohem tišší než Concorde.

Diskuze (25) Další článek: Apple bude podporovat Thundebolt i u Maců s vlastními čipy Arm

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,