Hlavní obsah

Po návratu ze Srbska či Černé Hory bude nově třeba test, nebo karanténa

Praha/Bělehrad

Ministerstvo zdravotnictví přesunulo Srbsko a Černou Horu mezi státy s vysokým rizikem nákazy koronavirem. Češi musí od pondělí 13. července po návratu z obou zemí absolvovat test na covid-19, nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény. Důvodem je zhoršená epidemiologická situace v těchto státech.

Článek

Dosud byly obě balkánské země v takzvané zelené kategorii s nízkým rizikem nákazy, za poslední týden tam ale výrazně přibylo lidí nakažených koronavirem.

"Srbsko a Černá Hora se přesouvají z kategorie zelených zemí do kategorie červených mimo unijních zemí, pro které platí specifická ochranná opatření. Na seznamu červených zemí v rámci EU zůstává i nadále Švédsko," informovalo ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě.

V Srbsku zemřelo za poslední den v souvislosti s koronavirem 18 lidí, což je vůbec nejvíce od vypuknutí epidemie v zemi. Nakažených přibylo 386. Zemi v posledních dnech zasáhly protesty, které odstartovala nespokojenost s plánovaným zákazem vycházení o víkendu. To bylo posléze odvoláno.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se v Srsku protestuje

Premiérka Ana Brnabičová vyzvala občany, aby protesty odložili, protože právě při hromadných akcích se může nákaza šířit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám