Ve Francii zemřel po brutálním napadení řidič autobusu. Čtveřice mužů ho zbila za vymáhání roušek

Ve francouzském městě Bayonne v pátek zemřel řidič autobusu, který se stal v neděli terčem brutálního útoku. Muž nechtěl nechat do vozu nastoupit čtveřici mužů bez povinných roušek a platných jízdenek. Informovala o tom agentura AFP. Případ vyvolal ve Francii pobouření, do Bayonne v sobotu kvůli tomu přijede i nový ministr vnitra.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní místo za zesnulého řidiče ve francouzském městě Bayonne.

Pietní místo za zesnulého řidiče ve francouzském městě Bayonne. | Foto: Hans Lucas | Zdroj: Reuters

„Rozhodli jsme se jej nechat jít. Pro byli lékaři i my,“ uvedla dcera 59letého šoféra, který byl od počátku týdne ve stavu mozkové smrti.

Philippe Monguillot podle AFP nechtěl v neděli v jihofrancouzském městě Bayonne nechat do svého vozu nastoupit na zastávce čtyři osoby, které neměly povinné roušky ani jízdenky. Čtveřice muže napadla a brutálně zbila. Šofér utrpěl vážné zranění hlavy.

Policisté už všechny čtyři muže podezřelé z útoku zadrželi. Dva z nich ve věku 22 a 23 let podle francouzských médií obvinili z pokusu o zabití, druhé dva z neposkytnutí pomoci. Vzhledem ke smrti napadeného by mohla policie podle AFP kvalifikaci činu ještě přehodnotit.

Ve středu prošel městem Bayonne pochod, ve kterém lidé vyjadřovali solidaritu napadenému. V několika francouzských městech drželi lidé v autobusech a tramvajích minutu ticha. Kolegové napadeného řidiče využili práva dočasně přerušit práci kvůli velké psychické zátěži. Do práce se vrátí v pondělí.

Do Bayonne v sobotu dorazí také nový ministr vnitra Gérald Darmanin. V pátek na twitteru napsal, že „odporný a zbabělý čin nesmí zůstat nepotrestán“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme