Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Kapela si kvůli rasismu změnila název. Aktivistka po ní chce miliony dolarů za krádež jejího jména

Americká kapela Lady A (dříve Lady Antebellum). foto: FB Lady A

LOS ANGELES - Kapela Lady Antebellum se kvůli hnutí Black Lives Matter přejmenovala na Lady A. Afroamerická aktivistka a zpěvačka Anitha Whiteová, která umělecké jméno Lady A používá již dvacet let, po ní teď žádá astronomické odškodné ve výši deseti milionů dolarů (zhruba 236 milionů korun). Kapela se brání tím, že si jméno zaregistrovala jako ochrannou značku již před deseti lety.
  5:00

Tříčlenné country uskupení Lady Antebellum vzniklo v roce 2006 a záhy si vydobilo pevnou pozici ve svém žánru. Kapela vydala šest alb a vyhrála pět cen Grammy. Velkou zásluhu na tom jistě mají procítěné texty a podmanivý hlas zpěvačky Hillary Scottové.

Problém nastal ve chvíli, kdy se v Americe zvedla vlna protestů na vlně hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Antebellum znamená v latině „před válkou“. Tím je pochopitelně myšlena válka občanská z let 1861 až 1865, ve které se bojovalo o osud černošských otroků. Lady Antebellum se hrdě hlásili k jižanskému odkazu a jeho romantickému vykreslení, jaké mohou diváci znát třeba z velkofilmu Jih proti Severu. K rasismu a otroctví název neodkazoval.

S příchodem hnutí za rasovou rovnoprávnost se kapela rozhodla změnit jméno, zkrátit Antebellum na prosté A.  To se stalo již v červnu. Kapela tehdy neměla ponětí o tom, že pod jménem Lady A vystupuje černošská aktivistka, gospelová a country zpěvačka Anitha Whiteová. „To jméno je můj život,“ sdělila tehdy Whiteová médiím.

Kapela se podle svých slov snažila přes telekonferenční platformu Zoom se zpěvačkou dohodnout, ale jednání patrně ztroskotala, když zástupci Whiteové po kapele začali požadovat finanční vyrovnání ve výši deset milionů dolarů. 

Ve čtvrtečním rozhovoru pro magazín Vulture Whiteová prozradila, že polovinu částky chce použít pro propagování sebe sama a vytvoření si nové umělecké identity (takzvaný rebranding). Druhou pak chce věnovat charitám podporujícím nezávislé umělce černé pleti.

„Pět milionů není nic. Já stojím za daleko víc peněz, i když si to oni třeba ani nemyslí. Zase a znovu tu máme případ toho, jak bílí berou něco černým, ačkoliv jim slibovali pomoc. Pokud chcete být advokát nebo spojenec, musíte přece pomáhat těm, které váš lid jinak utlačuje. To s sebou pochopitelně obnáší vzdát se něčeho svého, protože já se jen tak vymazat nenechám,“ míní v rozhovoru zpěvačka. 

Změnou jména kapely prý už sama trpí. Když se pokusila nahrát svůj nový singl na hudební streamovací platformy, ověřovací systém ji nechtěl nahrání povolit.

Kapela Lady A se hodlá soudně bránit. Shodou náhod si totiž členové nechali název Lady A registrovat jako ochranou známku v roce 2010, ačkoliv ho nikdy předtím nepoužili.