Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Singapurští vědci testují získávání energie ze stínu. Ve městech by mohla zajišťovat elektřinu

Věda

  5:00
Singapur - Vědci v Singapuru doufají, že se jim podaří zdokonalit novou metodu získávání energie ze stínu, která by jednoho dne mohla pomáhat zajišťovat elektřinu v hustě zastavěných městech. Informovala o tom v pátek agentura Reuters.

Vědci v Singapuru doufají, že se jim podaří zdokonalit novou metodu získávání energie ze stínu (ilustrační foto). foto: Reuters

Psi hledají cestu k cíli zřejmě s využitím magnetismu Země, míní se vědci

Generátor stínové energie (SEG), který vyvíjí Národní singapurská univerzita, má potenciál získávat energii na stejném principu jako solární články, ale bez nutnosti volného prostoru s nepřerušeným, přímým světlem.

Aby fungoval efektivně, potřebuje SEG jak světlo, tak tmu. Stejně jako solární panely se spoléhá na světlo dopadající na křemíkové fotovoltaické články, v nichž vzájemným působením slunečního záření a polovodiče - křemíku - dochází k pohlcování fotonů a uvolňování elektronů.

SEG ovšem používá panely s tenkou vrstvou zlata, stříbra, platiny nebo wolframu, v nichž rozdíl intenzity světla žene elektrony z nasvícených oblastí do stínu, a elektřina se vytváří právě v zastíněných částech článku.

VIDEO: Singapurská realita. Dodržování rozestupů v parku hlídá robotický pes

„Náš SEG by se mohl hodit. Dal by se používat v místech, kde není přímé světlo,“ řekl vedoucí výzkumného týmu, doktor Swee Ching Tan. Ideálním prostředím by pro ně mohla být města s jejich neustále se měnící hladinou světla a stínu.

Výzkum je zatím v rané fázi, ale Tanův tým už pomýšlí na založení společnosti, která by vyráběla SEG články dostupné pro použití v domácnostech.

Panely, které zatím tým testoval, jsou velké asi šest čtverečních centimetrů a dokážou vyprodukovat jen 0,25 voltu. To znamená, že na rozsvícení žárovky nebo nabití telefonu by jich bylo potřeba asi dvacet.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.