Trumpův bývalý poradce Stone do vězení nepůjde, prezident mu zrušil trest

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 7. 2020 11:01
Americký prezident Donald Trump zmírnil trest, který soud vyměřil jeho dlouholetému příteli a někdejšímu poradci Rogeru Stoneovi v souvislosti s vyšetřováním vlivu Ruska na americké prezidentské volby v roce 2016. Stone tak nebude muset do vězení, kde měl strávit 40 měsíců. Oznámil to Bílý dům. Další Trumpův krok ve prospěch svého spojence vyvolal ostrou kritiku demokratů.
Bývalý Trumpův poradce oslavuje zproštění trestu v roušce s nápisem "svobodný Roger Stone".
Bývalý Trumpův poradce oslavuje zproštění trestu v roušce s nápisem "svobodný Roger Stone". | Foto: Reuters

Stone byl loni shledán vinným v sedmi bodech obžaloby včetně lhaní Kongresu, ovlivňování svědka a maření vyšetřování. Trest mu soud vyměřil letos v únoru, do vězení měl sedmašedesátiletý Stone nastoupit příští týden v úterý. Stoneovi obhájci požadovali podmínečný trest s poukazem na jeho věk, zdravotní stav a čistý trestní rejstřík.

"Roger Stone již velmi trpěl," uvedl Bílý dům. "Bylo s ním zacházeno velmi nespravedlivě, stejně jako s mnoha dalšími v této kauze. Roger Stone je nyní volný muž!" dodal.

Trump k uchránění Stonea před vězením využil zmírnění trestu, které na rozdíl od udělení milosti nevymaže odsouzení za spáchání trestného činu, upozornila agentura Reuters.

Trumpův krok pobouřil opoziční demokraty, kteří kritizovali již v květnu ministerstvo spravedlnosti za to, že zastavilo stíhání někdejšího prezidentova poradce pro otázky národní bezpečnosti Michaela Flynna.

Demokratický zákonodárce a předseda výboru pro tajné služby americké Sněmovny reprezentantů Adam Schiff prezidentův krok odsoudil. "Trump tak jasně ukazuje, že v Americe jsou dva justiční systémy: jeden pro jeho kriminální přátele a jeden pro všechny ostatní," prohlásil.

Odsuzující reakce zazněly i od dalších významných demokratických představitelů. Senátor Mark Warner, který v horní komoře Kongresu zasedá ve výboru pro zpravodajské služby, řekl: "Spojené státy byly založeny na vládě práva. Zdá se, že náš prezident má pro to jen pohrdání."

Mluvčí Trumpova demokratického volebního oponenta Joea Bidena, Bill Russo, obvinil Trumpa ze zneužívání pravomocí "ničením norem a hodnot, čímž naše země dává signál zbytku světa."

Stone agentuře AP řekl, že mu Trump zavolal v pátek večer, aby mu řekl, že má po starostech.

"Prezident mi řekl, že se rozhodl jako akt shovívavosti plně zrušit můj trest a vyzval mě, abych energicky pokračoval ve svém odvolání a obhajobě," řekl Stone telefonicky z Fort Lauderdale na Floridě, kde oslavoval se svými přáteli. "Je tu tolik lidí, kteří otevírají lahve šampaňského," dodal. Před svým domem ve Fort Lauderdale se objevil v roušce s nápisem Svobodný Roger Stone.

Je to další výjimečný Trumpův zásah do justičního systému a opět podtrhuje jeho ochotu porušovat normy a standardy, kterými se řídili prezidenti po desetiletí, napsala agentura AP. Tváří v tvář koronavirové pandemii, která zhoršila jeho vyhlídky na znovuzvolení, je více než kdy jindy ochoten testovat meze své moci, dodala AP.

Je to nejdůraznější intervence tohoto republikánského prezidenta na ochranu nějakého jeho společníka v trestní věci a další příklad použití milosti ve prospěch spojence, poznamenal Reuters.

Stone byl s několika dalšími Trumpovými společníky obžalován v rámci vyšetřování Roberta Muellera, který se jako zvláštní vyšetřovatel zaměřoval na úlohu Ruska, které údajně pomohlo Trumpovi v prezidentských volbách v roce 2016. Muellerovo šetření zjistilo rozsáhlé kontakty mezi Trumpovou kampaní a Rusy, napsal Reuters.

Bílý dům v prohlášení v pátek kritizoval Muellerovo vyšetřování a žalobce ve Stoneově případu. Stone je podle Bílého domu "obětí falešné zprávy o Rusku, který levice a její spojenci v médiích opakovali po léta ve snaze oslabit Trumpovo prezidentství".

 

Právě se děje

Další zprávy