Facebook možná vypne politické reklamy k volbě prezidenta USA. Twitter je zcela zakázal už loni

Facebook možná zakáže politickou reklamu ve dnech předcházejícím prezidentským volbám v USA.

Facebook možná zakáže politickou reklamu ve dnech předcházejícím prezidentským volbám v USA. Zdroj: Živě.cz

Kandidát na prezidenta USA Joe Biden.
Prezident USA Donald Trump.
Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg
4
Fotogalerie

Společnost Facebook zvažuje zavedení zákazu politických reklam na své stejnojmenné sociální síti ve dnech před prezidentskými volbami ve Spojených státech. Ty se konají letos na podzim, konkrétně 3. listopadu. S odvoláním na zdroje informované o záměrech společnosti to napsala agentura Bloomberg. 

O takovém případném zákazu se teprve diskutuje, rozhodnutí ještě nepadlo, sdělili podle agentury lidé, kteří nechtěli být jmenováni. Facebook odmítl zprávu jakkoli komentovat.

Zastavení reklam by mohlo sloužit jako obrana proti klamavému obsahu souvisejícímu s volbami, který se naplno šíří, když se lidé chystají k volbám. Na druhé straně by nicméně takový zákaz mohl poškodit kampaně vyzývající k účasti ve volbách, nebo omezit schopnost kandidátů široce reagovat na nejnovější zprávy či nové informace, poznamenal Bloomberg.

Společnost Facebook byla kritizována za to, že reklamy politiků vyjmula z kontroly faktického obsahu zveřejňovaných příspěvků. Sociální síť Twitter loni u sebe politické reklamy zakázala, Facebook ale trvá na tom, že nechce politický projev omezovat.

Vedení kampaně demokratického prezidentského kandidáta Joea Bidena zatím na žádost o komentář k informaci Bloombergu nereagovalo. Nicméně minulý měsíc zveřejnilo otevřený dopis šéfovi Facebooku Marku Zuckerbergovi, v němž společnost vyzvalo, aby prověřovala fakta obsažená v politických reklamách ve dvou týdnech před konáním voleb.

Komentář ke zprávě zatím neposkytla ani kampaň republikánského kandidáta Donalda Trumpa, konstatoval Reuters.