Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Maxwellová není Epstein, tvrdí obhájci. Kvůli strachu z covidu požadují její propuštění na kauci

Epsteinova dlouholetá britská partnerka Ghislaine Maxwellová foto: Reuters

New York/Praha - Ghislaine Maxwellová by měla být podle jejích advokátů propuštěna z vězení v New Yorku na kauci pět milionů dolarů. Zatímco čeká na soud za sexuální zločiny, právníci důvod propuštění argumentují rizikem nákazy koronavirem. Někdejší přítelkyně zesnulého amerického finančníka Jeffreyho Epsteina čelí obvinění, že vlákala tři dívky do jejich domu, kde byly pak sexuálně zneužívány. Hrozí jí až 35 let za mřížemi. O udělení kauce rozhodne soud v úterý.
  10:03

Maxwellové v cele zabavili látkové oblečení, nosí papírový oblek. Úřady se bojí, že spáchá sebevraždu

Obhájci Maxwellové tvrdí, že držení v newyorské federální věznici ji vystavuje „vážnému riziku“ nákazy koronavirem. Maxwellová by prý útěk neriskovala a požádali soudce, aby ji z vazby propustili na kauci ve výši 5 milionů dolarů podepsanou šesti jejími spolupracovníky a krytím majetkem v hodnotě 3,75 milionů dolarů ve Velké Británii. Informoval o tom server BBC

Za navrhovaných podmínek kauce by Ghislaine Maxwellová odevzdala své pasy z USA, Francie či Velké Británie a stáhla se do nemovitosti v New Yorku s elektronickým monitoringem pomocí GPS.

Maxwellová byla zatčena minulý čtvrtek a čelí obviněním mimo jiné z toho, že...
Epsteinova dlouholetá britská partnerka Ghislaine Maxwellová

V USA zatkli Epsteinovu dlouholetou partnerku Maxwellovou. Je obviněná z podílu na sexuálních zločinech

„Paní Maxwellová není Jeffrey Epstein. Nebyla s ním v kontaktu více než deset let před jeho smrtí,“ dodali obhájci. Američtí federální prokurátoři oponují, že hrozí „extrémně vysoké riziko útěku“ a ve vazbě by měla zůstat, protože její bohatství, více cestovních pasů a délka jejího potenciálního trestu znamenají, že existuje riziko, že by uprchnout mohla. O tom, zda jí bude kauce udělena, rozhodne federální soudce na Manhattanu v úterý.

Dcera britského mediálního magnáta Roberta Maxwella se podle obžaloby měla sama v některých případech sexuálního zneužívání přidat. Po předložení dokumentů soudu v New Yorku její právníci řekli, že všechna obvinění rázně odmítá. Pokud však bude obviněna, hrozí jí až 35 let za mřížemi. Zatčena byla 2. července 2020 ve svém sídle v New Hampshire.

Autoři:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...