Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Věda

Snímek komety Neowise pořízený českým fotografem vybrala NASA jako fotografii dne

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) 11. července 2020 jako astronomickou fotografii dne zveřejnil snímek českého fotografa a matematika Miloslava Druckmüllera z brněnského Vysokého učení technického. foto: ČTK

Praha - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v sobotu jako astronomickou fotografii dne zveřejnil snímek českého fotografa a matematika Miloslava Druckmüllera z brněnského Vysokého učení technického.
  11:02

Nejlépe viditelná kometa po 23 letech. Astronom radí, v kolik hodin si přivstat a jak ji správně pozorovat

Snímek zachycuje kometu Neowise, kterou lze v těchto dnech pozorovat na noční obloze pouhýma očima a patří k nejjasnějším kometám za poslední roky. Informoval o tom astronom a fotograf Petr Horálek.

„Je to již čtrnáctý snímek pořízený z Česka a jubilejní desátý právě profesora Druckmüllera,“ uvedl Horálek, jehož tvorbu si NASA pro astronomický snímek dne vybrala již několikrát. Například v květnu zabodoval s fotografií zachycující meteorický rej Lyridy.

Na nebi je možné spatřit jasnou kometu, fotograf ji brzy ráno zachytil v Jihlavě. Podívejte se

Astronomický snímek dne NASA (APOD) je prestižní ocenění nejzajímavější fotografie vesmíru, kterou pro každý den vybírají a doplňují popisem astronomové Jerry Bonnell a Robert Nemiroff. Mottem APODu je „Objevujte vesmír“ a od roku 1995, kdy výběr začal, se stal jedním z nejuznávanějších svého druhu po celém světě, uvedl Horálek. Průvodní texty jsou překládány do 23 jazyků včetně češtiny, o kterou se stará od roku 1999 Josef Chlachula. Na sociálních sítích APOD sledují stovky miliony návštěvníků denně.

Autor: