Poštovní schránky, oprýskané zdi. DOX vystavuje malby "retro" Prahy od Lomové

Ivana Lomová před svým obrazem v pražském DOX.
Ivana Lomová: Modrý dům.
Ivana Lomová: Čekárna 2, 2018, 130x90 cm.
Ivana Lomová: Byty, 2020, 130x150 cm.
Ivana Lomová: Úřad, 2019, 150x106 cm.
Foto: Jan Slavík/DOX
ČTK ČTK
11. 7. 2020 13:00
Tři desítky olejomaleb, které vznikly ve stylu příbuzném fotografickému realismu a zachycují výjevy z Prahy, představuje výtvarnice Ivana Lomová v pražském Centru současného umění DOX. Výstavu nazvanou Ve městě si návštěvníci mohou prohlédnout od tohoto pátku do 27. září.

Polovinu děl autorka ukazuje poprvé. Jsou na nich vidět převážně místa, která se v metropoli poslední desítky let nezměnila. "Jedná se o zákoutí a detaily, které se v Praze zachovaly přibližně z osmdesátých let," řekla při komentované prohlídce kurátorka výstavy Milena Slavická.

Podle Lomové se jedná o pokus rekonstruovat vzpomínky na metropoli, ve které vyrůstala. Také z toho důvodu obrazy často nejsou přesným zobrazením skutečnosti.

"Pokud vybraný výjev narušují nějaké nepříjemné 'novoty', nahradím je původními prvky. Plastová okna vyměním za dřevěná, zruším dodatečně přistavěný podhled v místnosti a nahradím zářivky původními lampami. Takové obrazy, jaké maluju, nikde nevyfotíte," popisuje Ivana Lomová.

Kromě detailních výjevů, jakými jsou poštovní schránky, okna nebo oprýskané zdi, obrazy zachycují i větší celky jako prostory finančního úřadu, čekárnu u lékaře nebo kulturní dům.

Podle kurátorky Slavické plátna působí na první pohled prozaicky, někdy až stroze. Je v nich ale skryta poezie, a dokonce značná dávka sentimentu i melancholie.

Šedesátiletá Ivana Lomová je malířka, grafička a ilustrátorka. Vystudovala architekturu na pražské ČVUT, od 80. let minulého století publikovala kresby v novinách a časopisech. Ilustrovala více než 25 knih, zejména pro děti a mládež, pracovala pro kreslený film a časopisy Mateřídouška či Ohníček. Se sestrou Lucií spolupracovala na komiksu Anča a Pepík na stopě.

Od počátku 90. let Lomová upřednostňuje volnou tvorbu. Pracuje v tematických cyklech, například v souboru Dětství zachytila svou dceru, do které projektuje vlastní pocity a vzpomínky. Jiný soubor jménem Dokud nás svět nerozdělí vykresluje manželské dvojice v domácím prostředí. Psychologicky působila série žlutých portrétů žen nazvaná Sesterstvo.

Volná tvorba Lomové okolo přelomu tisíciletí vykrystalizovala do specifické polohy malířského fotorealismu.

Autorka v Praze dříve vystavovala například v Galerii Václava Špály nebo v Galerii České pojišťovny. Už roku 2007 o ní kurátorka Slavická napsala, že Lomová nepoužívá hyperrealistické postupy, jako je přemalování fotografie do obrazu. "Ivanu Lomovou zajímalo spojit ,objektivitu' fotografického snímku se ,subjektivitou' vlastních vzpomínek," konstatovala Slavická.

Při příležitosti současné výstavy Ivany Lomové v DOX, která potrvá do 27. září, vyšel stejnojmenný katalog.

 

Právě se děje

Další zprávy