V Srbsku pokračují demonstrace proti Vučičovi, navzdory zákazu shromažďování

Slzný plyn nasadila srbská policie proti demonstrantům, kteří se v pátek večer pokusili proniknout do budovy parlamentu v Bělehradě. Už čtvrtou noc za sebou protestovali demonstranti v metropoli proti vládě prezidenta Aleksandara Vučiče.

Demonstrace se konaly navzdory rozhodnutí krizového štábu, že v metropoli zavede zákaz veřejného shromažďování více než deseti osob kvůli zhoršující se epidemiologické situaci. Jejich účastníci protestovali i proti způsobu, jakým vláda postupuje v boji proti koronaviru.

Demonstranti házeli na policisty střežící budovu parlamentu lahve, kameny a světlice a snažili se odstranit ochranné kovové zábrany. Po opakovaných útocích policisté nasadili k rozehnání davu slzný plyn, incident nakonec vyvrcholil střetem obou skupin. Nekolik lidí bylo zatčeno a řada reportérů zraněna, informovala agentura AP.

Protesty odstartoval sám prezident Vučić, když v úterý kvůli zhoršené epidemiologické situaci oznámil, že v Bělehradě bude o víkendu platit zákaz vycházení. Další den připustil, že vláda nakonec toto opatření neuplatní, což následně potvrdila po jednání krizového štábu premiérka Ana Brnabičová. Omezeno je ale veřejné shromažďování a restaurace musí zavřít nejpozději do 21:00 hodin.

Vučić popírá rozšířené tvrzení, že násilnosti při protestech rozpoutaly skupiny krajně pravicových extremistů, které tak údajně měly zdiskreditovat opozici a její obraz u veřejnosti. Zdůraznil zároveň, že se neobává ztráty politické moci, má ale strach ze šíření koronaviru mezi demonstranty.

"Je to tak nezodpovědné vyzývat lidi, aby se shromažďovali a demonstrovali, když čelíme nejstrašlivějším číslům nákazy koronavirem," řekl novinářům během státní návštěvy ve Francii.

"Naléhavě žádám lidi, abychom zachovali své zdraví v bezpečí. Budou moci protestovat, kolik budou chtít, až bude epidemie zažehnána," prohlásil.

Sedmimilionové Srbsko dosud oznámilo přes 17.300 případů nákazy koronavirem a 352 úmrtí. V pátek premiérka Brnabičová ohlásila 386 nových potvrzených případů nákazy a 18 úmrtí, což představuje nejvyšší denní přírůstek obětí nemoci covid-19 od březnového vypuknutí epidemie v zemi.

Podle kritiků může za nárůst počtu infikovaných rozhodnutí vlády umožnit i nadále konání fotbalových zápasů, náboženských obřadů, oslav i dalších soukromých shromáždění a rovněž i parlamentních voleb, které se uskutečnily 21. června. Vláda naopak tvrdí, že na vině je nekázeň veřejnosti a nedodržování hygienických zásad, zejména v nočních klubech.

Související

Více souvisejících

srbsko demonstrace v Srbsku Aleksandr Vučič (srbský prezident) Ana Brnabičová (srbská premiérka) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy