Hlavní obsah

S dávkováním inzulinu pomáhá nevidomému studentovi mobilní aplikace

Právo, Miroslav Homola

Šestnáctiletý student gymnázia Benjamin je kluk mnoha zájmů. Hraje fotbal, stolní tenis, zkouší i další sporty a samozřejmě jako většina kluků v jeho věku proniká do tajů mobilní techniky, internetu. Pro někoho možná skoro nepřekonatelný, ale pro Benjamina „drobný“ háček jeho život přece jen má. Je nevidomý a je diabetik. O to větší radost už pár měsíců má z unikátní mobilní aplikace, která mu umožňuje jako prvnímu nevidomému ovládat svoji diabetickou pumpu na dávkování inzulinu prostřednictvím telefonu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Benjamin Levíček je prvním nevidomým pacientem, který mobilem ovládá pumpu na dávkování inzulinu do svého těla. Kanylu má umístěnu za pasem. Vlevo ošetřující lékařka Klára Hájková, vpravo Petr Vrchota, který zařízení vyvinul.

Článek

„Je to mnohem praktičtější, diskrétnější, dává mi to daleko větší svobodu, než používáním inzulinového pera. Kanylu na dávkování inzulinu mám v boku za páskem kalhot, takže vlastně není ani vidět. Samozřejmě při koupání, či kvůli výměně ji mohu vyndat,“ popisuje ochotně chlapec s blond vlasy, který by rád vystudoval práva či žurnalistiku a chtěl se stát novinářem.

„Jsem hodně aktivní, rád cestuji a pokud jsem třeba jel někam v autě a potřeboval použít inzulinové pero, museli mi zastavit,“ dodává Benjamin, který se léčí na pediatrické klinice FN Brno. Nespornou výhodou technologie je, že oproti terapii inzulinovými pery se rapidně snižuje počet vpichů do těla. Perem je to několikrát denně, což je poměrně zatěžující jak pro samotné tělo pacienta, tak i pro jeho každodenní život a to ještě zvlášť u nevidomého člověka. „Když jsem se s mobilem naučil pracovat, tak jsem měl zprvu problémy, ale jakmile jsem se v aplikaci vyznal, objevil jsem všechny její výhody,“ vysvětluje Benjamin.

Je zářným příkladem toho, že když je člověk motivovaný, neexistují pro něj překážky
Petr Vrchota, firma MTE

Díky mobilní pumpě dochází ke vpichům zhruba jedenkrát za 2 až 3 dny, což je ve srovnání s jeho minulou léčbou naprostý posun vpřed.

„Proto můžeme říct, že se jedná o další posun v léčbě diabetu, která je zejména pro nevidomého chlapce velkou pomocí. Benjamin je bezproblémový pacient, se kterým se výborně spolupracuje. Terapie pomocí inzulinové pumpy stojí na pomyslném vrcholu léčby diabetu,“ vysvětlila mladíkova ošetřující lékařka Klára Hájková.

Mohou nevidomí řídit? V Praze si to někteří vyzkoušeli nanečisto

AutoMoto

„Je zářným příkladem toho, že když je člověk motivovaný, neexistují pro něj překážky. Pokud se k tomu připojí podpora ze strany lékaře a nejbližšího okolí, pravděpodobně není důvod, proč by nevidomí lidé nemohli za pomoci vhodných technologií inzulinovou pumpu ovládat. Pravdou však je, že naučit se ovládat inzulinovou pumpu je mnohem náročnější než u běžných pacientů. Ve výsledku se ale vynaložené úsilí bohatě vrátí spokojeností a lepší kvalitou léčby,“ doplnil Petr Vrchota z firmy MTE v Brně, která zařízení vyvíjí.

Diabetici tvoří až třetinu obětí v Anglii

Koronavirus

Předností principu je nepřetržité propojení pumpy s tělem prostřednictvím infúzního setu a nepřetržité dodávky inzulinu do těla. Výhodou je také kontinuální dávkování inzulinu s okamžitou možností zvýšení nebo snížení podávané dávky. Inzulinovou pumpu je možné na omezenou dobu také odpojit a odložit například při plavání, sportovních aktivitách, a podobně. Pacient kontroluje svou glykémii pomocí glukometru umístěného na těle a na její stav může ovládáním pumpy buď mobilem, nebo přímo tlačítky na pumpě okamžitě reagovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám