Páteční srážku vlaků v Běchovicích způsobila lidská chyba, potvrdil šéf Drážní inspekce

Železniční nehodu v pražských Běchovicích zavinil pravděpodobně někdo z lidí, kteří vlaky obsluhovali. Radiožurnálu to řekl generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. Rychlík se v pátek v podvečer srazil s osobním vlakem bez cestujících, několik vagónů vykolejilo. Během tohoto týdne je to už druhá nehoda, za kterou může lidský faktor.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 15:31 11. 7. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nádraží

V sobotu už v úseku mezi pražskou Libní a Běchovicemi jezdí vlaky bez omezení. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Zjistili jsme to z rozboru a nahrávek. Ta situace na místě byla složitá. Nicméně tak, jak to vypadá v tento okamžik, se jedná o chybu člověka, možná více lidí. Zabezpečovací zařízení fungovalo bezproblémově a správně,“ vysvětlil Kučera.

Nehoda se stala v pátek navečer. Vlak bez cestujících narazil v Praze-Běchovicích do čekajícího rychlíku. Několik vagonů vykolejilo, hasiči museli evakuovat stovky lidí, nikdo ale nebyl zraněn. 

Škoda na trati a soupravách byla předběžně vyčíslena na pět milionů korun. Provoz byl zcela obnoven až v sobotu dopoledne. 

Další lidská chyba

V tomto týdnu je to druhá srážka vlaků na české železnici. V úterý se na jednokolejné trati u Perninku na Karlovarsku srazily dva osobní vlaky. Zemřeli dva lidé a dalších 24 bylo zraněno.

V rozhovoru pro Radiožurnál Kučera potvrdil, že i zde se jednalo o lidskou chybu. Obdobně jako u případu z Běchovic to vyplývá z „nahrávek mezi strojvedoucími a dirigujícím dispečerem, což jsou nahrávky o tom, jak se na trati měla organizovat drážní doprava“. Dodává ale, že nic není zcela vyřešeno a vyšetřování potrvá ještě dlouho.

Na Karlovarsku se čelně srazily osobní vlaky. Nejméně dva lidé zemřeli a zraněných jsou desítky

Číst článek

Údajně je chyba na straně strojvůdce vlaku, který měl zůstat na nádraží v Perninku. „Se strojvedoucím jsme nemluvili, ani s jedním. Nicméně z nahrávek, které vedl s dirigujícím dispečerem, jednoznačně vyplývá, že vlak měl v Perninku zůstat stát,“ řekl Kučera.

Po nehodě policie jednoho ze strojvedoucích zadržela a vyšetřuje ho kvůli obecnému ohrožení. „Policie v případu zahájila vyšetřování pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedla krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Anna Macků Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme