Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Usmíření překazil koronavirus. Pieta ve Srebrenici bude skromnější, nizozemští veteráni z UNPROFOR nedorazí

Svět

  16:00
SREBRENICA/PRAHA - Koronavirus zredukoval připomínku masakru ve Srebrenici. Od cesty odradil i usmiřovací misi veteránů nizozemského kontingentu, který tehdy nedokázal vraždění zabránit.

Evakuace Srebrenice (na snímku) se týkala žen a dětí. Muži zůstali a byli zastřelen foto: ČTK

Bosna obvinila bývalého generála Savčice z podílu na masakru ve Srebrenici

Po celý rok je Srebrenica ospalým městečkem, které se nijak nevymyká z koloritu Bosny a Hercegoviny. Obydlena je asi tak polovina domů, všude jsou i po čtvrtstoletí vidět stopy po střelbě. Jinak pusté ulice ožijí vždy druhý víkend v červenci, kdy se tu koná tradiční vzpomínka na tragické události roku 1995, které Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) označil za prakticky jedinou poválečnou genocidu v Evropě. Do Srebrenice každý rok míří přeživší a jejich potomci, kteří žijí často už jinde, většinou v západní Evropě.

Vzpomínka na oběti masakru se letos nese ve skromnějším duchu
Lidé se modlí u rakví nově identifikovaných obětí ze masakru ve Srebrenici z...

Kvůli koronaviru ale bude letos pieta poprvé v historii výrazně skromnější. Jako každý rok sice symbolicky pohřbí u památníku v Potočari ostatky dalších mužů a chlapců, které se podařilo identifikovat, cestovní omezení ale donutila mnohé tradiční účastníky zůstat doma. Na hřbitov bude mít přístup jen malé množství příbuzných obětí a část řečníků vystoupí virtuálně.

Drink s masovým vrahem

Oblast středního Podriní s převážně bosenskou populací měla pro bosenské Srby strategický význam, bez tohoto regionu by totiž neexistovala teritoriální celistvost Republiky srbské, jedné ze dvou entit Bosny a Hercegoviny. OSN ale ve Srebrenici vyhlásila jednu ze šesti takzvaných bezpečných zón chráněných mezinárodními jednotkami mise UNPROFOR.

Bosenští Srbové se rozhodli zlikvidovat enklávu silou. Počítali s tím, že 600 chabě vyzbrojených vojáků nizozemského kontingentu OSN se slabým mandátem, kdy mohli střílet jen na svoji ochranu, nebude překážkou.

Tribunál v Haagu zakázal vězněným válečným zločincům skypovat. Karadžić ze Srebrenice chystá žalobu

Domobranci 28. divize bosňácké armády Srebrenici neubránili a 11. července bosenskosrbské vojsko městečko obsadilo. Útočníci systematicky oddělovali ženy a děti od mužů. První skupinu, asi 25 tisíc lidí, evakuovali, na osm tisíc mužů postříleli.

Ve Srebrenici dosud stojí strážní stanoviště nizozemského praporu UNPROFOR, který v konfliktu sehrál smutnou úlohu. Vojáci nedokázali ochránit ani ty obyvatele, kteří hledali bezpečí přímo v areálu základny. Přitom se velitel kontingentu podplukovník Thom Karremans nechal vyfotografovat, jak si připíjí s generálem Ratko Mladičem…

„Jen 150 z nás jsme byli pěšáci a věděli jsme, jak vést palbu. Proti nám stálo 3000 Srbů,“ řekl portálu Balkan Insight bývalý voják kontingentu Remko de Bruijne. Podle něj zakázala vést palbu na bosenskorbské vojáky OSN a ze střelby do vzduchu si nic nedělali. Jednotka také nebyla pro boj adekvátně vyzbrojena a zásobena municí.

Těžká cesta k sobě

Zástupci asociace válečných veteránů i nizozemská ministryně obrany Ank Bijleveldová plánovali původně navštívit pietu ve Srebrenici, kvůli pandemii ale uctí památku obětí v Haagu a s dějištěm masakru se spojí prostřednictvím videovstupu.

‚Nizozemští vojáci jednali nezákonně.‘ Soud potvrdil vinu státu na masakru muslimských mužů ve Srebrenici

Vztah nizozemských veteránů a Bosňáků ze Srebrenice ale dodnes zůstává složitý. „Mnozí z vojáků se mnou prostě nechtějí komunikovat, stále by se jen ospravedlňovali a vysvětlovali, jak byli bezmocní,“ říká Alma Mustafičová pocházející ze Srebrenice a žijící dnes v Nizozemsku, která se snaží zprostředkovávat dialog mezi oběma stranami. I jejího tatínka, který pracoval na základně jako elektrikář a měl právo tam setrvat, přitom vojáci vydali Srbům na jistou smrt.

Aktéři genocidy dostali u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii vysoké tresty. Doživotí soud udělil někdejšímu bosenskosrbskému prezidentovi Radovanu Karadžičovi a zatím v první instanci i Mladičovi.

V určitém ohledu jim ale strategie vyšla, Srebrenica je konzistentní součástí Republiky Srbské a potrestáni nebyli zdaleka všichni.„Většina lidí, kteří se na těch zvěrstvech podíleli, běhá vesele po městě,“ kroutí hlavou srebrenický rodák Alan Kosovič.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...