Hlavní obsah

Maláčové ministerstvo našlo trik, jak snížit chybovost formulářů z 90 na 25 procent

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že je technicky nemožné ze dne na den snížit chybovost formulářů z 90 na 25 procent? Ministerstvu práce a sociálních věcí se to u dávek mimořádné okamžité pomoci podařilo. Ale jenom na papíře. S kritikou vysoké chybovosti formulářů se vypořádalo po svém – začalo zveřejňovat jiný údaj.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Ještě 18. května ministerstvo vydalo informaci, podle níž byla od 1. března do 18. května chybovost formulářů u žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc (MOP) 90 procent. Stejně jako tomu bylo 13. května, kdy na tento problém Novinky upozornily.

O den později, 19. května se situace na první pohled radikálně změnila. Za období 1. března do 19. května najednou MPSV uvádělo chybovost 25 procent, což je matematicky vyloučené. Rozdíl byl v tom, že nově ministerstvo přestalo zveřejňovat celkovou chybovost všech dokumentů. Místo toho sleduje chybovost u jednoho konkrétního dokumentu pro situace související s epidemií covid-19.

Foto: repro MPSV, Novinky

Ještě 18. května uvádělo MPSV chybovost formulářů 90 procent.

Foto: repro MPSV, Novinky

Už o den později 19. května bylo všechno jinak. MPSV začalo uvádět chybovost pouze u jednoho druhu formulářů, čímž ji„snížilo“ na 25 procent.

„Do 18. 5. 2020 byla uváděna celková chybovost pro všechny situace u MOP. Po tomto datu je uváděna chybovost nejen pro všechny situace u MOP, ale zvlášť i pro situaci u MOP z důvodu vážné mimořádné události spojené s covid-19,“ uvedla na dotaz Novinek mluvčí MPSV Andrea Vašáková.

Její odpověď však není zcela přesná. Není pravda, že by ministerstvo uvádělo chybovost „nejen pro všechny situace u MOP, ale zvlášť i“ pro formulář na situace související s covid. Ve skutečnosti první informaci vůbec nezveřejňuje a zveřejňuje jen druhou. Což na doplňující dotaz Novinek následně připustila i Vašáková: „Žádné další statistiky k dávkám MOP již nejsou k dispozici.“

U žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc je chybovost 90 procent, MPSV změny neplánuje

Ekonomika

Podle ministerstva se nicméně celková chybovost přece jenom snížila. „Lze kvalifikovaně odhadnout, že chybovost u všech MOP se snížila o cca 15 procentních bodů na 75 procent,“ upřesnila Vašáková.

Pozoruhodné nicméně je, že chybovost u speciálních formulářů na situace související s covid je konzistentně 25 procent a vůbec se nemění. Kromě toho je chybovost při odečtení těchto formulářů stejná jako při jejich započítání. „U všech ostatních MOP mimo MOP z důvodu vážné mimořádné události spojené s covid-19 se snížila chybovost na 75 procent v průměru,“ dodala Vašáková.

Podle ekonoma Filipa Pertolda z think-tanku IDEA při institutu CERGE-EI přitom o MOP v souvislosti s mimořádnou událostí spojenou s covid-19 požádalo jen 900 lidí. To je poměrně malá část žádostí o MOP. Těch bylo od 1. března do 19. května 8978, z toho 4496 přiznaných. K 8. červenci bylo podáno 14 880 žádostí, přiznáno 8601.

„S tou chybovostí mám trochu problém, že není jasné, zda jde i o opakované žádosti, nebo jen chybovost u prvního podání. Stále platí, že to používá velmi málo lidí, asi proto, že je jsou na jiných dávkách jako ošetřovné nebo antivirus, nebo je příliš restriktivní,“ dodal Pertold.

Práce s klientem místo jeho frustrace

Pochybnosti o údajích předkládaných ministerstvem vyjádřil hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň. „Pokud jedna část celku má chybovost 25 procent a zbytek 75 procent, pak celková chybovost může být 75 procent matematicky za jediné situace – že množina zpracovaných formulářů v souvislosti s covid-19 je prázdná. Jinými slovy 75 procent plus nula je stále 75 procent,“ uvedl na dotaz Novinek.

Španělsko schválilo zaručený minimální příjem

Ekonomika

Pokud má covidový formulář nižší chybovost než ten klasický, je podle ekonoma něco špatně. „Nově zaváděné formuláře mívají vyšší, nikoli nižší chybovost než formuláře, které mají za sebou již nějakou dobu testování a změn. Pokud skutečně tady běží již roky programy, o které žadatelé žádají se 75procentní chybovostí, není chyba na straně žadatele, ale na straně tvůrce dotazníku,“ dodal.

„Sociální péče musí spočívat v práci s klientem, ne v jeho frustraci ze složitého formuláře a následného nákladného došetřování. Mnohé země západního světa mají za sebou již desetiletí kampaně o jasném vyjadřování státních orgánů. Ty tam dnes mnohem více mluví jazykem srozumitelným. My jsme evidentně tuto cestu ještě nezačali,“ uzavřel Bartoň.

Jednorázové dorovnání příjmů v mimořádné situaci

Ministerstvo připravilo analýzu, v níž uvádí, v jaké výši byla dávka vyplacena jednotlivým žadatelům od 1. března do 22. května. Celkem u devíti lidí dávka nepřesahovala 48 korun. Největší část příjemců – 3206 – obdržela dávku ve výši 49 a 2999 korun. Dále 595 žadatelům byla přiznána MOP ve výši 3000 až 4999 korun a 695 žadatelům ve výši 5000 až 9999 korun. Deset tisíc a více obdrželo 455 lidí.

Neefektivní stát. Stokoruna pro nejpotřebnější vyjde na 180 korun

Ekonomika

„Dávka MOP slouží především jako prostředek na dorovnání příjmů a může žadateli pomoci v nouzové situaci, kdy vlivem nenadálé události ztratí příjem nebo jeho část a finance na pokrytí těch nejzákladnějších životních potřeb jsou v tu chvíli nedostačující,“ dodala k tomu Vašáková.

„Žadateli o MOP tak mohou být např. matky samoživitelky, které z důvodu mimořádných opatření vlády zůstaly nedobrovolně na ošetřovném (tedy pobíraly 60 nebo 80 procent běžného příjmu) a potřebovaly získat prostředky na dorovnání finančního obnosu dostačujícího k pokrytí nutných základních výdajů,“ uzavřela mluvčí ministerstva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám