Český statistický úřad: Ceny zahraničního obchodu meziměsíčně klesly

12.07.2020 11:42

V květnu 2020 se vývozní ceny meziměsíčně snížily o 0,1 %, dovozní ceny o 1,1 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 101,0 %. Meziročně vývozní ceny vzrostly o 2,8 %, dovozní ceny klesly o 0,7 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 103,5 %.

Český statistický úřad: Ceny zahraničního obchodu meziměsíčně klesly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Vývozní ceny vzrostly v květnu meziročně o necelá tři procenta, přispělo k tomu i oslabení koruny vůči euru a dolaru. Dovozní ceny se naopak snížily o 0,7 %. Jejich vývoj v posledních měsících ovlivňují především klesající ceny minerálních paliv, které se v květnu meziročně propadly o téměř 45 %,“ říká Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

tabulka

Meziměsíční srovnání

Vývozní ceny se v květnu snížily o 0,1 %. Největší podíl na vývoji celkového meziměsíčního indexu měl pokles cen chemikálií o 1,8 %. Ceny minerálních paliv se snížily o 1,0 % (především plynu) a ceny potravin o 0,8 %. Nejvíce rostly ceny ostatních surovin1 o 1,1 % a ceny polotovarů2 o 0,2 %.

Dovozní ceny v květnu klesly o 1,1 %. Největší vliv na snížení celkového meziměsíčního indexu měl pokles cen minerálních paliv o 14,8 % (zejména ropy). Ceny potravin se snížily o 1,4 %, chemikálií o 1,0 % a ceny polotovarů o 0,2 %. Ceny nerostly v žádné ze sledovaných skupin jednomístné klasifikace SITC.

Směnné relace dosáhly hodnoty 101,0 %. Nejvyšších pozitivních hodnot směnných relací dosáhla minerální paliva (116,2 %), ostatní suroviny (101,6 %) a potraviny (100,6 %). Naopak negativní hodnoty směnných relací zaznamenaly chemikálie (99,2 %) a průmyslové spotřební zboží (99,9 %).

tabulka

Meziroční srovnání

Ceny vývozu se zejména vlivem oslabení koruny vůči euru a dolaru zvýšily o 2,8 % (v dubnu o 3,1 %). Zásadní vliv na vývoj celkového meziročního indexu mělo zvýšení cen strojů a dopravních prostředků o 5,2 %. Nejvíce vzrostly ceny nápojů a tabáku o 7,7 %, průmyslového spotřebního zboží o 5,8 % a ceny potravin o 5,5 %. Snížily se ceny minerálních paliv o 30,1 % (především ropných výrobků) a ceny ostatních surovin o 7,0 % (zejména kaučuku a kovového odpadu).

Dovozní ceny se snížily o 0,7 % (v dubnu rostly o 0,7 %). Největší vliv na pokles celkového meziročního indexu mělo snížení cen minerálních paliv o 44,9 % (zvláště ropy a ropných výrobků). Ceny chemikálií klesly o 2,0 % a ceny ostatních surovin o 1,2 %. Naopak nejvíce rostly ceny potravin o 6,9 %, strojů a dopravních prostředků o 5,4 % a ceny průmyslového spotřebního zboží o 4,2 %.

Směnné relace se zvýšily na hodnotu 103,5 % (v dubnu hodnota 102,4 %) a třetí měsíc zůstaly v pozitivních hodnotách. Nejvyšších pozitivních hodnot směnných relací dosáhla minerální paliva (126,9 %), nápoje a tabák (109,1 %) a polotovary (101,8 %). Naopak negativní hodnoty směnných relací zaznamenaly ostatní suroviny (94,1 %), potraviny (98,7 %) a stroje a dopravní prostředky (99,8 %).

graf

Poznámky:
1) Názvem ostatní suroviny jsou v textu označovány suroviny nepoživatelné, s výjimkou paliv (SITC 2)
2) Názvem polotovary jsou v textu označovány tržní výrobky, tříděné hlavně podle materiálu (SITC 6)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…