Kouč Bohemians Klusáček: Kostra mužstva zůstane stejná, klíčové je sehnat útočníka

Kouč Bohemians Klusáček: Kostra mužstva zůstane stejná, klíčové je sehnat útočníka
ROZHOVOR

Užívá si zaslouženou dovolenou, v hlavě mu však fotbal běží dál. Trenér vršovických Bohemians Luděk Klusáček už pečlivě spřádá plány na příští sezonu. Byl by rád, kdyby v ní klokani byli aspoň podobně nebezpeční jako letos na jaře, kdy jejich jízdu dokázala ve finále prostřední skupiny stopnout až Mladá Boleslav.

Už jste během dovolené rozdýchal zklamání, že i přes kvalitní výkon vašeho týmu postoupila Boleslav?
Takový je zkrátka sport. Vyhrát v něm může pouze jeden. Já bych chtěl touto cestou znovu pogratulovat Mladé Boleslavi, která šla zaslouženě dál. Jsem sice převědčen o tom, že jsme na ni měli, ten první zápas ale zvládla lépe než my.

Po herní stránce jste ovšem byli Středočechům více než vyrovnaným soupeřem. V čem tedy byla Boleslav ta šťastnější?
Herně to z naší strany bylo určitě dobré, ale rozhodla produktivita. V první půli prvního utkání jsme měli hned několik dobrých šancí, stejně tak celý druhý zápas. Těch gólů jsme však v porovnání s naším soupeřem vstřelili holt málo.

I tak ale může být Bohemka s uplynulým ročníkem navýsost spokojená. Berete výkony týmu po koronavirové pauze jako zajímavý přílib do další sezony?
Vnímám to jako velké povzbuzení do další práce. Už během jara bylo vidět, že si kluci věří, čímž se zvedla i kvalita tréninků. Všechno odmakali nadoraz. V nějakých chvílích jsem je musel až trošku brzdit.

Zatímco několik klubů se před restartem soutěže vyjádřilo tím způsobem, že na nahuštěnou termínovku nemají dostatečně široký kádr, Bohemka si nikde nestěžovala a zbytek jara zvládla s bravurou. V čem tkvěl váš recept na úspěch?
Už během té pauzy jsem se bavil s mým kamarádem Jardou Veselým (trenér MFK Chrudim), že uspět po restartu první a druhé ligy bude pro oba z nás další výzva. Připravit hráče na to, že mají každý týden absolvovat minimálně dva zápasy, není nic jednoduchého. I s menším kádrem se to však dá zvládnout. Jen je třeba nemít v danou chvíli moc zraněných a ty zdravé hráče nechat vhodně rotovat. Nám se tohle celkem povedlo.

Jarními výkony jste si na sebe trochu upletli bič. Byl byste hodně zklamaný, kdyby se ten vysoký standard nepovedlo přenést do příští sezony?
Kdyby se ten standard přenést povedl, tak hrajeme o poháry. Respektive o titul (usmívá se). Myslím, že to pro nás bude složité. Já budu rád, když si zachováme solidní výkonnost a vyhneme se boji o záchranu. To je samozřejmě to hlavní. Mužstvo má v sobě určité návyky, na kterých se dá stavět. Jak si to ale sedne bodově, to takhle dopředu nejde nikdy vyjádřit.

Co teď bude s týmem dál? Nemáte obavu z toho, že by klíčoví hráči mohli po úspěšné sezoně zamířit jinam?
Kostra mužstva zůstane určitě stejná. Pokud by mělo dojít ke změnám, tak pouze k těm kosmetickým. Je ale jasné, že jen to vám samo o sobě stejný výsledek jako v předešlém ročníku ještě nezajistí.

Hostování končí  útočníkovi Matěji Pulkrabovi. Kdyby se ve Spartě neprosadil, budete usilovat o jeho návrat?
Rozhodně ano. Zároveň ale Matějovi samozřejmě všichni přejeme, aby se uplatnil ve Spartě. Bohemce moc pomohl, ostatně myslím, že i ona jemu. Zdejší fanoušci si ho hodně oblíbili, protože jde do všeho naplno. Dává do toho kus svého srdce.

V Bohemce hostoval i stoper Lukáš Pokorný, který byl na konci jara už zdráv, do hry ale stejně nezasáhl. Z jakého důvodu?
Ta Lukášova pauza byla hodně dlouhá a já nechtěl nic riskovat. Na místě stopera jsme navíc měli přetlak, zrovna tam nás bota netlačila. O Lukáš bychom ale stáli i směrem pro příští sezonu. Tak uvidíme, jak to dopadne.

Zajímavou postavou klokanů je nestárnoucí Josef Jindřišek. Co říkáte na to, že byl zvolen Osobností ligy a jak dlouho podle vás bude ještě pokračovat?
Víte, když jsem vedl Bohemku na jaře 2014, bavili jsme s tehdejším sportovním ředitelem klubu Tomášem Požárem o tom, že ještě sezonu by Pepa určitě mohl hrát dál. No a vidíte, pak se člověk vrátí po šesti letech a najde ho snad v ještě lepší formě než předtím (směje se). V souvislosti s Pepou tak nechci vůbec nic predikovat. Je to prostě skvělý hráč a já mu přeji hlavně to, aby se mu vyhýbala zranění. Zvlášť v jeho věku je těžké se do toho pak vracet.

Byl by podle vás z Jindřiška jednou dobrý trenér?
O tom upřímně úplně přesvědčený nejsem. Pepa je hrozně náročný sám k sobě, ale funkce trenéra je plná kompromisů. Nejsem si jistý, jak by byl schopný se tomu přizpůsobit.

A prozradíte, na jakých postech si budete přát váš kádr ještě doplnit?
Klíčové je pro nás vyřešit pozici středního útočníka. To je v podstatě jediný post, na kterém pracujeme. Nechceme ale žádného hráče na zkoušku, nýbrž někoho rovnou do základní sestavy. Zkrátka někoho, jako byl pro nás Matěj Pulkrab. Ten hráč prostě musí mít svou kvalitu.