Hlavní obsah

Část lázní už vouchery od státu nepřijímá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část lázeňských zařízení odmítá přijímat vouchery, které si lidé mohou generovat ve výši 4000 korun a podle ministerstva pro místní rozvoj je uplatnit na pobyt v lázních. Problém je především s vouchery uplatňovanými přes cestovní kanceláře, některé lázně je ale nepřijímají ani od fyzických osob. Řekl to v České televizi šéf specializovaného portálu Lázně Travel Libor Stočes.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová představila státní poukazy do lázní.

Článek

Samotný vygenerovaný voucher tak ještě neznamená, že člověk do lázní, které si vybere, opravdu s touto slevou pojede. Příjem poukazů už podle informací na svých stránkách zastavily Lázně Třeboň, Lázně Luhačovice. nebo Léčebné lázně Jeseník. Lázně Jáchymov mají na stránkách oznámení, že poukazy nemůžou přijímat, protože by jim další přijímané poukazy už státem nebyly proplaceny.

Důvod, proč některé lázně vouchery nechtějí přijímat, je podle Stočesa ten, že je špatně nastavený systém jejich uplatňovaní.

Janské lázně na stránkách mají oznámení, že požadavky klientů řeší, „Bohužel ze strany MMR není vůči lázním dořešen způsob vyúčtování a stanoveny přesné podmínky poskytnutí,” uvádějí lázně.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Náměstí Svobody v Janských Lázních v Krkonoších

„Chybí přehledná metodika pro jejich uplatňování a informovanost ze strany úřadů je tragická,” uvedl Stočes. Největší problém je podle jeho slov v České televizi právě u voucherů uplatňovaných přes cestovní kanceláře. Mnoho lázní navíc řeší problém omezení veřejné podpory na 200 000 eur (cca 5 milionů korun), kterou již vyčerpaly.

Ministerstvo pro místní rozvoj Stočesovy výtky v samotné debatě nijak nevysvětlilo, šéfka resortu Klára Dostálová, která se debaty měla účastnit, se omluvila a nikoho jiného za sebe neposlala.

Mluvčí resortu Veronika Vároši následně uvedla, že lázně dostaly k využití voucherů metodiku. Co se týče uplatňování přes cestovní kanceláře je prý důležité, aby se CK s konkrétními lázněmi na uplatnění dohodla.

Dostálová nedorazila do debaty na ČT

Domácí

Podle resortu se do projektu zapojilo 76 firem podnikajících v lázeňství z celkových 90. Lidé si už vygenerovali 85 000 voucherů.

Vouchery podle informací na svých stránkách přijímají lázně Poděbrady, Mariánské lázně či Bohemia lázně v Karlových Varech či Konstantinovy Lázně.

Část voucherů odmítají velké lázně

Podle Stočesa se do projektu vůbec nezapojily například Lázně Bohdaneč nebo Teplice nad Bečvou. Další velké lázně podle něj odmítají právě vouchery uplatňované přes cestovky, případně příjem poukazů zastavily, protože již vyčerpaly limit

Voucher si může každý vygenerovat sám, například na portálu Kudy z nudy a pak si s ním v lázních zajišťovat pobyt.

Lázně jsou díky voucherům v přetlaku

Domácí

Zástupci lázní už v minulých týdnech uvedli, že zájem lidí je velký a mnoho jich musí odmítat, směřují je spíše na mimosezonní termíny.

Resort ministerstva pro místní rozvoj opakovaně sliboval podporu pro tuzemská ubytovací zařízení. Řeč byla až o 10 000 korunách na dovolenou ještě toto léto v tuzemsku, nakonec resort těsně před prázdninami přišel s vouchery do lázní. Podmínkou je pobyt alespoň 6 dní a využití minimálně pěti procedur.

Anketa

Uvažujete o voucheru 4000 korun na pobyt v lázních?
Ano, už jsem si ho generoval/a
23,9 %
Uvažuju o tom
10,4 %
Ne
65,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3024 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám