Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ženy do armády nepatří, napsal před 33 lety mluvčí Boeingu. Teď rezignuje

  17:30
Vysoké křeslo vedoucího komunikace společnosti Boeing opouští Niel Golightly. Rezignoval poté, co jeden ze zaměstnanců firmy upozornil na 33 let starý článek. V něm teď už bývalý tiskový mluvčí Boeingu jako mladý pilot amerického námořnictva vysvětluje, proč ženy nepatří do armády. Svých mladických názorů nyní lituje.
Ženy v americké armádě

Ženy v americké armádě | foto: Reuters

„Nejde o to, zda ženy mohou či nemohou střílet z M-60, zda by zvládly manévrovací souboje stíhaček MiG nebo zdali by dokázaly řídit tank. Přizváním žen zničíme výlučně mužskou nedotknutelnost válečného boje a s ní zmizí i ženské představy o tom, za co muži bojují - za mír, domov a rodinu.”

Těmito slovy začíná článek s titulkem „Bez práva bojovat“, který v roce 1987 otiskl Sborník Amerického námořního institutu. Prezentované myšlenky pochází z pera tehdy devětadvacetiletého pilota amerického námořnictva Niela Golightlyho. Ten se teprve před šesti měsíci stal vedoucím komunikace jednoho z největších výrobců letecké techniky, společnosti Boeing.

Po půlročním úspěšném působení nicméně místo hlavního tiskového mluvčího opouští. Golightly rezignoval minulý týden poté, co si jeden ze zaměstnanců postěžoval na výše citovaný článek. I přesto, že se Golightly svého postu vzdal, podle jeho vlastních slov již nezastává myšlenky, prezentované před třiatřiceti lety.

„Článek, který jsem napsal, společně s argumenty, které jsem velmi záhy popřel, je pro mě bolestivým čtením,“ cituje dvaašedesátiletého Golightlyho The New York Times. „Je bolestivým, protože je špatný, protože uráží ženy a protože mi připomíná tvrdou a trapnou lekci, které mé neinformované a neforemné ‚já‘ získávalo poté, co článek vyšel.“

Soumrak obrů. Boeing podle médií ukončí výrobu slavného Jumbo Jetu

Ačkoli Golightly odstoupil, z jeho slov je patrné, že očekává určité ospravedlnění v souvislosti s tím, jaké názory má na dané téma dnes. Lidé by podle něj měli mít prostor, aby dospěli a změnili své ideály, aniž by byli souzeni podle názorů, které zastávali před desítkami let. 

„Jako mladí jsme koketovali s různými myšlenkami. Dělali jsme věci, za kterými se nyní můžeme ohlédnout a říct: ‚To bylo pěkně hloupé, ale alespoň jsme se mohli poučit‘. Myslím si, že to je to, co se chce po vůdcích společnosti, politiky a byznysu,“ míní bývalý mluvčí.

Nemyslitelné lodní zásoby vložek a tamponů

Podle tehdy devětadvacetiletého Golightlyho je hlavní potíží sexuální napětí, které by mohlo vznikat v případě, kdy ženy a muži bojují bok po boku.

„Na palubě letadlové lodi (...) neexistuje prostor pro problémy typu sexuálního obtěžování, znásilnění, prostituce, těhotenství, milostných trojúhelníků a adolescentních emočních krizí. Neexistuje výhoda, kterou by ženy mohly do první linie přinést, a která by stála za náklady spojené s poskytováním soukromého zařízení, za výrobu speciálních vojenských tamponů ani za udržování lodních zásob ženských hygienických potřeb,“ domýšlel se americký pilot v roce 1987. 

Další problém vojaček leží podle třiatřicet let starých slov v způsobu, jakým ženy vnímají mezilidské vztahy. „Jejich obrovská osobní odvaha obvykle odráží jejich loajalitu vůči rodině a domovu, nikoli vůči sobě navzájem a ‚skupině‘.“ 

Chybí jim zkrátka „sounáležitost“, jež je podle článku základní hodnotou na bojišti. „Muži, kteří trénují, bojují a žijí společně, jsou emocionálně synchronizovaní a nezabývají se komplikovanými psychologickými záhadami,“ mínil Golightly.

Politicky korektní Boeing

Společnost Boeing si v poslední době na politické korektnosti zakládá a tak byl Golightlyho odchod s největší pravděpodobností nevyhnutelný. Před měsícem napsal výkonný ředitel firmy David Calhoun mail všem zaměstnancům, v němž reagoval na zabití George Floyda minneapolskými policisty.

„Boeing bude mít nulovou toleranci pro bigotnost jakékoli podoby,“ předesílal Calhoun v e-mailu. Zároveň upozorňoval, že firma je odhodlaná vyhnat ze svých struktur takové chování, které by porušovalo hodnoty firmy a poškozovalo kolegy.

Calhoun podle svých slov Golightlyho rozhodnutí odstoupit respektuje. „Niel a já jsme intenzivně diskutovali o článku a jeho důsledcích pro jeho roli vedoucího komunikace společnosti. Děkuji mu za jeho přínos společnosti, který byl důležitý i přesto, že trval jen krátce.“

„Chci zdůraznit, že naše společnost se neúprosně zavazuje k hodnotám rozmanitosti a začlenění v každém jejím koutě. Aby tak všichni zaměstnanci měli stejnou příležitost vyniknout,“ dodává Calhoun.

Odnož Boeingu, jež vyrábí komerční letadla propustila minulý měsíc hned několik zaměstnanců kvůli nevhodnému chování. Jeden z nich se provinil tím, že na pracovišti afroamerického manažera zanechal rasistické symboly.

Avšak vyústění kauzy kolem článku se nesetkalo všeobecným pochopením. Odchod Golightlyho zaráží například jeho bývalého spolupracovníka, současného tiskového mluvčího společnosti Royal Dutch Shell, Bjorna Edlunda.

Podle něj by mělo být s případem naloženo jinak, protože Golightly talenty žen podporuje. „Je ohromující, že něco, co napsal před 33 lety, může vést k ukončení jeho pracovního poměru,“ uvádí Edlund.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...