Hlavní obsah

Výsledky zpětného odběru pneumatik kolektivního systému Eltma

Novinky, Eltma

Kolektivní systém Eltma vydal Výroční shrnutí za rok 2019. Kolektivní systém Eltma vydal Výroční shrnutí za rok 2019. Zajímá Vás, jak se nám vedlo v roce 2019?

Foto: Eltma

Jsme nezisková společnost s ručením omezeným ELT management Company Czech Republic, s.r.o.

Článek

Tento rok byl ve znamení stabilizace kolektivního systému Eltma a dalšího, již čtvrtého roku, kdy úspěšně působíme v oblasti plnění povinností výrobců a dovozců pneumatik v České republice. Společnost byla založena největšími výrobci pneumatik a aktuálně zastupuje 81 významných výrobců nebo dovozců pneumatik.  V roce 2019 i nadále narůstal počet míst zpětného odběru, kam mohou koneční uživatelé bezplatně pneumatiky odevzdat.

Díky spolupráci s provozovateli pneuservisů a prodejců se nám, podařilo vysbírat neuvěřitelných 52091 tun pneumatik. Úroveň zpětného odběru účastníků kolektivního systému Eltma letos přesáhla 96 %. V porovnání s předchozími roky, kdy úroveň zpětného odběru dosáhla v letech 2016 (71 %), 2017 (80 %) a v roce 2018 (89 %), je to významný posun. Výroční shrnutí naleznete na našich webových stránkách eltma.cz, kde je volně ke stažení.

Foto: Eltma

Zajišťujeme svoz a likvidaci použitých pneumatik pro místa zpětného odběru zdarma a dle podmínek zpětného odběru.

Od ledna roku 2020 nabývá v účinnost zvýšení minimální míry zpětného odběru na 65 % hmotnosti pneumatik Zákon o odpadech stanovil, že „povinná osoba má povinnost zajistit zpětný odběr použitých výrobků nabídnutých ke zpětnému odběru bez ohledu na výrobní značku a do výše, které za vykazovaný kalendářní rok uvede na trh“.

„Věřím, že navýšení minimální povinné hranice na 65 %, která má stoupat každoročně až do výše 80% napomůže snížení výskytu pneumatik v režimu odpadu, a naopak bude docházet k dalšímu rozšiřování sběrné sítě u všech plnících povinných osob, což přispěje k větší rovnováze mezi všemi subjekty v oblasti nakládání s odpadními pneumatikami“ uvádí Ing. Filák, jednatel společnosti Eltma.

Foto: Eltma

V roce 2019 i nadále narůstal počet míst zpětného odběru, kam mohou koneční uživatelé bezplatně pneumatiky odevzdat.

Jsme nezisková společnost s ručením omezeným ELT management Company Czech Republic, s.r.o. („Eltma“).  V návaznosti na získání oprávnění ze dne 14. dubna 2016 od Ministerstva životního prostředí České republiky provozujeme kolektivní systém, který výrobcům a dovozcům pneumatik umožňuje plnění povinností zpětného odběru pneumatik v České republice.

Nezisková společnost Eltma plní povinnosti povinných osob sdružených v kolektivním systému, zajišťuje svoz a likvidaci použitých pneumatik pro místa zpětného odběru zdarma a dle podmínek zpětného odběru. Zpracované pneumatiky můžete najít na různých místech, kde je požadována nízká hladina hluku a vysoká odolnost a pružnost – například podložky pod tramvajové pásy. Prvky pneumatiky naleznete i v cementu. Více na www.eltma.cz.

Výběr článků

Načítám