Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nechte Oliverka zemřít, řekli v Motole: Rodiče Maxíka podpořili názor lékařky

Autor: ran - 
13. července 2020
05:01

Maxík dostal drahý lék na vážnou spinální svalovou atrofii (SMA), Oliverek však kvůli možným rizikům v jeho zdravotním stavu tuto možnost bohužel zatím nedostal. V reakci na vystoupení lékařky z FN Motol Jany Haberlové v rozhovoru pro DVTV rodiče Maxíka vyjádřili paní doktorce podporu! Oliverkovi drží palce, jak to jen jde, ale zároveň chápou těžké rozhodování lékařů.  

Rodiče malého Oliverka (22 měs.), který trpí spinální svalovou atrofií, se nevzdávají. Bohumil a Radka Kovalští z Ostravska stále doufají, že nejdražší lék historie medicíny Zolgensma nakonec Oliverkovi bude moct být podán, ať už v Česku, nebo v zahraničí. Na lék byla nejprve ve veřejní sbírce vybrána částka dostatečná k tomu, aby mohl být lék za 51 milionů korun zakoupen, posléze bylo nakonec přislíbeno pojišťovnou, že lék uhradí.

Situace se ale pro Oliverka a jeho rodiče výrazně zkomplikovala. Lékaři z pražské motolské nemocnice na základě své odbornosti usoudili, že podání léku by s sebou neslo vyšší rizika než jeho nepodání. V rozhovoru pro DVTV lékařka Jana Haberlová z FN Motol rozhodnutí lék Oliverkovi neaplikovat vysvětlovala. „U takto nové a zatím ne až tak vyzkoušené léčby musím vážit, jestli možný benefit z léčby převáží možná rizika z podání. Nemáme stoprocentní jistotu, že pokud mu lék podáme, že zemře, nicméně máme indicie, že to riziko je vysoké,“ uvedla Haberlová.

Chválí lékařku jako odbornici i člověka!

Rodiče Maxíka, u něhož se zdá, že se po podání léku jeho zdravotní stav výrazně zlepšuje, na své facebookové stránce uvedli reakci na internetový rozhovor. Ve svém příspěvku rodiče práci lékařky chválí a vyzdvihují její odborné kvality.

„Vše se v našem případě nakonec povedlo jen díky obrovskému úsilí a práci paní doktorky. Je třeba si uvědomit, že nic z toho nemuselo být. Péče, kterou jsme ve FN Motol poznali, je špičková a ta nejlepší, které se Maxíkovi doposud dostalo,“ napsali.

Příspěvek vykresluje lékařku v těch nejlepších barvách a dává tak odpověď těm, kdo motolské lékařské kapacity v oboru příliš lehkomyslně za odmítnutí podání léku kritizovali.   

„Paní doktorka je úžasná a vždy se snaží pro pacienty udělat maximum, a to nejen s diagnozou SMA, ale i u ostatních pacientů se závažným onemocněním, které má v péči. Má naši plnou důvěru, která by mezi lékařem a pacientem měla být. Proto doufáme, že její slova pochopíte...,“ uzavřeli Maxíkovi rodiče. Zároveň ale také chápou manžele Kovalské, pokud budou chtít zkusit štěstí i v zahraničí.    

Video se připravuje ...
Další videa