Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kalousek opouští Sněmovnu, kam půjde a zmizí hádky s Babišem? Experti o nových plánech

Autor: Sabina Dračková, ČTK - 
13. července 2020
06:00

I když o odchodu z politiky už dříve mluvil, rozhodnutí udělal až nyní - tedy alespoň dočasné. Politický matador Miroslav Kalousek chce své TOP 09 pomoc spolupracovat s jinými stranami, sám ale ve sněmovních volbách v roce 2021 kandidovat nebude. Pro mnohé bylo zrovna jeho jméno tím, které na společné kandidátce českých pravicových stran z mnoha důvodů nebylo chtěné. A podle politologů může své straně v zákulisí pomoci.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek těžko hledá konkurenci a bude ve Sněmovně chybět, řekla předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová v reakci na jeho nedělní oznámení, že v příštích volbách do dolní komory kandidovat nebude. O Kalouskově rozhodnutí ví předsedkyně opoziční TOP 09, jak uvedla, několik dní.

Kalousek v Otázkách Václava Moravce České televize řekl, že chce jednat o vytvoření předvolebního bloku stran, který by ve volbách příští rok uspěl. Dosavadní snahy nepřinesly výsledky podle něho i kvůli osobním ambicím stranických představitelů. Pekarová Adamová připomněla, že i od Kalouska zaznělo, že o spolupráci jednají lídři stran. „Tato jednání probíhají a věřím, ze budou úspěšná,“ dodala.

„Své rozhodnutí jsem bedlivě zvážil a mám ho za odpovědné,“ uvedl v neděli večer Kalousek a přidal podporující vzkaz pro Pekarovou. „Mladé vedení TOP 09 má potenciál řešit nové výzvy a stát se kondenzačním jádrem společného postupu hodnotově ukotvených stran. Rád mu budu v terénu pomáhat,“ předeslal.

Politoložka: V pozadí prospěje víc než na kandidátce

Strana TOP 09 je v situaci, kdy se sebou musí něco udělat. V průzkumech se pohybuje na hranici samotného vstupu do Sněmovny. V posledních volbách se také při sledování sčítání hlasů „topkaři“ dost zapotili. Dostali se totiž jen tak tak přes potřebných pět procent.

Strana vyměnila vedení a současná šéfka Markéta Pekarová Adamová se snaží pravicovou stranu postavit zpět na nohy, úspěch si slibuje právě ve spojení s dalšími stranami, kterým Kalousek se svými kauzami s minulosti a ostrým přístupem jednoduše vadil.

„Myslím si, že pan Kalousek TOP 09 nějaké hlasy zvlášť nepřináší,“ říká politoložka Vladimíra Dvořáková. Jeho kauzy prý pro stranu nevytváří dobrý image.

Kalouskova ambice pomoct spojování sil „zevnitř“ a nikoli zvenčí by podle politoložky mohla být úspěšná, nebo minimálně úspěšnější než jeho jméno na kandidátce. „Je stratég, který se velmi dobře orientuje v možnostech, jak cosi vyjednat nebo nevyjednat,“ říká.

Jak říká politolog Jiří Pehe, TOP 09 se poslední dobou snaží měnit svoji tvář. Z toho, co byla v roce 2009 a 2010, kdy vznikala, což byl Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek. Ten posun může TOP 09 prospět, každopádně jí nemůže nijak moc ublížit, protože se stejně pohybuje na hranici pěti procent,“ popisuje.

Z úředníka ministrem

Nyní je Kalousek poslancem od října 2017, poprvé byl zvolen v roce 1998, do roku 2009 za KDU-ČSL, poté za TOP 09. Do roku 1990 pracoval v podniku Mitas Praha; státním úředníkem se stal v únoru 1990, kdy nastoupil do odborného útvaru místopředsedy vlády; od července 1992 působil v Úřadu vlády ČSFR jako ředitel odboru poradců místopředsedy vlády.

Od ledna 1993 do ledna 1998 byl ekonomickým náměstkem ministra obrany (MO); v letech 2002 až 2005 předsedou rozpočtového výboru Sněmovny; od ledna 2007 do května 2009 byl ministrem financí ve vládě Mirka Topolánka (ODS), stejnou funkci zastával v kabinetu Petra Nečase (ODS) od července 2010 do července 2013.

Video  Kalousek s pivem vypráví Schwarzenbergovi vtipnou historku  - David Malík
Video se připravuje ...

Konec slovních přestřelek ve Sněmovně

Kalousek se kromě svých kauz dostal do širokého povědomí svými ostrými výroky směřovanými k jeho politickým oponentům. Často si z nich dělal legraci nebo volil ostřejší slova. I na plénu Sněmovny má za sebou spoustu dramatických výměn názorů.

Názorové střety má Kalousek ve Sněmovně zejména se šéfem hnutí ANO a současným premiérem Andrejem Babišem. Babiš se v červenci 2018 na plénu Sněmovny ve vyhrocené debatě do Kalouska ostře pustil a tykal mu. Reagoval na poslancova slova o tom, že premiér při vysvětlování kauzy Čapí hnízdo křivě přísahal na zdraví svých dětí.

Premiér označil předsedu poslanců TOP 09 také za „ožralu“ a „zloděje zlodějského“. Kalousek podal na Babiše kvůli jeho výrokům žalobu. Řízení o žalobě zastavil loni v lednu Okresní soud Praha-západ a odkázal Kalouska na sněmovní výbor, letos v dubnu se spor vrátil k soudu prvního stupně.

Pehe: Nebude v pokušení se předvádět

„Svým způsobem je to škoda, že Kalousek nebude ve Sněmovně, protože to je jeden z dle mého soudu talentovanějších politiků u nás,“ říká politolog Jiří Pehe.

„On je díky své rétorice a vystupování hodně známý. Ale jestli některé lidi přitáhne, tak zase některé odpudí,“ hodnotí politoložka Dvořáková.

Podle Peheho může být Kalousek užitečný, pokud u něj nezvítězí to, že je polarizující osobnost. „Proti sobě poštval celou řadu politiků z jiných stran,“ popisuje. Má ale prý nesporné politické kvality. „On je velmi často utápí ve svém pokušení vytvářet konflikty a skórovat body pomocí bonmotů a podobně,“ dodává politolog.

„Možná, že v té zákulisní práci, kdy nebude na očích veřejnosti a nebude v pokušení se předvádět, tak uspět může, protože je silná politická osobnost,“ hodnotí Pehe.

Kalousek Senát nevyloučil

Kalousek vyloučil pouze kandidaturu v příštích sněmovních volbách. U těch, které se budou konat v roce 2025 zatím rozhodnutý není. „Jsem ještě mladý kluk,“ naznačil v Otázkách Václava Moravce, že se do politického důchodu nechystá.

Ihned se ve vzduchu objevily otázky, zda by nezamířil třeba do boje o senátorské křeslo, kde by mohl být více individualistický. „Senát by byl asi možný, ale opravdu by záleželo kde, v jakém obvodu by TOP 09 měla větší podporu,“ říká Dvořáková. „Baštou topky“ byla obyčejně Praha. „Zase si nemyslím, že by pan Kalousek byl ten typ, co by oslovil ty typické pravicové voliče.“ Do krajské politiky by podle ní naopak Kalousek nešel.

Sám Kalousek na sociální síť napsal, že jinou kandidaturu nevylučuje. „Tím netvrdím, že to mám v plánu. Ale ve volbách do PS v r. 2021 kandidovat nebudu. To vím. Jinak nic nevím,“ uvedl.

„Nebyl bych překvapen,“ reaguje Pehe na to, zda by mohl Kalousek kandidovat do Senátu. Mohlo by tomu být prý ve volbách za dva roky.

Na Hrad nemá šanci, shodují se experti i sázkaři

V prezidentské volbě by podle Dvořákové Kalousek šanci neměl. Podle Peheho by kandidaturu zkusit Kalousek mohl, ale šance podle něj velké také nemá. „To jeho negativní hodnocení převažuje nad tím pozitivním,“ říká Pehe s tím, že má mnoho obdivovatelů i těch, co ho nesnášejí.

Video  Kalousek dostal na Národce pusu. Klause mladšího drsně vypískali, v náručí chránil dceru před davem.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Do prezidentské volby nedávají Kalousovi moc šancí ani bookmakeři. Vsadit se na něj se dá se stejně nereálným kurzem jako na kontroverzního řeporyjského starostu Pavla Novotného (ODS) nebo kněze Tomáše Halíka. Větší šanci než oni má podle sázkařů třeba manželka premiéra Monika Babišová.

Vyslechl si, že zabíjel

Výrazná kauza, kterou na Kalouska vytáhl premiér Andrej Babiš, se týkala výroku o „zabíjení vojáků přes padáky“ a rozkrádání peněz na ministerstvu obrany. Kalousek byl kritizován za své působení na MO (zodpovídal za rozpočet a akvizice). Měl ale vždy podporu lidoveckých šéfů resortu. Kalouskovi byla připisována odpovědnost za několik kontroverzních zakázek, vyšetřování kauz ani stížností na jeho počínání v resortu ale žádná pochybení neprokázalo.

Svůj vliv na MO si Kalousek podle kritiků zachoval i poté, kdy úřad opustil, z čehož údajně profitoval jeho přítel zbrojař Richard Háva a firma Omnipol. 

Funkce ekonomického náměstka ministra obrany se Kalousek sám vzdal v lednu 1998, když se ministrem obrany stal Michal Lobkowicz (původně ODS, poté US-DEU).

Post opustil, i když policie nic nenašla

Kvůli kauze bytu své tehdejší manželky v březnu 2005 Kalousek rezignoval na šéfa rozpočtového výboru Sněmovny (byl jím od roku 2002).

Kalouskova žena získala byt na pražském Veleslavíně výměnou za směnku v hodnotě 6,5 milionu korun, kterou v její prospěch vystavil v roce 1999 její bratr Lubomír Kašák (toho v roce 2002 zavraždil zřejmě jeho společník Zdeněk Němec, po činu se zastřelil). V souvislosti s bytem se objevilo podezření na krácení daně. Případem se zabývala finanční policie a nenašla žádné pochybení.

Kritiku si vyslechl také za to, že v srpnu 2010 jmenoval svým náměstkem na ministerstvu financí exministra obrany Martina Bartáka, později stíhaného v souvislosti s armádními zakázkami (Barták nakonec z úřadu odešel). Jako ministr financí se Kalousek výrazně angažoval například i v kauzách ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) a státní zakázky pro Promopro nebo obvinění bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09) kvůli nákupu letadel CASA.

Z čela strany se stáhl po volebním debaklu

Po volbách v roce 2013 kandidoval na místopředsedu Sněmovny, nebyl ale zvolen. Poté vystřídal v čele poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petra Gazdíka (ve funkci byl Kalousek do prosince 2015). V parlamentu se stal jedním z nejvýraznějších představitelů opozice a ostrým kritikem politiky koaličního kabinetu vedeného tehdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Video  Ministr financí Miroslav Kalousek  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

Na stranickém sněmu v listopadu 2015 byl Kalousek zvolen novým předsedou TOP 09, v čele strany nahradil Karla Schwarzenberga, který se stal čestným předsedou TOP 09.

V parlamentních volbách v říjnu 2017 byl Kalousek lídrem strany ve Středočeském kraji. S volebním výsledkem spojil svoji další budoucnost v čele TOP 09. Strana získala sedm mandátů, z toho dva ve Středočeském kraji (dosud měla společně s hnutím STAN ve Sněmovně 26 poslanců) a 5,31 procenta hlasů. Kalousek po volbách řekl, že již nebude funkci předsedy obhajovat, a na stranickém sněmu, který se konal v listopadu 2017 ho v čele TOP 09 vystřídal europoslanec Jiří Pospíšil. Toho v čele strany v listopadu 2019 nahradila Markéta Pekarová Adamová.

manunu ( 14. července 2020 13:08 )

Piráti jsou podle průzkumů, druhou nejsilnější stranou.

manunu ( 14. července 2020 13:03 )

9vox9: To vy, kopete do těch co mají jiný názor a ještě vulgárně!!! Nebudu si s vámi kazit den,tady na diskusi. Mám jiný program, budu s dětmi v bazénu. Milá paní, naše rodina žádné restituce neměla!!! Ano, pana Havla budu bránit proti takovým, jako jste vy.Špiníte ho zbytečně,tady jste narazila,už jsem to psala v diskusích, můj otec ho znal osobně. Víme jaký byl, měl také chyby, ale nebyl zlý, zákeřný, mstivý. Byl to velmi zábavný, sympatický a příjemný člověk. Měla jsem tu čest se s ním také setkat.

hejhej ( 14. července 2020 12:48 )

1pravda1:

hejhej ( 14. července 2020 12:47 )

Opožumpa a chvilkaři, kterým velí Kalousek jenom svým chováním rozvrácejí společnost. Nemůžu už vidět ani jednoho poslance z opožumpy, o pirátech škoda slov. Ten jejich předseda odredovaný " krasavec" a jejich názory, vč.přijímaní násilnických primitivů se nedají číst a poslouchat už vůbec ne.Ty jejich kydy jsou dobré možná pro puberťáky.

manunu ( 14. července 2020 11:55 )

wenzel trosil: Nebudu s vámi diskutovat. Každý máme svůj názor, tak se navzájem respektujme. Vyrůstala jsem v rodině na které se komunistický režim nehezky podepsal, přesto nežijeme v nenávisti. Byla jsem vedena ke slušnosti, čestnosti, spravedlnosti atd. To samé se snažím vštípit svým dětem i těm které jsou mi svěřeny. Ano, jsem "Havlovka" a nestydím se za to, ale své názory nikomu nevnucuji. Každý člověk musí hledat pravdu a sám si utvářet vlastní pohled.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa