Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hrozba v Česku i dovolenkových rájích: Komáry nepodceňujte, přenáší viry a parazity

  • Autor: ula - 
    13. 7. 2020
    06:15

    Ať už jste se rozhodli trávit dovolenou v Česku nebo v zahraničí, měli byste mít na paměti, že hrozbou pro vás i vaše blízké není rozhodně jen koronavirus. Ačkoliv považujeme komáry spíše za otravný hmyz, jak upozorňuje Státní zdravotní ústav, je lepší komáry nepodceňovat a chránit se. Přenáší totiž viry, bakterie a parazity, kterými vás mohou nakazit i například během dovolené v Chorvatsku nebo Řecku. Jaké nemoci to jsou a jak se projevují?

  • 1.Komáry v Česku nepodceňujte

    Komáři Komárovití (Culicidae) je čeleď dvoukřídlého hmyzu, jež celosvětově zahrnuje okolo 3000 druhů, Českou republiku obývá 45 druhů. Komáři mohou přenášet viry, bakterie a parazity.

    „Přestože ve světě je komár z epidemiologického pohledu jeden z nejnebezpečnějších členovců, zodpovědný například za přenos malárie, japonské encefalitidy, žluté zimnice, viru dengue, viru zika nebo například horečky chikungunya, v České republice jsou komáři považování spíše za trapiče, hlavně při masových výskytech po povodních, a případy výskytu onemocnění přenášených komáry se vyskytují ojediněle,“ říká Martin Kulma ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 

    „Přestože prevalence viru v komárech je nízká a například komáři Culex primárně nevyhledávají člověka jako hostitele, doporučuje se osobní ochranu proti komárům nepodceňovat ani na území České republiky,“ varuje odborník. 

    Komár Komár | Martin Randysek

  • 2.Komáři jsou nebezpeční v Chorvatsku či v Řecku

    Mnohem nebezpečnější jsou komáři v zahraničí a nemusíte jezdit daleko. Španělský ostrov Ibiza momentálně čelí invazi komára tygrovaného. Ten se od roku 2012 ojediněle objevuje i na Břeclavsku na jižní Moravě. Virus od komára si ale můžete přivést i z oblíbeného Chorvatska nebo Řecka.

    Kromě víceméně známých nemocí přenáší komáři i ty méně známé, ale stejně nebezpečné.

    Nepodceňujte komáry. Nepodceňujte komáry. | Profimedia

  • 3.Dirofilarióza

    Dirofilarióza je onemocnění způsobené Dirofilaria repens či Dirofilaria immitis - té se český říká vlasovec psí nebo srdeční červ. Jak název napovídá, útočí hlavně na psy a kočky, člověk je spíše náhodný hostitel. U člověka sice larva, která vypadá jako tenký bílí červ, nedospěje, ale může se zachytit v podkoží, oku nebo v plicích. Mohou se také zachytit v lymfatických uzlinách a v dutině břišní a zde vytvářejí noduly (uzlíky nebo hrbolky). Zdrojem této infekce je samozřejmě komár.

    Pokud cestujete s domácím mazlíčkem, měli byste před komáry chránit nejen sebe, ale i jeho. Pro psa je totiž nemoc smrtelná. Komáři přenáší vlasovce ve Francii, Itálii a Španělsku, byl však zaznamenán i v Česku.

    Komáři mohou přenášet lymskou boreliózu. Komáři mohou přenášet lymskou boreliózu. | profimedia.cz
  • 4.Filarióza

    Filarióza je skupina tropických onemocnění vyvolaných vlasovci. Ti se rozmnožují v mízních cévách a blokují je. Nemoc má poměrně dlouhou inkubační dobu, až jeden rok. Mízní filarióza se nejprve projevuje horečkami a chřipkovitými příznaky. Při chronické infekci dochází k zablokování toku lymfy z horní či dolní končetiny, ze šourku nebo zevních rodidel.

    Výsledkem je takzvaná elefantiáza - lymfatický otok postižené oblasti. Komplikací je přestup parazita do oka, což může zapříčinit vznik takzvané říční slepoty. Ačkoliv tuto nemoc přenáší komáři a muchničky v tropických a subtropických oblastech Asie, Afriky, Ameriky i Tichomoří, nakazit se můžete například v mezi Čechy oblíbeném Egyptě nebo Thajsku.

    Nepodceňujte komáry Nepodceňujte komáry | Archiv Blesku

  • 5.Leishmanióza

    Leishmanióza může být viscerální a také kožní. Obě infekce přenáší hlavně bodavý hmyz. Viscerální leishmanióza je známá jako „černá horečka“.

    Nákaza se vyskytuje přibližně v 60 zemích světa a i když 90 % všech případů registrujeme v Indii, Nepálu, Bangladéši, Súdánu a Brazílii, za rizikové země je považováno např. i Turecko, Řecko, Portugalsko, Španělsko a Chorvatsko. Onemocnění začíná postupně se zvyšující horečkou, teploty stoupají často ve večerních hodinách. Později se objevuje únava, noční pocení, bledost, nechutenství, zvracení a průjem. Neléčená nemoc může skončit i smrtí.

    Kožní leishmanióza je onemocnění vyvolané parazity rodu Leishmania. Bodavý hmyz útočí především na oblasti dobře přístupné, což je především obličej a ruce. V místě vpichu infekce do kůže se objevuje skvrna, postupně se objeví pupen a časem vznikají na kůži i vředy. I když se tento virus objevuje spíše na Blízkém a Středním východě, za rizikové se považuje např. Chorvatsko, Slovinsko, Bulharsko, Tunisko, Řecko nebo Španělsko.

    Komár rodu Culex. Komár rodu Culex. | Profimedia.cz

  • 6.Usutu

    Usutu virus (USUV) je africký flavivirus, který způsobuje zejména onemocnění u ptáků, objevily se však i případy přenosu na lidi. Virus byl v minulých letech zaznamenán v Rakousku, Maďarsku, Itálii, Španělsku a Švýcarsku. Společnými klinickými symptomy byly u lidí vysoké horečky (39,5 °C) bolesti hlavy a neurologické příznaky, u jednoho nakaženého se projevila encefalitida.

    Nepodceňujte komáry. Nepodceňujte komáry. | Profimedia.cz

  • 7.Ťahyňa

    Ťahyňa je virus, který je pojmenován podle místa nálezu v roce 1958 ve východním Slovensku. Je přenosný komáry a způsobuje tzv. valtickou horečku. Představuje první virus přenosný komáry, který byl zachycen v Evropě.

    V rámci Evropy se vyskytuje na Slovensku (východním i jižním), v České republice (na Moravě i v Čechách), Německu, Rakousku, Maďarsku, Slovinsku a v jižní Francii a severovýchodní Itálii. Valtická horečka se velmi podobá chřipce, objevuje se horečka, bolesti hlavy a pocit neklidu. Onemocnění se vyskytuje častěji u dětí, takže nezapomínejte chránit před komáry i své potomky.

    Komár pisklavý Komár pisklavý | Profimedia

  • 8.Kdy jsou komáři nejaktivnější?

    Komáři jsou nejaktivnější během svítání a soumraku během teplých měsíců. Od soumraku do svítání jsou aktivnější komáři přenášející malárii (komáři rodu Anopheles), západonilskou horečku a japonskou encefalitidu (komáři rodu Culex). Od svítání do soumraku jsou aktivnější komáři přenášející Dengue, žlutou zimnici, Ziku a chikungunyu, ale i během noci (komáři rodu Aedes).

    Komár pisklavý Komár pisklavý | Profimedia

  • 9.Kde se komáři nejčastěji vyskytují?

    Pozor na stojaté i tekoucí vody, listnaté a lužní lesy a podmáčené stanoviště.

  • 10.Jak se chránit před komáry doma či na dovolené?

    • Noste oděv, který kryje maximum těla – dlouhé rukávy a nohavice, a pokrývku hlavy.
    • Používejte repelenty s obsahem následujících účinných látek (pro dospělé osoby alespoň s 15% koncentrací). DEET IR 3535 Icaridin/picaridin (KBR 3023)
    • repelenty aplikujte na kůži, která není chráněna oděvem, lze je aplikovat i na oděv
    • repelenty musí být aplikovány přesně podle doporučení výrobce
    • pokud vás komáři začínají opět kousat, použijte repelent opakovaně
    • Použijte bariéry proti komárům, zejména sítě dooken, zavírejte okna a dveře.
    • Používejte klimatizaci, pokud to lze.
    • Používejte v místnosti insekticidy (elektrické odpařovače)
    • Spěte či odpočívejte pod moskytiérou (nejlépe impregnovanou repelentem).
    • Proti některým nemocem se lze chránit očkováním (proti žluté zimnici, japonské encefalitidě) a antimalariky (proti malárii)
    • Minimalizujte místa se stojatou vodou, která se stávají líhništěm komárů. Vyprázdněte nebo zakryjte nádoby a předměty, kde mohou zůstávat i velmi malá množství vody, například kbelíky, sudy na vodu, vázy, květináče, pneumatiky, misky na vodu pro domácí zvířata, apod.

    Používejte repelenty Používejte repelenty | scom

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi