Hlavní obsah

Celosvětový prodej počítačů ve druhém čtvrtletí vzrostl

– New York

Celosvětové dodávky osobních počítačů ve druhém čtvrtletí rostly. Problémy v dodavatelských řetězcích se podařilo srovnat a prudce vzrostla poptávka po laptopech, protože více lidí bylo nuceno pracovat z domova. Celkově dodávky za duben až červen stouply v meziročním srovnání o 2,8 procenta na 64,8 milionu, uvedla výzkumná společnost Gartner.

Foto: archív výrobce

O první příčku mezi prodejci se dělí americká firma HP a čínská Lenovo. (Ilustrační foto)

Článek

Podle údajů konkurenční analytické firmy IDC se dodávky zvýšily až o 11 procent. Podle obou firem byl růst vysoký hlavně v Evropě a v USA.

Hlavní výrobce počítačů v prvních několika měsících letošního roku trápilo narušení dodavatelských řetězců kvůli koronavirové pandemii. Ta téměř zastavila výrobu v oblasti Asie a Tichomoří, kde se vyrábějí důležité počítačové součástky. Prodejci pak měli jen malé zásoby některých produktů a současně se zvýšila poptávka, protože miliardy lidí po celém světě byly nuceny pracovat z domova, aby se minimalizovalo šíření nemoci covid-19, upozornila agentura Bloomberg.

Samsungu rostl zisk i během koronavirových omezení. Především díky čipům

Internet a PC

"Vysoká poptávka vyvolaná potřebou pracovat z domova a také vyučováním přes internet překonala předchozí očekávání a znovu umístila osobní počítače do centra technologického portfolia zákazníků," uvedl výzkumník IDC Jitesh Ubrani.

O první příčku mezi prodejci se dělí americká firma HP a čínská Lenovo. Každá z nic má na trhu podíl zhruba 25 procent. Podle firmy Gartner byl o něco vyšší prodej Lenova, zatímco podle IDC si o něco lépe vedl ve čtvrtletí HP. Další příčky patří firmám Dell Technologies a Apple.

Údaje firem Gartner a IDC se liší, protože Gartner nezapočítává do údajů o prodeji takzvané chromebooky, tedy notebooky s operačním systémem Chrome od Googlu, a iPady firmy Apple. Loni prodej osobních počítačů podle obou firem poprvé za osm let vzrostl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám