Hlavní obsah

Stát pošle do OKD 600 milionů korun

Státní firma Prisko vloží do své společnosti OKD 600 milionů korun navýšením základního kapitálu. Upozornil na to server iDnes. V roce 2018 mělo OKD podle výroční zprávy základní jmění 12 milionů korun, nyní tedy bude 612 milionů. Jediným akcionářem firmy Prisko je ministerstvo financí.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

OKD se potýká se zastavením těžby a nízkými výkupními cenami uhlí.

Článek

Černouhelná firma OKD v současnosti kvůli koronaviru netěží, v dolech na Karvinsku je ohnisko nemoci. Pomoc majitele má sanovat i ztráty způsobené poklesem cen uhlí.

Společnost Prisko o navýšení základního kapitálu OKD rozhodla v pátek. Za společnost Prisko o navýšení rozhodli předseda představenstva Marian Klásek a místopředseda představenstva David Rais.

Hygienici to svádějí na nás, ale zakrývají vlastní chyby, říká šéf hornických odborářů

Domácí

"Základní kapitál společnosti se zvyšuje o částku ve výši šest set milionů korun českých, tedy z dosavadní výše základního kapitálu ve výši 12 milionů korun na novou výši základního kapitálu 612 milionů korun, s tím, že se nepřipouští upisování akcií nad ani pod navrhovanou částku zvýšení základního kapitálu," stojí v notářském zápisu.

Firma svého akcionáře v červnu požádala o 1,2 miliardy korun, tedy o dvojnásobek navyšované částky. "Smlouva o koupi akcií OKD předpokládá, že společnost Prisko jako zástupce státu, našeho konečného vlastníka, ponese náklady na útlum. Ty jsme až do dnešního dne ve vzájemné shodě platili my," vysvětlovala v červnu žádost těžební firmy o pomoc ze strany akcionáře Vanda Staňková, předsedkyně představenstva OKD.

Ztráta se čeká stovky milionů

Ceny uhlí jsou stále nízké, OKD navíc kvůli koronaviru na šest týdnů přerušila těžbu. "Cena uhlí se nacházela na nízkých úrovních již v loňském roce, kdy klesala pod vlivem obchodního konfliktu a obav ze zpomalování Číny. V tomto roce ovlivňuje ceny uhlí především pandemie koronaviru," řekl serveru Tomáš Pfeiler, analytik společnosti Cyrrus.

OKD chce od státu miliardu

Domácí

Výsledek hospodaření OKD zatím není znám, podle předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) ale bude ve ztrátě ve stovkách milionů korun. "Ceny černého uhlí na rotterdamské burze totiž od začátku roku ztratily přes 13 procent, na takových úrovních je těžba nerentabilní. Lze proto očekávat, že OKD v roce 2020 prohloubí ztrátu," míní Pfeiler.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám