Černá na oblečení nevybledne, pokud se budete řídit jednoduchými radami

Tipy a inspirace 15. července 2020 | 16:29 — Marie Drahá
Černá vypadá na oblečení vždy elegantně. Ovšem pouze do té doby, než vybledne a oblíbené kousky šatníku rázem skončí na dně skříně. Rádi byste, aby vám vydržely hezké co nejdéle? Máme pro vás pár rad, jak černé oblečení správně prát a sušit, aby zůstalo stále jako nové.
Další 3 fotografie v galerii
Černé prádlo se nikdy nemá míchat s barevným oblečením / Depositphotos

Jistě vás nepřekvapí, že na životnost prádla má velký vliv stav pračky. Pokud ji nebudete pravidelně čistit, počítejte s tím, že to odnese i vaše oblečení. Černé tím spíš, protože na něm ulpívají veškeré nečistoty, které se zachytily v bubnu nebo za gumovým těsněním. Čistá pračka je tedy pro praní černého prádla alfa omega. Je tady ale ještě několik dalších věcí, na které je třeba dát si při údržbě pozor.

Jak prát tmavé prádlo

1. Jestli vás trápí drobné chloupky na oblíbeném černém tričku, které musíte po každém praní přejíždět odstraňovačem chlupů, může být na vině skutečnost, že perete černé prádlo poté, co jste z pračky vytáhli ručníky nebo deky.
2. Prát černé oblečení s hromadou barevného prádla je také chyba. Do pračky by mělo jít samostatně, a to hned z několik důvodů. Zabráníte tomu, aby se obarvily světlejší kousky oblečení, černé oblečení navíc vyžaduje speciální prací prášek.
3. Gely určené na bílé nebo barevné prádlo mohou černému oblečení ublížit, protože obsahují bělidla a další rozjasňující složky. Speciální gely na černé prádlo naopak pomohou udržet barvu sytou a jasnou, po několika vypráních se dokonce barva oblečení začne vracet.
4. Černé oblečení je lepší prát otočené naruby, méně se tak opotřebuje. Doporučuje se také vyšší teplota než u barevného prádla, protože tmavé oblečení obvykle nosíme o něco déle. Nečistoty na něm nejsou tolik vidět. Nikdy však nepřeplňujte pračku, oblečení by se dobře nevypralo.

Jak sušit tmavé prádlo

Jak černé prádlo z pračky vytáhnete, tak jej nechte i sušit – tedy naruby. Nikdy jej však nevystavujte přímého slunci, které černé prádlo ničí. Nejlepším řešením je sušení uvnitř domu nebo venku na sušáku, ale ve stínu.

Pár babských rad

Existuje také několik tipů, jak udržet černou na oblečení pomocí domácích ingrediencí. Jedním z nich je klasický ocet. Několik lžic přidaných přímo do bubnu pračky barvu v prádle zafixuje a oblečení tak nezešedne. Podobné účinky má sůl. Malou lžičku vždy můžete přidat do pracího prostředku. Pro živější barvu se máčejí černé šaty také v teplé vodě, do níž je přidaná mletá káva. Osvědčeným tipem na vybledlé oblečení je pak speciální černá barva na textil, která je k dostání v každé větší drogerii. Dále čtěte: Tipy, jak dostat z oblečení borůvky a jahody. Jde to překvapivě snadno.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu