Dodejte svému bytu nový náboj. Nemusíte hned rekonstruovat, stačí vsadit na pár trendů

Dům 16. července 2020 | 09:05 — Helena Malá
Dříve či později k tomu dospěje snad každý. Najednou začnete mít pocit, že vašemu bytu chybí jiskra. Není nutné hned investovat statisíce korun do rozsáhlé rekonstrukce, někdy stačí byt oživit několika zajímavými doplňky.
Další 3 fotografie v galerii
Letošní barvou je modrá, takže když si pořídíte zajímavý modrý kousek nábytku, hned váš byt prokoukne / Depositphotos

Interiérový design se stále mění, vyvíjí se a přizpůsobuje se aktuálním trendům i požadavkům nejen na styl, ale i funkčnost. Představíme vám několik aktuálních trendů, které do vašich domovů vnesou nový náboj i život.

Přírodní prvky

Návrat k přírodě je trendem interiérového designu, začleňuje přírodní materiály, světlo, ale také vegetaci do moderního prostředí. Podle odborníků má tento styl pozitivní dopad i na lidské zdraví. Různé výzkumy totiž ukazují, že začlenění přímých nebo nepřímých přírodních prvků do interiéru má vliv na snižování stresu a vyrovnávání hladiny krevního tlaku i srdeční frekvence. Tento typ designu navíc zvyšuje produktivitu, kreativitu a míru spokojenosti.

Barvy země

Každý rok odborníci vyhlašují barevné odstíny, které ovlivňují nadcházejících 12 měsíců. Pro letošní rok byla zvolena klasická modrá barva, která představuje harmonii, bezpečnost a stabilitu. Kromě klasické chladné modré se objevují ale také další barevné vzorce, které zahrnují tóny země, jež souvisejí s letošním trendem návratu k přírodě. Mezi takové barvy patří především olivově zelená, okrově žlutá nebo pálená oranžová.

Zakřivené tvary

Tento trend je návratem v čase, do interiérů se vrací nábytek inspirovaný 60. a 70. lety, který přesto, že je cestou zpět, má nový moderní náboj. Krásu formy zvýrazňují zakřivené čáry a křivky především čalouněného nábytku, jako jsou pohovky, lenošky a lavičky, které jsou navržené s vlnovkou a asymetrií. Design napodobující vlnky, kruhy či křivky zároveň vnáší do našeho každodenního života jemnost a klidnou energii, která dává smysl a po níž toužíme.

Kulatá zrcadla

Kromě nábytku se oblé tvary prosazují také jinde v interiéru. Pozornost si zaslouží především zrcadla, která se postupně stávají stále zajímavější ve své kulaté verzi. Mohou být různě veliká a plní nejen estetickou, ale i funkční vlastnost. A nemusíte je ke zdi jen přivrtat či přilepit, existují i jiné možnosti jejich přichycení. V módě je například pověsit zrcadlo pomocí pásů nebo šňůry, ideálně z přírodního materiálu. O tom, jak vytvořit nadčasový interiér bytu, jsme psali zde.

Multifunkční místnosti

Letošní koronavirová pandemie přinesla nový trend, a to multifunkční místnost. Lidé museli častěji pracovat z domova, vytvořit dětem domácí školu, jiní zase proměnili obytný prostor v posilovnu. V jedné místnosti se tak konalo hned několik různých činností.

Otevřené prostory, například kuchyně spojená s jídelnou, jsou v kurzu už nějakou dobu, nyní ale tento trend nabyl na ještě větším významu. Například kuchyňské ostrůvky slouží nejen jako pracovní plocha při vaření, ale také jako místo pro stolování nebo pro práci během dne.

In je také zařídit dětem hrací koutek i jinde než jen v dětském pokoji, díky tomu je máte pod dohledem i v době, kdy vaříte nebo máte jinou práci. A je jedno, zda takové zázemí svým ratolestem vytvoříte v rohu obývacího pokoje nebo využijete prostor pod schodištěm.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu