Počet nakažených koronavirem přesáhl 14 milionů. Milion nových případů přibyl za čtyři dny

  • Počet nakažených koronavirem ve světě od začátku pandemie překročil 14 milionů, uvedla v sobotu agentura Reuters s odvoláním na vlastní výpočty.
  • Dodala, že je to poprvé, co ve světě přibyl milion nově potvrzených případů za méně než 100 hodin.
  • V Česku v pátek přibylo 130 potvrzených případů koronaviru. Přírůstek tak počtvrté v řadě přesáhl stovku a byl podobný jako v předchozích dvou dnech. Ve čtvrtek přibylo 137 nakažených, ve středu 134.

Londýn / Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Testování na covid-19 v mexickém Ciudad Juarez

Testování na covid-19 v mexickém Ciudad Juarez | Foto: Jose Luis Gonzalez | Zdroj: Reuters

Údaj o více než 14 milionech nakažených potvrdila také americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie monitoruje globálně. Počet lidí, kteří ve světě podlehli komplikacím po nákaze koronavirem, podle jejích údajů již překročil 600 tisíc. Překonání půlmilionové hranice počtu obětí nákazy univerzita ohlásila 28. června.

Velké přírůstky hlásí zejména Spojené státy s více než 3,6 miliony potvrzených případů. Zatímco Švédsko zaznamenalo celkem 77 281 případů od začátku pandemie, USA třetí den za sebou hlásí rekordní denní přírůstek, tentokrát 77 638 případů během uplynulých 24 hodin, uvedla v sobotu agentura AFP s odvoláním na data JHU. Covidu-19 podlehlo dalších 927 pacientů, dohromady pak 139 128 lidí v USA.

‚Za 40 let jsem nic takového neviděl.‘ Nemocnice v USA praskají ve švech, chybí lůžka i personál

Číst článek

V Brazílii přesáhl počet nakažených více než dva miliony, včetně prezidenta Jaira Bolsonara, a více než 76 tisíc lidí zemřelo. Indie, jediná další země s více než jedním milionem případů, zápasila tento týden s tím, že každý den v průměru přibývalo skoro 30 tisíc nových případů.

Tyto země se staly hlavní hybnou silou, skrývající se za pátečním oznámením Světové zdravotnické organizace o rekordním denním přírůstku 237 743 případů na celém světě.

Vzhledem k omezeným testovacím kapacitám v mnoha zemích odborníci usuzují, že oficiálně uváděná čísla zachycují pouze část skutečného rozsahu nákazy. Pravděpodobně jsou počty případů i úmrtí podhodnoceny, dodal Reuters.

První úmrtí bylo hlášeno 10. ledna ze středočínského Wu-chanu. Reuters připomněl, že první případ nákazy koronavirem byl ohlášen z Číny na přelomu roku. Trvalo pak tři měsíce, než se nakazil první milion lidí. Ale stačily jen čtyři dny, než se bilance vyšplhala z 13 milionů případů na 14 milionů.

Zpráva pokračuje pod online reportáží.

Situace v Česku

V tuzemsku se od března nakazilo 13 742 lidí, vyléčilo se jich 8725, obětí je 358. V zemi tak aktuálně je 4659 nakažených. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví k sobotním 00.30.

Po dvou dnech, kdy si nemoc v ČR nevyžádala žádnou oběť, zemřeli v pátek s covidem-19 tři lidé. U většiny nakažených má ale nemoc mírný průběh. V pátek večer bylo s koronavirem hospitalizováno 145 lidí, těžký průběh mělo 22 z nich.

Laboratoře dosud provedly více než 614 tisíc testů. Ve čtvrtek testovaly 3655 lidí, pozitivních jich bylo 3,75 procenta. Ve středu to bylo 3,56 procenta a v úterý 2,45 procenta. Počet pátečních testů ministerstvo zveřejní v sobotu kolem 17.30.

‚Devastující.‘ Organizátorka ostravského NeFestivalu zvažuje právní kroky kvůli náhlým opatřením

Číst článek

Hygienici v pátek rozšířili protiepidemická opatření platná na Karvinsku na celý Moravskoslezský kraj. V regionu přibývají ohniska nákazy a nemoc se šíří do rizikové skupiny mezi lidi starší 65 let. Hejtman Ivo Vondrák (ANO) a pořadatelé kulturních akcí ale hygieniky kritizují. Opozice vyzvala ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) k rezignaci, k takovému kroku se ale Vojtěch nechystá.

Nemoc covid-19 se objevila například v Městské nemocnici Ostrava, na dětském táboře ve Štramberku nebo v různých podnicích na Ostravsku, Novojičínsku i Frýdecko-Místecku. Za posledních sedm dní přibylo na Karvinsku na 100 tisíc obyvatel zhruba 49 nakažených, což je nejvíce ze všech regionů ČR.

V sousedním Frýdecko-Místecku je to 29 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Třetím nejpostiženějším regionem Česka za posledních sedm dní je Mělnicko, kde v uplynulém týdnu přibylo více než 19 případů nákazy na 100 tisíc obyvatel.

Lokální ohnisko se tam objevilo v Čečelicích. Jedná se o brigádní pracovníky zemědělské firmy, kteří jsou na ubytovně, u deseti z nich testy ukázaly onemocnění covid-19.

Opatření naopak zvolnila na Kutnohorsku, kde už není potřeba nosit roušky ve vnitřních prostorách. Mimořádná opatření byla vyhlášena před týdnem kvůli ohnisku covidu-19 v Církvici. Nárůst počtu nakažených je už minimální. Za posledních sedm dní je to zhruba devět případů na 100 tisíc obyvatel.

V Moravskoslezském kraji bylo od vypuknutí epidemie potvrzeno 3942 případů covidu-19. V Praze bylo zaznamenáno 2736 případů a ve středních Čechách 1402. V nejméně zasaženém Jihočeském kraji laboratoře dosud odhalily 220 nemocných, následuje Vysočina s 237 případy. S covidem-19 zemřelo nejvíc lidí v Praze a nejméně ve Zlínském kraji.

ČTK, kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme