Hlavní obsah
Online

V ČR je nyní 4705 nakažených, téměř stejně jako v dubnu

Foto: Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění v souvislosti s koronavirovou epidemií v Česku sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- V Česku v pátek přibylo 130 potvrzených případů koronaviru. Přírůstek tak počtvrté v řadě přesáhl stovku a byl podobný jako v předchozích dvou dnech. Aktuálně je tak 4659 nakažených.

- Moravskoslezská hygiena rozšířila v pátek koronavirová opatření pro celý kraj. Povinné roušky jsou nově ve vnitřních prostorách i veřejné dopravě. „Při návštěvě nemocnic a sociálních zařízeních bude nutný respirátor FFP2. V celém kraji platí také uzavření prostor restaurací a barů mezi 23:00-8:00h a konání hromadných akcí jen do 100 osob. Přeshraniční pracovníci se prokážou negativním PCR testem na covid 1× za 14 dní,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

- Moravskoslezské hejtmanství kritizuje hygieniky za nedostatečné předávání informací. Podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) není možné, aby se jako hejtman například včas nedozvídal o nově vznikajících ohniscích v regionu. „Opatření byla správná, ale jejich vydání mělo být vztaženo ke konkrétní hodině a ne času jejich vyhlášení,“ řekl Vojtěch na adresu moravskoslezské hygieny, která zavedla opatření v pátek po poledni. Zaskočila tím většinu lidí v regionu.

  • V ČR je nyní 4705 nakažených, téměř stejně jako v dubnu

    V České republice je aktuálně 4705 lidí nakažených novým typem koronaviru. Tento počet se výrazně blíží dosavadnímu maximu z 11. dubna letošního roku, kdy bylo 4737 nakažených. V pátek přibylo v zemi 130 potvrzených případů. Přírůstek tak počtvrté v řadě přesáhl stovku a byl podobný jako v předchozích dvou dnech. Dnes zatím laboratoře odhalily dalších 53 případů. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví k dnešním 17:30.

  • Vojtěch vytkl hygienikům, že nedali lidem v Moravskoslezském kraji čas

    Ministra zdravotnoctví „velmi mrzí“, že musela být náhle zavedena opatření proti šíření nového koronaviru. Adam Vojtěch to v sobotu odpoledne uvedl na svém twitterovém účtu. „Opatření jsou jednoznačně správná, ale měl být před účinností dán nějaký čas na to, aby se místní občané, provozovatelé restaurací a organizátoři akcí na změny připravili,“ napsal ministr.

    Vojtěch dává vinu hygienikům. „Že se tak nestalo, za to se občanům celého regionu velmi omlouvám. Paní ředitelce jsem to již vytkl a dal pokyn všem ředitelům KHS, aby zavádění opatření ve svém regionu lépe komunikovali,“ dodal.

    Moravskoslezská krajská hygienička Pavla Svrčinová přitom na páteční tiskové konferenci právě na dotaz, zda bylo třeba zavádět opatření tak náhle, uvedla, že situaci diskutovala s ministrem zdravotnictví a byl jasný požadavek zavést je co nejdřív. „Já jsem to diskutovala s panem ministrem a opravdu byl požadavek co nejdřív,“ řekla novinářům.

  • Karlovy Vary přicházejí o nájemce krámků

    Karlovy Vary přicházejí o nájemce tržních krámků, kde se prodávalo zboží hlavně pro turisty. Kvůli koronavirové krizi, která výrazně snížila počet návštěvníků lázeňského města, někteří nájemci už krámky ani neotevřeli. Noví zájemci se zatím nahlásí, řekl náměstek primátorky Petr Bursík (ODS).

  • Opatření ve Vlčnově platí od 16 hodin

    Hygienici nařídili ve Vlčnově na Uherskohradišťsku nosit roušky ve vnitřních prostorách od dnešních 16 hodin. Hromadné akce nesmějí mít více než 500 účastníků, vyplývá to z nařízení krajských hygieniků Zlínského kraje.

  • Vondrák: Neděje se nic výjimečného, chci vysvětlení

    Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) svolal na pondělí Bezpečnostní radu kraje.

  • Nákaza na Uherskohradišťsku

    Ve Vlčnově na Uherskohradišťsku má nákazu covid-19 osmi lidí. Hygienici proto obyvatelům obce znovu doporučili nosit roušky zejména v uzavřených prostorech a dezinfikovat si ruce. Vyplývá to z vyjádření hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) a starosty Jiřího Matušíka (nestr. za ODS).

  • Kde všude se nyní musejí nosit roušky?

    Zhoršující se epidemiologická situace, kdy začala nákaza pronikat mezi rizikové skupiny, přiměla hygieniky, aby znovu nařídili nošení roušek v celém Moravskoslezském kraji. Projděte si přehled, kde se roušky teď nosí:

  • Přes 600 tisíc testů celkově

    Laboratoře dosud provedly více než 614 000 testů. Ve čtvrtek testovaly 3655 lidí, pozitivních jich bylo 3,75 procenta. Ve středu to bylo 3,56 procenta a v úterý 2,45 procenta. Počet pátečních testů ministerstvo zveřejní dnes kolem 17:30.

  • V pátek přibylo 130 potvrzených případů koronaviru

    V Česku v pátek přibylo 130 potvrzených případů koronaviru. Přírůstek tak počtvrté v řadě přesáhl stovku a byl podobný jako v předchozích dvou dnech. Ve čtvrtek přibylo 137 nakažených, ve středu 134. Dosud se od března nakazilo 13 742 lidí, vyléčilo se jich 8725, obětí je 358. V zemi tak aktuálně je 4659 nakažených. Po dvou dnech, kdy si nemoc v ČR nevyžádala žádnou oběť, zemřeli v pátek s covid-19 tři lidé. U většiny nakažených má ale nemoc mírný průběh. V pátek večer bylo s koronavirem hospitalizováno 145 lidí, těžký průběh mělo 22 z nich.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy