Hlavní obsah
Online

Vojtěch: Krajská hygienička by měla zvážit rezignaci

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění v souvislosti s koronavirovou epidemií v Česku sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- V Česku je nyní rekordních 4764 nakažených koronavirem. Zhruba o 30 případů tak bylo překonáno dosavadní maximum z první poloviny dubna. V sobotu laboratoře v ČR odhalily 113 nových případů, denní přírůstek popáté v řadě překročil stovku.

- Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch připisuje rychlost zavedení opatření v Moravskoslezském kraji hygienikům. „Opatření jsou jednoznačně správná, ale měl být před účinností dán nějaký čas na to, aby se místní občané, provozovatelé restaurací a organizátoři akcí na změny připravili,“ napsal ministr. „Že se tak nestalo, za to se občanům celého regionu velmi omlouvám. Paní ředitelce jsem to již vytkl a dal pokyn všem ředitelům KHS, aby zavádění opatření ve svém regionu lépe komunikovali,“ dodal.

- Naopak hygienici tvrdí, že se vše zavedlo rychle na popud Ministerstva zdravotnictví. „Já jsem to diskutovala s panem ministrem a opravdu byl požadavek co nejdřív,“ řekla novinářům moravskoslezská krajská hygienička Pavla Svrčinová.

  • Vojtěch: Krajská hygienička by měla zvážit rezignaci

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se domnívá, že by ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová měla zvážit své setrvání ve funkci. Důvodem je podle něj nezvládnutá komunikace související s pátečními zpřísněnými protiepidemickými opatřeními v Moravskoslezském kraji. Vojtěch to řekl dnes večer televizi CNN Prima News. Svrčinová uvedla, že jí to ministr naznačil už v sobotu.

    „Přestože jsou přijatá opatření v Moravskoslezském kraji jednoznačně správná, paní ředitelka absolutně nezvládla komunikaci jak s místní samosprávou, tak s veřejností a měla by zvážit, zda je schopna nadále vést krajskou hygienickou stanici,“ řekl Vojtěch večer CNN Prima News.

    „Mám tady kolegy z ministerstva na jednání. Pan ministr mě vyzvat může, tak ať mě odvolá,“ uvedla v reakci na vyjádření ministra Svrčinová. Dodala, že v sobotu jí ministr naznačil v SMS, že má zvážit, jestli zvládá vést Krajskou hygienickou stanici v Ostravě. „Víc o tom nevím,“ sdělila ČTK Svrčinová.

  • Hygienici: Situace s výskytem koronaviru se na Vysočině zlepšuje

    Hygienici na Vysočině prokázali za posledních 24 hodin čtyři nové případy koronaviru. Tři jsou v okrese Jihlava, jeden na Havlíčkobrodsku. Epidemiologická situace se v kraji zlepšuje. ČTK to dnes řekla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Alena Dvořáková. Od začátku pandemie se v kraji koronavirem nakazilo 244 lidí, 190 z nich se vyléčilo, čtyři v souvislosti s covid-19 zemřeli.

    Jeden z nových případů je spjatý s ohniskem ve Větrném Jeníkově, další byl cizinec, který si jako samoplátce musel poté, co přejel hranice, udělat test. „Dá se říci, že čtyři nové případy za den jsou nízký přírůstek. Situace se zlepšuje,“ řekla Dvořáková.

  • V Moravskoslezském kraji od pátku přibylo 95 nakažených

    V Moravskoslezském kraji přibylo od poslední páteční aktualizace dat 95 případů nákazy koronavirem. Vyplývá to z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19 (CŘT), které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Celkem se podle těchto dat v regionu od počátku pandemie nakazilo 3986 lidí, v pátek statistika udávala 3891 osob.

  • Partneři Čechů z ciziny mohou přicestovat

  • Petříček: Lidé se o zavedení opatření měli dozvědět dříve

    Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zkritizoval, jak se v pátek zavedla v Moravskoslezském kraji nová opatření - například nošení roušek. Podle někoho bylo hlavně problematické, že se o nich dozvěděli lidé příliš pozdě. „Není v pořádku, že se lidé dozvědí, že začne něco platit za pět minut,“ uvedl Petříček v pořadu Partie televize Prima.

    Podle jeho informací šlo o rozhodnutí krajské hygienické stanice a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za hnutí ANO) se o něm dozvěděl také pozdě. „Přijde mi to velmi nešťastné,“ doplnil Petříček. Na přímý dotaz, zda by měl rezignovat ministr Vojtěch, nechtěl odpovědět. „Nechci doporučovat koaličnímu partnerovi, co má dělat,“ uvedl Petříček. Podle něho se bude v pondělí koaliční rada mezi ČSSD a hnutí ANO. A tomto jednání by se situace mohla probírat.

  • Prymula: Nejde o druhou vlnu

    Nové případy koronaviru nezatěžují zdravotní systém tak, že by šlo mluvit o druhé vlně, řekl České televizi vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví a bývalý šéf krizového štábu Roman Prymula. „To číslo (4764 aktuálně nakažených) nereflektuje úplně, co se děje v systému. Mnoho lidí vylučuje virus, ale průběh nemoci je u nich klinicky zanedbatelný. Když se podíváme na zátěž systému, tak jsme asi na 131 hospitalizovaných, z těžších případů pouze deset je na ventilaci a jeden na mimotělním oběhu. Takže situace není úplně srovnatelná s tím, co tu bylo na začátku první vlny,“ řekl Prymula České televizi.

  • Osm nakažených ve Vlčnově

    Hygienici nezaznamenali další nárůst počtu nakažených ve Vlčnově na Uherskohradišťsku, kde se v uplynulých dnech rozšířil covid-19. Nemoc potvrdily testy u osmi obyvatel obce, počet nakažených se o víkendu nezměnil. Vyplývá to z údajů hygieniků k dnešním 08:30. Od soboty musejí lidé v obci povinně nosit ochranu úst a nosu ve vnitřních prostorách. Hromadné akce se mohou konat maximálně s 500 účastníky, je nutné při nich dodržovat rozestupy.

  • Testovaní dostanou informaci SMS zprávou

    Moravskoslezští krajští hygienici už v týdnu uvedli, že odebírané osoby budou na místě informovat o dalším postupu. Chtěli tak předejít problémům, které se vyskytly při minulých plošných odběrech. Zaměstnance OKD vyzvali, aby po příchodu na odběrové stanoviště správně uvedli osobní data včetně mobilního telefonu. Případný pozitivní výsledek jim bude zaslán SMS zprávou. V tomto případě je nutné dodržovat domácí izolaci, která platí i pro všechny členy domácnosti, a vyčkat na kontakt od hygieniků.

  • S odběry v OKD pomáhá armáda

    Armádní odběrové týmy dnes začaly v OKD znovu odebírat horníkům a zaměstnancům těžební společnosti vzorky pro testy na koronavirus. „My jsme spustili další plošné testování na lokalitě ČSM-Sever a ČSM-Jih. S odběry nám pomáhá pět armádních týmů. Během dnešního dne bychom chtěli otestovat stovky zaměstnanců,“ uvedla mluvčí firmy Naďa Chattová.

  • Testování i na Dolu ČSA

    Testování v OKD je naplánováno až do středy a poslední den je vyhrazen pro testy pracovníků Dolu ČSA. Testovat tam budou pouze pracovníky, kteří zabezpečují nezbytný bezpečnostní provoz dolu poté, co OKD kvůli vysokému počtu nemocných přerušila těžbu ve všech svých dolech. Mělo by jít zhruba o 200 lidí.

  • Další plošné testování v OKD

    V těžební společnosti OKD dnes začne další plošné testování na koronavirus, do něhož budou zapojeny armádní odběrové týmy. Testy se budou provádět u pracovníků Dolu ČSM a potrvají až do středy, kdy je plánováno také testování některých zaměstnanců Dolu ČSA.

    Testování je zaměřeno na zaměstnance Dolu ČSM, kteří v prvním kole testů měli negativní výsledek nebo se z různých důvodů nedostavili k testování. Podle dřívějších vyjádření hygieniků by testy mělo podstoupit asi 3000 lidí.

  • Rekordních 4764 nakažených koronavirem

    V Česku je nyní rekordních 4764 nakažených koronavirem. Zhruba o 30 případů tak bylo překonáno dosavadní maximum z první poloviny dubna. V sobotu laboratoře v ČR odhalily 113 nových případů, denní přírůstek popáté v řadě překročil stovku. Od března se v zemi nakazilo 13 855 lidí, vyléčilo se jich 8733, obětí je 358. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví k dnešním 00:30.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy