Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko

Tolik nakažených v Česku ještě nebylo. A to ani v covidově rekordním dubnu

Testování na koronavirus. foto: Reuters

Praha - V Česku je nyní 4782 oficiálně potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví tak bylo o 45 případů překonáno dosavadní denní maximum potvrzených případů z poloviny dubna. V sobotu laboratoře v ČR odhalily 113 nových případů, denní přírůstek popáté v řadě překročil stovku. V neděli zatím přibylo dalších 47 pozitivních testů.
  7:21aktualizováno  18:43

V jižních Čechách přibývá Ukrajinců nakažených koronavirem. Jsou rizikový zdroj, stěžuje si hygiena

Podle vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví a bývalého šéfa krizového štábu Romana Prymuly nárůst počtu případů s těžkým průběhem není tak velký, aby zatěžoval zdravotní systém tak, že by šlo hovořit o příchodu druhé vlny epidemie.

Počet aktuálně nakažených podle Prymuly přesně neodráží to, co se děje v systému. „Mnoho lidí vylučuje virus, ale průběh nemoci je u nich klinicky zanedbatelný. Když se podíváme na zátěž systému, tak jsme asi na 131 hospitalizovaných, z těžších případů pouze deset je na ventilaci a jeden na mimotělním oběhu. Takže situace není úplně srovnatelná s tím, co tu bylo na začátku první vlny,“ řekl v neděli ráno Prymula České televizi. Ani denní přírůstky nedosahují 300 až 400 nově nakažených denně, což by podle Prymuly napovídalo příchodu druhé vlny epidemie.

Odběr vzorků pro testování na COVID-19
Roušky v hromadné dopravě a vnitřních prostorách budou nově povinné v celém...

Od března se v zemi nakazilo 13 902 lidí, vyléčilo se jich 8761, obětí je 359. V neděli přibyl jeden zemřelý. U většiny nakažených má ale nemoc mírný průběh. Momentálně je s covidem-19 hospitalizováno 134 lidí, těžký průběh má 19 z nich.

Situace v Moravskoslezkém kraji se komplikuje

Nejhorší situace je aktuálně v Moravskoslezském kraji, kde hygienici v pátek rozšířili protiepidemická opatření na celý region. Nemoc covid-19 se objevila například v Městské nemocnici Ostrava, na dětském táboře ve Štramberku nebo v různých podnicích na Ostravsku, Novojičínsku i Frýdecko-Místecku. Podle epidemiologů se nákaza šíří do rizikové skupiny mezi lidi starší 65 let.

V OKD se opět plošně testuje, odběr by mělo podstoupit zhruba 3 tisíce lidí. Zapojená je i armáda

Armádní odběrové týmy v neděli začaly v OKD znovu odebírat vzorky horníkům a zaměstnancům těžební společnosti. Další plošné testování potrvá až do středy. Na testy nejprve přicházejí zaměstnanci Dolu ČSM, kteří v prvním kole testů měli negativní výsledek nebo se z různých důvodů nedostavili k testování.

Za posledních sedm dní přibylo na Karvinsku na 100 000 obyvatel zhruba 48 nakažených, což je nejvíce ze všech regionů ČR. V sousedním Frýdecko-Místecku je to 39 nakažených na 100 000 obyvatel, na Novojičínsku přibližně 15 nakažených na 100 000 obyvatel a na Ostravsku je jich méně než deset.

Mezi nejpostiženější regiony Česka patří podle této statistiky momentálně také Uherskohradišťsko a Mělnicko, kde je za uplynulý týden shodně zhruba 24 nakažených na 100 000 obyvatel.

Na Uherskohradišťku zatím žádný nový nakažený

Roušky musí znovu na tvář, také ve Vlčnově se zpřísňují pravidla . Omezeny jsou i hromadné akce

Na Uherskohradišťsku je lokální ohnisko ve Vlčnově. Od soboty musejí lidé v obci povinně nosit ochranu úst a nosu ve veřejné dopravě a vnitřních prostorách. Hromadné akce se mohou konat maximálně s 500 lidmi, je nutné při nich dodržovat rozestupy. V sobotu tam hygienici nezaznamenali žádný nový případ onemocnění. Zavřená zůstává multioborová jednotka intenzivní péče Uherskohradišťské nemocnice, kde testy v uplynulých dnech potvrdily covid-19 u deseti zaměstnanců a jednoho pacienta.

Na Mělnicku je ohnisko v Čečelicích. Jde o brigádní pracovníky zemědělské firmy, kteří jsou na ubytovně, u deseti z nich testy ukázaly onemocnění covid-19.

V Moravskoslezském kraji bylo od vypuknutí epidemie potvrzeno 4006 případů covidu-19. V Praze bylo zaznamenáno 2770 případů a ve středních Čechách 1423. V nejméně zasaženém Jihočeském kraji laboratoře dosud odhalily 220 nemocných, následuje Vysočina s 243 případy. S covidem-19 zemřelo nejvíc lidí v Praze a nejméně ve Zlínském kraji. U většiny nakažených má ale nemoc mírný průběh.

Laboratoře dosud provedly téměř 625 000 testů. V sobotu testovaly zhruba 2300 lidí, pozitivních jich bylo 4,84 procenta. V pátek byl podíl nakažených k testovaným 2,75 procenta a ve čtvrtek 2,9 procenta. Ministerstvo ale statistiku testů ještě zpětně reviduje a údaje se tak mohou později mírně lišit.

Autor: