Chraňte pokojové rostliny a zatočte se škůdci. Mšice, svilušky i molice patří mezi nejčastější

Ostatní 19. července 2020 | 09:08 — Anna Novotná
Potrpíte si na své pokojové rostliny, ale trápí vás škůdci? Mezi nejznámější patří mšice, svilušky i molice. Poradíme vám, jak s nimi zatočit.
Další 3 fotografie v galerii
S mšicemi pomůže slunéčko sedmitečné / Depositphotos

Hezké kytky a rostliny oživují byt i dům. Jenže to nemusí být jen radost, pokud je napadnou škůdci. Vyzkoušet můžete i chemické pomocníky, nejprve ale zkuste méně agresivní varianty, které vás také mohou nechtěných návštěvníků zbavit.

Popel i tabák

Na škůdce pomáhají roztoky z mýdla, popel z cigaret nebo tabák nasypaný přímo v květináči, ale i sirky zapíchnuté do půdy hlavičkou dolů nebo přírodní predátoři jako berušky a podobně. Slunéčko sedmitečné vám pomůže v boji proti mšicím, zelenému nebo černému hmyzu, který saje šťávu z rostlin. Další variantou kromě chemických prostředků je to, že můžete strčit rostlinu jednoduše pod sprchu a hmyzu se zbavit.

Svilušky jsou zase roztoči usazující se na spodní straně listu, kde vytvářejí pavučiny. Napadené rostlině potom usychají listy. Na svilušky také platí sprcha a obecně vyšší vlhkost. Rostlinu tak můžete postříkat roztokem například se saponátem nebo trochou alkoholu. Po sprše ji pak zabalte do igelitu.

Na spodních stranách listů se uchycují i molice. Je to několik milimetrů velký okřídlený hmyz, který se rozletí do všech stran, když o rostlinu jen lehce zavadíte. Molice také sají šťávu a oslabují rostliny. Listy pak bývají potřísněné lepkavým výměškem. Molic se zbavíte rozvěšenými destičkami s lepem, na který sednou, ale už se z něj nedostanou.

Přírodní predátoři

Dalším problémem jsou puklice. V zimě, kdy má rostlina méně světla a kvůli topení je sušší vzduch, se puklice množí. Navíc je před chemickými prostředky chrání zvláštní vosk. V prvním stadiu ale můžete škůdce zlikvidovat jednoduše. Nejlepší je použít systémový insekticid a případně nasadit nějakého přírodního predátora.

Ožírání rosliny mají v oblibě noční brouci lakonosci. Z úkrytů vylézají právě v noci, takže si na jejich likvidaci budete muset přivstat. Zlikvidujte i napadenou část rostliny a přesaďte ji. Mýdlo můžete použít u štítenek, které se zachycují na různých částech rostliny. Štítenky sají šťávu z listů, které usychají a vadnou. Na rostlině nechávají lepkavou stopu. Z rostliny je můžete setřít mýdlovým roztokem, ale musíte zakrýt květináč, aby do půdy nepadaly larvy. O špatných návycích při péči o pokojové rostliny jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu