Tomáš Paprstka změnil po 14 letech dres, nově je členem GAPP System - Kolofix

Juniorský mistr světa v cyklokrosu Tomáš Paprstka hlásí změnu týmu a také konec s cyklokrosem...

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Němec, Michal Červený, Robin Nevřala, Jaroslav Svoboda
Tomáš Paprstka změnil po 14 letech dres, nově je členem GAPP System - Kolofix

 

V Česku je jen málo bikerů a cyklokrosařů, kteří by oblékali stejný dres po tak dlouhou dobu. Tomáš Paprstka patří mezi ty konzervativce, kterým se to povedlo. Změna nastala ale během minulého týdne, kdy se finálně domluvil na přestupu pod křídla formace GAPP System - Kolofix. V Berouně v závodě KPŽ se tak poprvé představil v novém.

"Byl to pro mě takový testovací závod. Materiál a všechno mám nový, od hlavy až k patě jsem v novém, takže změna je to velká. Kolo jsem jezdil pár dnů před tím a je to všechno jiné, musí si to sednout, takže jsem to v závodě trochu šetřil, abych něco nezkazil," svěřil se nejnovější člen stáje Pavla Čábelického, jenž svou premiéru zakončil 10. místem.


Poslední kolo Tomáše Paprstky v dresu Expres CZ Tufo Kolín na MČR XCO v Peci pod Sněžkou...


A stylové rozloučení se žlutočerným dresem - vítězství na MČR v závodě do vrchu!


Osmadvacetiletý rodák ze Vsetína, který se do světa velké cyklistiky zapsal přesně před deseti lety, když v Táboře na mistrovství světa cyklokrosařů v cílovém spurtu porazil dnes slavného Juliana Alaphilippa a stal se juniorským světovým šampionem. V roce 2010 pak uspěl i na bikových šampionátech, když v týmových štafetách na ME v Izraeli i na MS v Kanadě získal bronz. Od té doby ale už uběhlo moře času a Tomáš se už nedokázal ve starších kategoriích na stupně vítězů ve světě prosadit, přesto byl pravidelně oporou české reprezentace a obsazoval přední příčky na domácích závodech. Čtyřikrát ovládl nejvyšší domácí soutěž v cyklokrosu Toi Toi Cup, z toho třikrát po sobě. V roce 2014 dokonce vyhrál jak krosový, tak i bikový Český pohár.

Rok 2010 - Tomáš v Táboře parádně přespurtoval Alaphilippa a dojel si pro juniorský titul mistra světa v cyklokrosu


Rok 2010 - Tomáš byl členem úspěšné bronzové štafety na ME v izraelské Haifě - zleva: Jan Slavíček, Ondřej Cink, Jan Škarnitzl, Tereza Huříková a Tomáš

Rok 2010 - úspěšný rok pokračoval i na MS v kanadském Mont St. Anne, kde s Ondrou Cinkem, Járou Kulhavým a Katkou Nash vyjel světový bronz ve štafetě...

To se ale v budoucnosti už opakovat nebude. Tomáš se v novém týmu chce plně soustředit jen na horská kola, cyklokros staví na druhou kolej. "Po roce 2010 jsem v podstatě už nedokázal navázat a byť jsem vyhrával doma, tak ve světě to bylo takové plácání. Takže cyklokros teď opustím, jen když bude vyloženě hezky a bude se mi chtít, tak pojedu, ale jinak ne," říká rezolutně Páprda.

Za náhlý přestup uprostřed sezony může delší závodní pauza vinou koronaviru. Tomáš v Jablůnce nedaleko Vsetína přemýšlel, jak by svou kariéru mohl posunout. "Po krosové sezoně byly jedny závody v Turecku a kdyby mě tehdy někdo řekl, že odejdu z týmu, tak si poklepu na hlavu. Pak přišla pauza kvůli koroně a já se zamýšlel, co a jak dál... Když byl u nás Pavel Čábelický na testovacích závodech, tak jsme se začali bavit a nabídl mi smlouvu," líčí Tomáš cestu na soupisku po bok Jitky Čábelické nebo Lukáše Kobese. "Cítil jsem, že potřebuju změnu ze stereotypu. Takže věřím, že tenhle krok je správný a že mě to nakopne. Letos ještě asi změny nebudou vidět, pevně doufám, že příští sezonu ale znát budou. Strašně se na to těším, hlavně na spolupráci s trenérem Karlem Martinkem. Celý mančaft funguje úplně jinak, je to 100% profesionální přístup."


Cyklokros byl pro Tomáše dlouhá léta stejně důležitý, jako horská kola...


Zvykejte si: Tomáš Paprstka v dresu GAPP System - Kolofix

"Tomáš byl mimořádný talent už od kadetů, kdy v našem dresu poprvé startoval," říká Honza Slavíček, který stál u všech Tomášových úspěchů. "Jeho rozhodnutí jít dál naprosto respektuji, chápu to a podporuji, strávili jsme společně hodně let, sdíleli kvanta zážitků, kterých si vážím. Věřím, že se u Pavla Čábelického může posunout dál, já mu budu vždy držet palce," okomentoval Honza přestup svého "nejcennějšího" koně.

"Páprda u Honzy Slavíčka vydržel dlouhých 14 let, což je až neskutečný, myslím, že nikdo takový tady u nás není. Tomáš hledal novou motivaci a impuls pro rozvoj a tak jsme se dohodli na spolupráci. Celou situaci jsme řešili společně s Honzou a dobrali jsme se nakonec k přestupu už v polovině "závodní" sezony. Tom tak ještě odjel mistrovský závod a rozloučil se titulem v závodě do vrchu, takže hodně stylově :)," komentuje přestup Pavel Čábelický. "Tomáše u nás čeká jasný plán a závody, takže se mu spousta věcí změní, především pak zimní příprava, což pro něj bude dost zásadní změna." 

Nově tak Tomáš Paprstka bude sedlat celoodpružený model Cannondale Scalpel Hi-Mod s elektronickým řazením Sram a teleskopickou sedlovkou Rock Shox. Jeho dalším startem bude XCO závod ve Stupně o prvním srpnovém víkendu.

 

 

Přečteno - 9032x Tagy: tomáš paprstka přestup
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyGravel Blinduro 2023. Velebíme i pošesté.
    Gravel Blinduro 2023. Velebíme i pošesté.
  2. Ostatní závodyGravel Blinduro popáté. Parta roste, atmoška zůstává
    Gravel Blinduro popáté. Parta roste, atmoška zůstává
  3. Ostatní závodyČtvrtý díl UCI World Gravel Series hostily Jizerky, nejlepší Čech Paprstka
    Čtvrtý díl UCI World Gravel Series hostily Jizerky, nejlepší Čech Paprstka
  4. Týmy a klubyPaprstka končí profesionální kariéru cyklisty, pokračovat bude jako hasič
    Paprstka končí profesionální kariéru cyklisty, pokračovat bude jako hasič
  5. Ostatní závodyGravel Blinduro 2021 - kořeny, rokec, sadba, kombajn, louže
    Gravel Blinduro 2021 - kořeny, rokec, sadba, kombajn, louže
  6. ZávodyFotogalerie: Verona International MTB 2021
    Fotogalerie: Verona International MTB 2021

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744