Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko

Počet nových případů koronaviru v neděli po pěti dnech klesl pod stovku

Zdravotnice na odběrovém místě v areálu nemocnice v Karviné-Ráji, kde se 15. července 2020 na přítomnost nového typu koronaviru nechali testovat karvinští fotbalisté (v pozadí). foto: ČTK

Praha - V neděli přibylo v Česku 90 potvrzených případů koronaviru. V sobotu a předchozích čtyřech pracovních dnech přesahoval přírůstek stovku, v pondělí zatím laboratoře odhalily 30 nakažených. Od března, kdy se nemoc covid-19 začala v Česku šířit, hygienici potvrdili 13.975 případů nákazy. Vyléčilo se 8813 lidí a 359 infikovaných v souvislosti s koronavirem zemřelo.
  9:08aktualizováno  18:35

Podle dat na webu ministerstva zdravotnictví k pondělním 17:30 se tak v Česku s onemocněním covid-19 potýká 4803 lidí. Již o víkendu bylo překonáno dosavadní denní maximum potvrzených případů z 11. dubna, kdy bylo 4732 nakažených.

Koronavirová čísla v Česku se přibližují dubnovému maximu, těžký průběh nemoci mají dvě desítky lidí

Laboratoře v neděli provedly kolem 1800 testů na přítomnost nového koronaviru, v sobotu to bylo zhruba o pětistovku více. Podíl pozitivních testů tak o víkendu stoupl k pěti procentům, v předchozích pracovních dnech byl méně než tři procenta. O víkendu se ale většinou méně testuje.

Tramvajová zastávka Nová Karolína v centru Ostravy kolem 19.00 hod. V...
V Česku probíhá studie zjišťující reaktivitu na covid-19 mezi narkomany. Foceno...

U většiny nakažených má nemoc mírný průběh. V neděli bylo s covidem-19 hospitalizováno 137 lidí, o tři více než v sobotu. Těžký průběh má 18 pacientů.

Nejhorší situace je aktuálně v Moravskoslezském kraji, kde hygienici v pátek rozšířili protiepidemická opatření na celý region. Nemoc covid-19 se objevila například v Městské nemocnici Ostrava, na dětském táboře ve Štramberku nebo v různých podnicích na Ostravsku, Novojičínsku i Frýdecko-Místecku. Podle epidemiologů se nákaza šíří do rizikové skupiny mezi lidi starší 65 let. Omezeny jsou návštěvy v nemocnicích a domovech seniorů, provoz restaurací a barů, hromadné akce i působení takzvaných pendlerů. 

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...