Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Škoda Slavia je inspirována Scalou. Žáci zvolili pro svůj projekt otevřenou karoserii verze spider

Ekonomika

  15:40
Mladá Boleslav - V pořadí sedmý žákovský vůz vyrobili žáci Středního odborného učiliště strojírenského Škoda Auto. Jde o vůz, který vychází z modelu Scala. Je provedený v karosářské variantě spider a nese jméno Slavia. Zakladatelé firmy Václav Laurin a Václav Klement prodávali svá první jízdní kola právě pod tímto jménem, informovala v pondělí Škoda Auto v tiskové zprávě.

Revoluční e-Volkswagen míří do prodeje. Je to ale částečně šaráda, termín dodání zůstává nejistý

Žáci učiliště si tak sedmým vyrobeným vozem připomínají 125. výročí založení Škody Auto. Poprvé posloužila žákům učiliště jako základ pro vyvinutý a vlastnoručně vyrobený vůz Scala. „Žákovský vůz je stěžejním projektem každého ročníku Středního odborného učiliště Škoda Auto,“ řekl vedoucí Škoda Akademie Alois Kauer.

Pro svůj projekt zvolili žáci otevřenou karoserii verze spider, která je obdobná jako kabriolet, vyznačuje se ale pouze dvěma místy k sezení. Tento typ karoserie je známý také pod pojmem roadster. Vůz pohání benzinový motor 1,5 TSI o výkonu 110 kW, využívá sedmistupňovou automatickou převodovku.

Vůz Slavia, který vyrobili žáci Středního odborného učiliště strojírenského Škoda Auto.

Žákovský vůz má s originálním modelem Scala shodnou přední a zadní nápravu, řízení, kompletní elektroniku včetně kabeláže i asistenční systémy. Nedotčena zůstala také palubní deska.

Žáci museli výrazně proměnit karoserii vozu, některé části nově zkonstruovali a mnohé současné prvky dále upravili. Zesílili konstrukci podlahy, odstranili střechu a zavařili zadní dveře.

Tradice projektu žákovského vozu Škoda sahá do roku 2014. Žáci Středního odborného učiliště Škoda v Mladé Boleslavi mohou od té doby každoročně naplánovat, vyvinout a vlastnoručně postavit zajímavý koncept vozu.

Střední odborné učiliště strojírenské automobilky bylo založeno v roce 1927. Studenti zde studují ve tří- nebo čtyřletých technických oborech ukončených výučním listem nebo maturitou. Všichni úspěšní absolventi dostanou nabídku pracovního místa na dobu neurčitou ve Škoda Auto.

Autor: