Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

‚Demisi, demisi!‘ Protestující v Ostravě požadují konec Vojtěcha, nelíbí se jim komunikační blamáž ke covidu

Česko

  17:37aktualizováno  20:19
Ostrava - Ostrava nadále odmítá být regionem porobených, mlčících a snadno manipulovatelných občanů, vzkázali politikům, především české vládě, organizátoři a účastníci pondělní demonstrace v moravskoslezské metropoli. Upozornili i na stigmatizaci, s jakou se obyvatelé Moravskoslezského kraje potýkají, chtějí-li například jet do jiných regionů Česka na dovolenou. Situace je podle demonstrantů důsledkem nekompetentního vedení státu. Vládu i jmenovitě ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) vyzývali k demisi.

Lidé protestem vyjadřují nesouhlas s postupem vlády a Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě. foto: ČTK

Opatření hygieniků budou platné s odkladem, zpětně se prověří i účinnost

Ministr zdravotnictví Vojtěch považuje výzvy k rezignaci na demonstraci v Ostravě za neadekvátní. Jeho rolí je bojovat s epidemií, uvedl.

Vláda a jí podřízená krajská hygienická stanice podle organizátorů demonstrace informují občany při řešení koronavirové situace zmatečně a opožděně. „Chaotické řízení tohoto státu nemá v naší novodobé historii obdoby,“ řekl Přemysl Bureš z pořádající iniciativy Ostrava nemlčí. 

Uvedl, že záměrem demonstrace nebylo zpochybňování bezpečnostních rizik, ale vyjádření odporu proti aroganci neschopné, zlovolné a oligarchické vládnoucí garnitury. „Ostrava nadále odmítá být regionem porobených, mlčících a snadno manipulovatelných občanů,“ řekl Bureš. 

Lidé, jichž na centrální Masarykovo náměstí přišlo přes 1500, si přinesli transparenty jako „Včil su ty opatřeni fakt pohlupave!“, „Neděste nás vládo, nejsme tupé stádo“ nebo „Stop koronateror“. Na náměstí byla k dispozici dezinfekce i roušky, jež ovšem většina demonstrantu nepoužila. Lidé také mohli podepisovat petici. „Máme toho dost!“ skandovali.

,To jsou opatření jak cyp,' stojí na jednom z tramsparentů v centru Ostravy.
Podle organizátorů demonstrace odpovědné orgány při řešení koronavirové situace...

Spisovatel a publicista Ladislav Vrchovský poukázal na podcenění situace ve společnosti OKD. „Kde je odpovědné kompetentní rozhodnutí v okamžiku, kdy se zjistilo, že v dolech OKD je koronavirus? Já chci kompetentní odborníky, kteří spolu s politiky spravují tuto zemi tak, abychom my, co jsme tady, v ní mohli žit spokojeně,“ řekl Vrchovský.

Lidé podle něj nyní spokojeně nežijí. „Pořád čekám na to, kdy se konečně objeví kompetentní hlas, který řekne: Toto se má udělat, takto se to má udělat. Čekám, kdy už skončí politické hrátky, alibismus a sbírání politických bodů před volbami,“ řekl Vrchovský.

Další z řečníků, horník Pavel Reis se ptal demonstrantů, jestli se bojí. „Měli byste se bát, protože jsem z Dolu Darkov, bydlím v Karviné, byl jsem pozitivně testován a prošel jsem si karanténou,“ řekl Reis. Dodal, že nemocí prošel bez jakýchkoli příznaků.

Stát situaci kolem testování nezvládá, odhalil horník

Uvedl, že pozitivní test mu vyšel až napotřetí. Testování podle něj bylo chaotické, velkým problémem byla komunikace, hlavně s hygieniky. „Lidé se výsledky dozvídali řadu dní po testování, do té doby chodili normálně do práce. Nikam se nedovoláte, všichni jsou přetížení, na odběrovém místě čekáte tříhodinovou frontu,“ řekl mimo jiné Reis.

Počet nových případů koronaviru v neděli po pěti dnech klesl pod stovku

Odmítl, že situaci způsobili havíři nezodpovědným chováním. „Nálepka, kterou nám tady dali, havířům a následně Moravskoslezskému kraji, je nefér a nedělá se to. Jsme za to biti, a ještě nám zabránili nějakým způsobem vycestovat, odpočinout si na dovolené, díky tomu, že naši politici to nejsou schopni vysvětlit lidem,“ řekl horník.

Uvedl, že právě v pondělí se dozvěděl o zrušení své dovolené. „Dneska mi volali z Bedřichova v Jizerských horách, že tam nemůžu jet, protože jsme z tohoto kraje, takže nám ruší dovolenou. Tahle nálepka je tady pro každého z nás,“ řekl Reis.

Ministr Vojtěch považuje výzvy k rezignaci za neadekvátní

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) považuje výzvy k rezignaci, které zazněly na pondělní demonstraci v Ostravě, za neadekvátní. Na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že jeho rolí je bojovat s epidemií covid-19. Opatření přijatá pro Moravskoslezský kraj byla podle něj nezbytná, chyba ale byla v komunikaci ze strany krajské hygienické stanice a její ředitelky Pavly Svrčinové, uvedl.

‚Nejste Bohové‘. Lidé na chodníku před hygienou v Ostravě vyjádřili svůj názor

„Nevidím důvod, proč bych měl odstupovat. Moje role jako ministra zdravotnictví je bojovat s epidemií covid-19,“ řekl Vojtěch. Povinností jeho i hygieniků je podle něj přijímat opatření, která zabrání šíření nákazy. „Nedokážu si představit, kdybychom nic nedělali, proběhly by tisícové akce, vznikla nová ohniska nákazy, byli noví hospitalizovaní... Pak bych měl asi zvážit, jestli jsme něco nezanedbali. Ale ne, pokud nastavujeme protiepidemiologická opatření ve chvíli, kdy jsou nutná,“ dodal.

„To, co nebylo správné, bylo jednání ředitelky krajské hygienické stanice. V tomto směru jednoznačně pochybila, nezvládla situaci z hlediska komunikace. Kolegové z vlády na toto měli v zásadě stejný názor a určitě to bude vyžadovat ještě nějaké další řešení. Ale z hlediska obsahu opatření, ta byla skutečně jednoznačně správná,“ řekl Vojtěch.

Po pondělním jednání bezpečnostní rady Moravskoslezského kraje uvedli zástupci hygieniků, kraje a státu, že opatření moravskoslezských krajských hygieniků kvůli koronaviru se budou nově uvádět v platnost s odkladem a bude se průběžně prověřovat jejich účinnost.

Autor: