globalmoto_duben_nolan




BMW začíná slavit 40 let GS, nejprve barvami u řadových dvouválců

Na podzim roku 1980 představila německá značka BMW úplně nový motocykl, takový zajímavý hybrid mezi cestovním strojem a endurem. Nazvala ho R 80 G/S a tenkrát vůbec netušila, co spouští za lavinu. Letošní 40leté výročí řady GS začínají Bavoři slavit nejprve u své „střední třídy“.

Detailnější článek o historických meznících GS si necháme na později, neboť věříme, že tohle výročí si BMW nenechá ujít jen tak. I když u velkých boxerů řady R proběhla velká technická změna teprve nedávno, od modelového ročníku 2019 dostaly motory systém variabilního časování ventilů ShiftCam a moc nás nenapadá, co dalšího a zásadního by se dalo ještě změnit, takže je možné, že to bude u velkých R 1250 GS/Adventure jen nějaká speciální edice. Ale to se ještě uvidí, stejně jako se uvidí, jestli se do oslav zapojí i nejmenší jednoválec G 310 GS. Tomu by nějaká ta Adventure verze coby dárek na narozeninovou párty určitě slušela…

GS v roce 1980 a dnes. Opravdu velký kus cesty...

Jako první oslavenci přicházejí na řadu stroje vybavené řadovým, kapalinou chlazeným dvouválcem o objemu 853 cm3, tedy trojice sestávající ze silničního modelu F 750 GS, terénního F 850 GS a expedičního F 850 GS Adventure. Snad tu není nikdo, kdo by se nechal jednoduše zmást tím označením, všechny modely mají stejné motory, jen je jiné jejich naladění – „sedmsetpadesátka“ má 77 koní/83 newtonmetrů, osmpade 95 koní/92 newtonmetrů. Všechny tři modely jdou do modelového ročníku 2021 s trochu lepší standardní výbavou, blinkry budou nově výhradně LED, v pravé části přístrojové desky najdete USB nabíječku a elektronická výbava bude obsahovat ABS Pro a dynamickou kontrolu trakce DTC. Upravená jsou i barevná provedení, přičemž všechny modely budou dostupné také ve zvláštní „40 Years Edition“, kde kombinace černé a žluté odkazuje na oblíbený model R 100 GS z přelomu 80. a 90. let.

Na silnici zaměřené F 750 GS si budete moci pořídit buď v novém bílém provedení s černými ráfky, řídítky a černo-červeným sedlem, druhou barvou bude modrá metalíza s šedo-stříbrnými doplňky a tónovaným větrným štítkem (či spíše štítečkem). Výroční 40leté barvy poznáte podle žlutých chráničů rukojetí, proužku na nádrži s nápisem 750, černo-žlutého sedla, stříbrných řídítek, galvanizovaných krytů chladiče a matných černých ráfků.

Terénní F 850 GS bude k dispozici buď v červené s černými doplňky (stejný koncept jako u bílé sedmpade), nebo v modré variantě Rallye, doplněné o kryty rukojetí, černo-červené sedlo a zlaté ráfky. Ty dostalo také výroční provedení, kde je na nádrži samozřejmě nápis 850. Standardní výbava osmsetpadesátky byla dále vylepšena mechanismem výškového nastavování větrného štítku a TFT displejem po vzoru větších R 1250 GS.

Základní barvou modelu F 850 GS Adventure, doplněného též nově o TFT displej, bude šedá s černými technickými prvky, verzi Rallye poznáte podle hnědé metalízy, zlatých ráfků, sportovního (rozuměj nižšího) větrného štítku a vyššího rallyového sedla. Výroční verze je zcela v duchu předchozích dvou sourozenců.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 12 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
rikosek přispěl 3 Kč
Mark09 přispěl 3 Kč
Zdenek54 přispěl 3 Kč
Bakoun přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist