Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Procházku po Říčanech ozvláštní nová astrostezka

Procházku po Říčanech ozvláštní nová astrostezka

Slunce na začátku Astrostezky v Říčanech

Muzeum Říčany rozšiřuje svou nabídku o Astrostezku Říčany. Nenáročná trasa vedoucí městem i krásnou okolní přírodou nabízí na jedenácti zastaveních řadu pozoruhodných informací z naší Sluneční soustavy pro děti i dospělé. Slavnostně otevřena bude v neděli 19. července.

Astrostezka vznikla už loni, kdy byla součástí úspěšné výstavy Léto pod hvězdami. Ohlas na ni byl tak velký, že se muzeum rozhodlo instalovat panely s informacemi o našich nejbližších vesmírných sousedech natrvalo, a to s nově upravenou trasou, panely i doprovodnými aktivitami. „Vesmír lidi nepřestává fascinovat. Svou krásou i tajemností dokáže zaujmout jak romantiky, tak technicky založené typy a badatele. Věřím, že procházka po naší nové astrostezce přiláká spoustu malých i velkých zájemců,“ říká autorka projektu Jana Švandová, geoložka Muzea Říčany a amatérská astronomka.

Astrostezka návštěvníky provede celou naší Sluneční soustavou a přiblíží její skutečnou velikost i vzdálenosti mezi jednotlivými objekty, které jsou zmenšeny v poměru 1:1 miliardě. Jeden metr stezky tak představuje 1 milion vesmírných kilometrů. „Doporučujeme začít putování od Slunce. Jemu věnovaný informační panel najdete u vchodu do Geoparku na Masarykově náměstí. Jediná hvězda naší soustavy na něm má díky poměrnému zmenšení v průměru jen 1,4 metru. Návštěvníci si tak hned na začátku udělají lepší představu o propastných rozdílech v rozměrech mezi jednotlivými tělesy a nekonečných vesmírných vzdálenostech,“ upozorňuje Jana Švandová.  

Trasa vedoucí z centra města přes jeho krásné přírodní okolí až k hlavní budově muzea v Rýdlově ulici měří 6 kilometrů, její projití trvá přibližně dvě hodiny a je na ní celkem 11 informačních panelů. Návštěvníci se z nich dozvědí řadu zajímavých informací, dostanou aktuální tipy na pozorování planet a jiných vesmírných úkazů. Připraveny jsou i doprovodné materiály – mapka s vyznačenými zastávkami a popisem trasy a zábavný kvíz, které lze zakoupit na pokladně muzea, v říčanském infocentru nebo na webových stránkách muzea.

Pro opravdové nadšence jsou během léta připraveny dvě komentované vycházky s astronomem Michalem Švandou z Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově a z Astronomického ústavu Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Na toulky Sluneční soustavou se s ním můžete vydat 30. července a 20. srpna od 16 do 18 hodin.

Stezka je svým pojetím vhodná zejména pro děti od 10 let a dospělé. Díky doprovodné hře a zábavným úkolům je ale možné absolvovat vycházku i s mladšími dětmi.

Slavnostní otevření Astrostezky Říčany je naplánováno na neděli 19. července od 14 do 17 hodin v Geoparku. Děti si budou moci vyrobit náramek s planetami Sluneční soustavy a v případě příznivého počasí dojde i na pozorování Slunce astronomickým dalekohledem.

Realizaci Astrostezky Říčany finančně podpořil Středočeský kraj.

Pro více informací kontaktujte:

Marie Tvrdoňová
koordinátorka akcí
telefon: 722 074 782
e-mail: marie.tvrdonova@muzeum.ricany.cz




O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Říčany, Astrostezka


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »