Epidemiologové posoudí nárůst počtu nových případů. Nejde o druhou vlnu, řekl Vojtěch

Epidemiologové podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) posoudí současný nárůst počtu nových případů nákazy koronavirem v ČR. Jejich stanovisko pak chce přednést příští pondělí vládě, řekl ve středu. V pondělí přibylo podle dat ministerstva zdravotnictví 169 potvrzených nových případů nemoci covid-19, v úterý 212. Ohniska jsou v Praze, Moravskoslezském kraji a několik menších v různých regionech. Některé kraje nové případy nemají.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci ke koronaviru

Epidemiologové podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (na snímku u pultíku) posoudí současný nárůst počtu nových případů nákazy koronavirem v ČR | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Požádal jsem epidemiologickou skupinu pod vedením pana docenta (Rastislava) Maďara, aby mi k tomu dali své stanovisko. Vnímáme to, že nárůsty tady jsou, proto chci, aby se epidemiologové vyjádřili k tomu, jestli je na místě zavést nějaká opatření,“ dodal ministr. Stanovisko odborníků v pondělí předloží vládě.

‚Mimořádný případ.‘ Po večírku se v Praze nakazilo 68 lidí koronavirem. Jsou mezi nimi i fotbalisté

Číst článek

I přes růst počtu nových případů a nová ohniska viru ministr nepovažuje současnou situaci za druhou vlnu epidemie. „Stále platí to, že všechny kraje na tom nejsou stejně. Některé mají minimální záchyt,“ dodal. Objevují se podle něj ale i ohniska v nemocnicích, která jsou rizikovější, například v Uherském Hradišti nebo Havířově. Nově se nákaza podle něj objevila také v psychiatrické nemocnici v Opavě.

Situace se podle ministra proměnila v Moravskoslezském kraji. Od neděle bylo u zaměstnanců OKD v Karviné odebráno přes 2500 vzorků a nových případů bylo mezi nimi zatím jen 47. „Jde o vyhasínající ohnisko, ale problémy jsou jinde,“ dodal.

Také proto se podle něj plošná opatření, která byla minulý pátek uvalena na celý kraj, nezmírní najednou, ale postupně pro některé okresy. Pravděpodobné je podle Vojtěcha zmírnění například pro okres Bruntál.

Článek pokračuje pod online reportáží.

Důležitější než přírůstky nových nakažených, které jsou důsledkem i zmírnění přijatých opatření proti šíření viru, jsou podle ministra kapacity nemocnic pro vážné případy, které na rozdíl od začátku epidemie bohatě dostačují.

„Pokud někdo nemá příznaky nebo je průběh velmi mírný, zátěž pro zdravotnický systém je minimální. Je to nepříjemné pro toho samotného člověka, ale pro systém to není žádný velký problém,“ dodal.

Petr Jadrný, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme