Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Média

‚Černý‘ s velkým písmenem, ale ‚bílý‘ s malým. Agentura AP změnila pravidla pravopisu

Protesty, které vyvolala smrt černocha George Floyda. foto: ČTK

New York/Praha - Americká tisková agentura Associated Press (AP) v souvislosti s vlnou protirasistických protestů změnila pravidla pravopisu. Slovo „černý“ začala nově psát v kontextu rasy či kultury s velkým prvním písmenem, zatímco „bílý“ zůstává s malým. Vysvětlení, proč tomu tak je, uvedli zástupci agentury na webových stránkách.
  20:31

Hlavním důvodem je podle AP to, že „bílí lidé mají podstatně méně sdílené historie a kultury“. Agentura ve svém prohlášení zároveň dodala, že bílí lidé nebyli diskriminováni na základě barvy své pleti.

‚Černá Madona‘ si kvůli rasismu změnila jméno. Máme zodpovědnost udělat svět lepším, říká DJka

„Souhlasíme, že bílá barva pleti hraje roli v systémových nerovnostech a nespravedlnostech, a chceme, aby naše novinařina tyto problémy prozkoumala,“ uvedla agentura v prohlášení a dodala, že pokud by i slovo „bílý“ bylo s velkým písmenem, mohlo by to působit jako ospravedlňování přesvědčení bílých nacionalistů o nadřazenosti bílé rasy.

Problematikou velkého či malého písmene ve slově „černý“ se v současné době zabývá celá řada amerických novin a televizních stanic. Kromě AP se pro velké písmeno ve slově „černý“, ale malé ve slově „bílý“, rozhodly například i významné americké deníky The Wall Street Journal, The New York Times nebo Chicago Tribune. „Bílá nereprezentuje sdílenou kulturu a historii stejným způsobem, jako černá,“ vysvětlil své rozhodnutí deník The New York Times.

Historický okamžik. Zastupitelé schválili reparace pro černošské obyvatele v americkém městě

Naopak CNN nebo Fox News chtějí používat velké písmeno i ve slově „bílý“, neboť to považují za konzistentní s pravopisem ostatních etnických skupin, jako jsou například Asiaté či Latinoameričané. Televizní stanice CBS News se rozhodla, že bude psát „bílý“ s velkým písmenem, ale pouze tehdy, když se nebude jednat o bílé nacionalisty nebo privilegia bílých lidí.

Objevují se ale i názory, že psaní slova „bílý“ s malým písmenem je ve skutečnosti rasistické, neboť to prosazuje myšlenku, že „bílá“ rasa je výchozí rasou. Podle dalších odborníků by psaní slova „bílý“ s velkým písmenem zamezilo dalším sporům, neboť by se obě slova psala stejně a „nebyla by dále provokativní odchylkou od normy“.

‚Najměte černošské fotografy.‘ Magazín Vogue čelí kritice kvůli tónování pokožky afroamerické gymnastky

K přehodnocení pravidel psaní velkých a malých písmen vedly americkou agenturu protesty po smrti černocha George Floyda. K jeho smrti došlo koncem května ve městě Minneapolis následkem nepřiměřeného zásahu policisty.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...