Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za středu přibylo 247 nakažených, Ústecký kraj nařídil roušky k lékařům

  6:34aktualizováno  11:36
Ve středu přibylo v Česku 247 prokázaných případů nemoci covid-19. To je o 36 více než v úterý a zároveň nejvíc od konce června. Aktuálně nemocných je tak už přes 5 tisíc. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch do pátku zváží zavedení preventivních celostátních opatření proti šíření nákazy, která by platila od pondělí. Opatření se zatím zpřísňují na krajské úrovni.

ilustrační snímek | foto: Reuters

Vyšší denní přírůstek počtu prokázaných případů než tuto středu zaznamenaly laboratoře 28. června, kdy do statistik přibylo 305 nakažených. Více než 200 nových případů za den přibylo od té doby pouze třikrát, a to 29. června (202 nakažených), toto úterý (211 případů) a tuto středu. 

Zvážíme zavedení celostátních opatření, řekl Vojtěch po schůzce s Babišem

Od začátku epidemie se novým koronavirem v Česku nakazilo 14 570 lidí, z nichž se ale už více než tři pětiny uzdravily. V souvislosti s koronavirem zemřelo 364 lidí. Aktuálně nemocných tak je 5 062. Nemoc covid-19 má u většiny nakažených lehký průběh. Počet hospitalizovaných se dnes snížil o sedm na 141, v těžkém stavu je 22 z nich, ve středu zemřeli 2 lidé. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví. 

Z 247 nakažených je 73 v Moravskoslezském kraji

Nejhorší situace byla v posledních dnech v Moravskoslezském kraji, konkrétně na Karvinsku. Hejtman kraje Ivo Vondrák uvedl, že podle dat z chytré karantény přibylo v kraji za středu 73 lidí s koronavirem, jde podle něj o setrvalý nárůst. Největší přírůstek znovu připadá na Karvinsko, celkem 44 nových případů. Stejně jako ve středu následuje Frýdecko-Místecko s 19 případy a Ostravsko s pěti nakaženými.

Moravskoslezský kraj zmírní některé restrikce, na akce může více lidí

Minulý pátek byla v kraji opět zavedena restriktivní opatření, od tohoto pátku je ale bezpečnostní rada kraje zmírnila. „Zítra v poledne se zmírňují, mimo jiné, některá opatření pro venkovní produkce a služby pro Ostravu, Karvinou, Frýdek-Místek, Nový Jičín a Opavu. Ještě větší rozmělnění je na Bruntálsku, Krnovsku a Rýmařovsku. Jsem rád, že byl částečně akceptován můj požadavek, aby venkovní produkce nebyly omezovány počtem, ale pouze opatřeními, například roušky a dezinfekce,“ uvedl náměstek hejtmana Lukáš Curylo.

Od počátku pandemie do čtvrtka 0:30 se podle webu ministerstva zdravotnictví v regionu nakazilo covidem 4 221 lidí, což je nejvíc v celé ČR, z toho více než 2 270 lidí bylo pozitivně testováno na Karvinsku.

Ústecký kraj se vrátí k rouškám, povinné budou v ambulancích či lékárnách

Naopak v Ústeckém kraji budou od pátku od sedmé hodiny ranní opět povinné roušky v ambulancích například praktických lékařů, v sociálních zařízeních a lékárnách. V nemocnicích jsou roušky povinné z důvodu nařízení vlády od poloviny března. O zavedení roušek či jiného zakrytí úst rozhodla krajská hygiena s tím, že v kraji za poslední týden přibylo 18 nakažených koronavirem. Kromě několika nakažených sportovců jde také o dva seniory, a to z Ústí nad Labem a Chomutova, řekla ředitelka.

V Čechách je nejvýraznější ohnisko nákazy na Jablonecku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno přes 24 nakažených na 100 000 obyvatel. V Libereckém kraji se kvůli zvýšenému počtu nově prokázaných případů vrátí roušky. Od pátku 24. července je budou muset nosit lidé při návštěvě ve všech zdravotnických zařízeních, při nákupu v lékárně, ve vybraných zařízeních sociálních služeb a například i pracovníci v terénních sociálních službách.

V Praze už mimořádné opatření o nošení roušek platí

Zhoršuje se také situace v hlavním městě a okolí. V souvislosti s pražským nočním klubem, kde se nakazilo minimálně 76 lidí, upozorňuje ředitelka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová na mimořádné opatření o nošení roušek. To bylo vydáno 10. července a stanovuje, že ve vnitřních prostorách, kde je více jak 100 osob, nedodržují se mezi lidmi rozestupy alespoň 1,5  metru, nebo se nejedná o členy domácnosti, jsou lidé povinni nosit roušky. Opatření se nevztahuje třeba na schůze a zasedání ústavních orgánů.

Koronavirus v Česku

Obnovený provoz Divadla v Celetné. (28. května 2020)
Bertiny lázně v centru Třeboně se po kompletní rekonstrukci zase otevírají...
Liberecké zábavní a vzdělávací centrum iQLandia se připravuje na otevření....

Ve středu se hygienici na magistrátu domlouvali, že připraví opatření, které se bude týkat nošení roušek ve zdravotnických zařízeních. „Samozřejmě ve hře je i nošení roušek ve vnitřních prostorách, takže uvidíme, jsme na začátku přípravy, uvidíme, jak se bude situace vyvíjet,“ uzavřela Jágrová.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve středu uvedl, že podle vývoje epidemiologické situace do pátku zváží zavedení preventivních celostátních opatření proti šíření nového typu koronaviru.

Případná opatření nechtěl specifikovat, nejednalo by se však podle něj o dramatické záležitosti typu zavírání celých ekonomických sektorů a podniků. Na doplňující dotaz nevyloučil, že by mohlo jít například o povinné roušky ve vnitřních prostorech.

Kvůli zvýšenému počtu aktuálně nemocných nařídil ministr zdravotnictví Adama Vojtěch revizi této statistiky. Má podezření, že vyléčení se v datech objevují pozdě. Už dnes se na webu ministerstva zdravotnictví objevil revidovaný údaj o počtu aktuálně nemocných za úterý. Z původních 5 046 případů klesl na 4 845.

I přes růst počtu nových případů a nová ohniska viru Vojtěch nepovažuje současnou situaci za druhou vlnu epidemie. „Stále platí to, že všechny kraje na tom nejsou stejně. Některé mají minimální záchyt,“ uvedl ve středu ministr.

8. května 2020

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...