Hlavní obsah

Jak se nosily roušky v Česku. Vojtěch oznámil nová plošná opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už čtyři měsíce nosí lidé v Česku roušky. Zprvu platila povinnost nosit roušku všude mimo domov, nyní je nutné ji mít jen při vybraných akcích nebo na vybraných místech. Nová plošná opatření budou platit od soboty.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Lidé musejí mimo domov nosit roušky

Článek

19. března

Česká republika nařídila povinné nošení roušek mezi prvními zeměmi - s účinností od 19. března. Lidé je museli nosit mimo domov.

Vzhledem k nedostatku roušek se Češi ve velkém uchýlili k jejich domácímu šití.

25. května

První uvolnění přišlo po více než dvou měsících, od 25. května bylo možné roušky odložit při alespoň dvoumetrovém odstupu od jiných lidí (s výjimkou osob z jedné domácnosti).

Vláda schválila další rozvolnění v nošení roušek, kadeřníci nemusí mít štít

Domácí

15. června

Od poloviny června pak mohli lidé chodit venku bez roušek i v případech, kdy neměli od sebe menší odstup než povinné dva metry. Nadále však museli mít ochranu úst a nosu ve vnitřních prostorách, v prostředcích veřejné dopravy nebo na hromadných akcích. Tato povinnost skončila pro většinu obyvatel 1. července.

Povinné nošení roušek zůstalo i v červenci v pražském metru (ostatních druhů MHD v Praze se to netýkalo), v hlavním městě byly roušky celou dobu povinné i při hromadných akcích pro více než sto lidí ve vnitřních prostorách, pokud jsou od sebe účastníci blíže než 1,5 metru. Uvolnění se netýkalo ani části Moravskoslezského kraje, kde se v polovině května objevila ohniska například v dolech. Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku taky byly roušky dál povinné ve vnitřních prostorech a ve veřejné dopravě.

Minulý týden se přísnější opatření rozšířila na celý Moravskoslezský kraj, kde jsou tak roušky nutné v dopravě a vnitřních prostorách. Regionálně vymezená povinnost nosit roušky se od června objevila také v dalších ohniscích nákazy. Mimo jiné v Církvici, Červených Janovicích, Křeseticích a Úmoníně na Kutnohorsku, Větrném Jeníkově na Jihlavsku (a později celém okrese). Nejnověji přibylo nošení roušek ve zdravotnických a sociálních zařízeních v Libereckém a Ústeckém kraji, kde začnou být povinné v pátek.

Akce ve vnitřních prostorech budou od pondělí maximálně pro 500 osob

Domácí

25. července

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že od soboty 25. července bude povinné nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad sto osob. Od pondělí bude omezena kapacita těchto akcí na 500 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám