Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Poletíte přes Německo? Letiště nově od turistů žádají negativní test či karanténu

Autor: ČTK - 
24. července 2020
20:31

Na německých letištích budou moci všichni cestovatelé při návratu z rizikových zemí podstoupit zdarma test na koronavirus. Na svém pátečním jednání o tom rozhodli ministři zdravotnictví jednotlivých spolkových zemí, uvedla agentura DPA. V případě, že se lidé nebudou chtít nechat testovat a nebudou se moci prokázat čerstvým negativním testem, jim úřady nařídí povinnou dvoutýdenní karanténu.

Na seznamu rizikových zemí vede německý zdravotnický Institut Roberta Kocha (RKI) více než stovku států, kde aktuálně hrozí vysoké riziko nákazy. Jsou mezi nimi například Spojené státy, Egypt, Turecko, Izrael nebo Jihoafrická republika.

Testování na koronavirus na německých letištích Testování na koronavirus na německých letištích | Reuters

„Také navrátilci z nerizikových zemí se mohou nechat během 72 hodin otestovat. Ale nikoli na letišti,“ uvedla po jednání berlínská ministryně zdravotnictví Dilek Kalayciová. Také pro tyto cestovatele budou testy zdarma.

Německé úřady chtějí rozšířením dostupnosti testů zabránit tomu, aby lidé, kteří se nakazili během dovolené, začali virus šířit po návratu do vlasti.

Institut: Znepokojivý vývoj

V Německu ve čtvrtek přibylo 815 potvrzených případů nákazy koronavirem. S nemocí covid-19 zemřelo dalších deset lidí, celková bilance zemřelých tak vzrostla na 9111. Podle Institutu Roberta Kocha jsou rostoucí čísla nových případů znepokojivá.

V Německu, které má zhruba 83 milionů obyvatel, se od počátku epidemie nákaza potvrdila u 204.183 lidí. Zhruba 189.400 z nich se již uzdravilo. Ve srovnání se středou přibylo 500 zotavených.

„Dosud se počet případů pohyboval kolem 500 denně, občas byl dokonce nižší. Tento vývoj je proto znepokojivý a RKI ho bude bedlivě sledovat. Dalšímu zhoršení situace je třeba bezpodmínečně zabránit,“ citovala agentura DPA mluvčí Institutu Roberta Kocha.

Nejpostiženější spolkovou zemí zůstává Bavorsko, které hraničí s Českem. Nákaza koronavirem se zde potvrdila u více než 50.000 lidí a 2619 jich s covidem-19 zemřelo. Nejlidnatější spolková země, Severní Porýní-Vestfálsko, eviduje téměř 47.000 infikovaných a 1726 mrtvých. Sasko, druhá spolková země sousedící s Českou republikou, dosud zaznamenalo 5506 nakažených a 225 zemřelých.

Pokud se však berou v potaz pouze statistiky aktuálně nakažených lidí, pak je třeba podle RKI věnovat pozornost zejména Severnímu Porýní-Vestfálsku a Bádensku-Württembersku, kde se objevuje až 60 procent nových případů.

Z hlediska počtu nakažených je Německo podle statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) celosvětově devatenácté, z hlediska počtu mrtvých s covidem-19 třinácté.

viho ( 24. července 2020 23:53 )

Spíše bych řekl, že Německo zařídilo dobrý byznys pro aerolinky létající na jejich letiště. Ten test je potřeba stejně, a pokud ho letiště udělá zadarmo, je to dobrý důvod, proč létat přes Německo. Je vidět, že tam ty věci řeší někdo, kdo tomu rozumí...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa