Brazíle má 45 392 nových případů. Reálná hodnota je ale vyšší, málo se testuje

Přenos skončil
Postup pandemie covidu-19 je ve světě stále rychlejší, za jediný den se podle nové bilance Světové zdravotnické organizace nakazilo přes 292 tisíc lidí. Dramatická je dál situace v USA a v Brazílii, kde úřady za poslední den dohromady registrovaly více než sto tisíc nových výskytů infekce. Události kolem pandemie v Česku i ve světě sledujeme v on-line reportáži.
Brazílie, koronavirus
Brazílie, koronavirus | Foto: Reuters
Přenos skončil
00:31

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí zveřejní první mapu čtyřstupňového systému, který bude označovat jednotlivé okresy podle rizika nákazy covidem-19. Takzvaný semafor bude vycházet z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky a budou s ním spojena doporučení pro opatření proti šíření nového koronaviru. Jednotlivé stupně se budou označovat bílou, zelenou, žlutou a červenou barvou.

00:29

Čeští turisté od pondělka nepotřebují při návratu z Tuniska negativní test na koronavirus, Česko zařadilo tento stát mezi bezpečné země. Už minulý týden byla zrušena povinnost předkládat negativní test při cestě do severoafrické země. Podle cestovních kanceláří může Tunisko českým turistům částečně nahradit zatím nedostupný Egypt a Turecko. Naopak lidé, kteří přicestují do Česka z Rumunska, se musí ode dneška hlásit příslušné krajské hygienické stanici a absolvovat test na covid-19, nebo podstoupit karanténu. Nově budou mít povinnost dokládat test také zaměstnanci ze Španělska.

22:58

Kosovský premiér Avdullah Hoti dnes oznámil, že se nakazil covidem-19 a na dva týdny se uchýlí do domácí karantény. Kromě mírného kašle se u něj neprojevují žádné příznaky koronavirové nákazy, ujistil politik na facebooku. Hotiho vláda čelila kritice za to, že nečinila dost pro potlačení koronavirové epidemie. Malá balkánská země v posledních dnech zaznamenala prudký nárůst počtu případů nákazy. V Kosovu koronavir od výskytu prvních případů v polovině března napadl zhruba 9000 lidí a 249 jich zemřelo. Třináct úmrtí země hlásí za neděli.

21:29

Počet nových potvrzených případů nákazy koronavirem v Indii za 24 hodin znovu přesáhl hranici 50 000. Od začátku epidemie tato země s 1,3 miliardy obyvatel registruje již 1,75 milionu infekcí, což je třetí nejvyšší počet na světě po Spojených státech a Brazílii. Nový rekord zaznamenali na Filipínách, kde za den přibylo přes 5000 nakažených. Prezident Rodrigo Duterte po jenání se členy vlády oznámil zpřísnění karanténních opatření v metropoli Manile i v okolních provinciích

20:17

Pražská městská policie zveřejnila na svém webu svědectví svého zaměstnance ze Středočeského kraje, v němž popisuje problémy při hledání pomoci u lékařů a hygieniků pro syna, co se nakazil v červenci koronavirem v pražském klubu. Strážníci na webu uvádí, že identitu svého zaměstnance znají. Hlavní hygienička Jarmila Rážová podle serveru Novinky.cz požádala, aby krajská hygienická stanice věc vyšetřila.

19:10

Na Vysočině přibylo od pátečního odpoledne podle krajských hygieniků šest potvrzených případů nemoci covid-19. Jeden člověk v souvislosti s touto chorobou zemřel. Jde o klienta jihlavského Alzheimercentra zasaženého nákazou. V tomto domově se zvláštním režimem už podle statistik krajské hygienické stanice od minulého víkendu zemřelo pět seniorů, měli i jiná onemocnění.

19:10

Denní nárůst potvrzených případů koronaviru v Praze je druhým dnem pod 50. K nedělním 18:00 přibylo za předchozích 24 hodin 46 nakažených, stejně jako v sobotu. Od čtvrtečního do pátečního podvečera hygienici evidovali 63 nových případů, což byl druhý nejvyšší nárůst od 11. dubna. Vyplývá to z údajů na webu pražské hygienické stanice.

18:31

V Německu za posledních 24 hodin přibylo 240 potvrzených nákaz koronavirem. V posledních dnech denní přírůstek infekcí v zemi přesahoval 800, o víkendu ale bývají čísla nižší. Institut Roberta Kocha (RKI), který vede oficiální statistiku, totiž často nedostává všechna data od všech úřadů, píše agentura DPA.

18:31

Spojené státy v neděli pátý den za sebou oznámily více než 60 000 nově potvrzených případů koronavirové nákazy. S covidem-19 v zemi zemřelo dalších 1051 lidí, uvedla s odvoláním na statistiky Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) agentura AFP.

18:06

V sobotu přibylo v Česku nejméně případů nemoci covid-19 za uplynulý týden, testy jich potvrdily 125. V neděli zatím prokázaly 30 pozitivních případů. O víkendech se ale méně testuje, je tedy i méně potvrzených nákaz. Aktuálně nemocných je rekordních 4749 lidí, přičemž jejich počet se na hodnotu nejvyšší od březnového počátku epidemie v zemi dostal už v sobotu odpoledne. Vyplynulo to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k nedělním 17:30.

17:20

Pracovník Bílého domu Mark Meadows v neděli řekl, že nevidí optimisticky, že by se v blízké době došlo ke shodě na legislativě poskytující úlevu lidem, jež byli ve Spojených státech tvrdě zasaženi pandemií koronaviru.

17:13

V Íránu se za posledních 24 hodin potvrdilo 2685 nových případů koronaviru, což je nejvyšší číslo za uplynulý měsíc. Ministerstvo zdravotnictví upozornilo, že situace se nevyvíjí dobře v 25 z 31 provincií země. Nově zemřelo 208 lidí, takže Írán má celkově už 17 190 úmrtí na komplikace spojené s covidem-19. Nákaza se potvrdila u 309 437 lidí.

17:12 Vlajka Brazílie  - sport

V Brazílii za poslední den přibylo 45 392 lidí, u nichž testy prokázaly koronavirus, a zemřelo 1088 osob. Oproti předchozím dnům jsou obě bilance nižší. Ve středu nejlidnatější země Jižní Ameriky zaznamenala rekordní hodnoty co do počtu nově infikovaných i obětí. Odborníci se ale shodují, že skutečné počty nakažených jsou mnohem vyšší, protože v Brazílii se málo testuje. 

13:12

V Polsku se za předchozí den potvrdil koronavirus u 548 lidí, což je o 110 méně než o den dříve. Polské ministerstvo zdravotnictví informovalo také o úmrtí dalších deseti lidí. Tento údaj je dvojnásobkem minulé denní bilance. Nejvíce nových případů je stejně jako v minulých dnech ve Slezském vojvodství. Celkově se v osmatřicetimilionovém Polsku nákaza dosud potvrdila u 46 894 lidí a mrtvých je v zemi 1731. Z nových případů připadá 191 na Slezské vojvodství a více než 70 je jich také v Malopolském a Velkopolském vojvodství. Z deseti úmrtí čtyři ohlásily úřady v Krakově. Všech deset mrtvých trpělo souběžnými chorobami a byli ve věku od 55 od 95 let.

12:24

V Latinské Americe a Karibiku si covid-19 vyžádal životy více než 200 000 lidí.

Podle bilance agentury AFP téměř dvě třetiny připadají na Brazílii a Mexiko. Latinská Amerika spolu s karibskou oblastí je tak po Evropě druhou nejpostiženější částí planety. Zemřelo tam 200 210 nemocných a nakazilo se téměř pět milionů lidí, Evropa má 210 435 mrtvých na 3,2 milionu nakažených.

Celosvětově zemřelo 685 000 lidí a nákaza se potvrdila u více než 17,8 milionu osob.

12:23

V Indii opět za den přibylo přes 50 000 nakažených koronavirem.

Od začátku epidemie tato země s 1,3 miliardy obyvatel registruje již 1,75 milionu infekcí, což je třetí nejvyšší počet na světě po Spojených státech a Brazílii.

12:23

V Indii opět za den přibylo přes 50 000 nakažených koronavirem.

Od začátku epidemie tato země s 1,3 miliardy obyvatel registruje již 1,75 milionu infekcí, což je třetí nejvyšší počet na světě po Spojených státech a Brazílii.

09:45

V Moravskoslezské kraji přibylo v sobotu 26 nakažených koronavirem. Po Praze s 30 nemocnými je to druhý nejvyšší nárůst v zemi. Nejvíc nově nakažených v regionu připadá na Frýdecko-Místecko.

Vyplývá to z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19 (CŘT), které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO).

08:09

V sobotu přibylo v Česku nejméně případů nemoci covid-19 za uplynulý týden, testy jich potvrdily 125. O víkendech se méně testuje, je tedy i méně potvrzených nákaz.

Aktuálně nemocných je rekordních 4729 lidí, přičemž jejich počet se na hodnotu nejvyšší od počátku epidemie v zemi dostal již v sobotu v podvečer. Vyplynulo to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

23:50

Mezi epicentra nákazy v Německu patří zeleninová farma v bavorském Mammingu, kde se nákaza do pátečního večera potvrdila u 232 pomocných sil. Mezi místními obyvateli byly téměř všechny testy negativní.

V sobotu pozdě večer ale agentura DPA informovala, že se ve stejném městě nakazilo také 27 lidí v jiném podniku. Podle místních úřadů byli infikovaní a osoby, s nimiž přišli do styku, izolováni od negativně testovaných.

23:14

V Jihoafrické republice, nejhůře zasažené země černého kontinentu, přesáhl počet případů koronavirové nákazy 500 tisíc. Jde o více než polovinu hlášených případů z 54 zemí Afriky.

Jihoafrický ministr zdravotnictví Zwelini Mkhize dnes v noci oznámil dalších 10 107 případů covidu-19, takže dohromady už země eviduje 503 290 nakažených, z nichž 8153 zemřelo.

23:00

Na jihu Čech přibylo od pátečního podvečera 12 nemocných covidem-19. Mezi novými případy převládaly kontakty s lidmi, kteří už onemocněli dříve, a to na Táborsku, Strakonicku a na Prachaticku, sdělila dnes ČTK ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. Pozitivních je aktuálně na jihu Čech celkem 146 lidí, nejvíc od začátku pandemie.

Dva nové případy podle ředitelky odhalilo testování samoplátců z Ukrajiny, posledním nově nakaženým je muž z Českobudějovicka, u kterého se zdroj nákazy zatím nepodařilo zjistit. "Všichni nově infikovaní jsou umístěni v domácí izolaci," uvedla.

21:57

Na palubě lodi společnosti Hurtigruten v norském přístavu Tromsö je nejméně 36 členů posádky nakažených koronavirem. Posádka zůstává na lodi v karanténě.

Situace vyvolává obavy z opětovného zesílení epidemie v Norsku. Pozitivní test mělo 36 ze 158 členů posádky lodi MS Roald Amundsen, řekl mluvčí místní radnice Päl Jakobsen.

Většina z pozitivně testovaných jsou Filipínci. Další tři členové posádky pocházejí z Norska, Francie a Německa. Čtyřem členům posádky vyšel pozitivní test už v pátek, od té doby jsou v nemocnici.

21:35

Demokratický člen americké Sněmovny reprezentantů Raul Grijalva, který stojí v čele výboru pro přírodní zdroje, dnes oznámil, že se nakazil koronavirem. Jde tak o druhého zákonodárce z této komory Kongresu, jenž o infekci tento týden informoval. Před několika dny testy prokázaly nákazu u Grijalvova republikánského kolegy Louie Gohmerta.

Grijalva uvedl, že se u něj žádné příznaky covidu-19 neprojevují. Do karantény se stáhl, když se ukázalo, že je nakažený Gohmert, blízko kterého před několika dny seděl. 

Raul Grijalva
Raul Grijalva | Foto: Reuters
20:49

V centru Berlína protestovaly tisíce lidí proti restrikcím platným v souvislosti s pandemií nemoci covid-19, podívejte se.

19:01

Denní nárůst potvrzených případů koronaviru v Praze se opět dostal pod 50. Za uplynulých 24 hodin přibylo 46 pozitivních testů, o 17 méně než v pátek a zhruba stejně jako ve středu a čtvrtek. Vyplývá to z údajů pražské hygienické stanice k dnešním 18:00.

17:52

Za dnešek bylo zatím potvrzeno v ČR 66 nových případů koronaviru. Aktuálně nemocných je 4674, to je nejvyšší počet od začátku epidemie v zemi. V souvislosti s nákazou zemřelo 382 lidí.

V českých nemocnicích je podle podvečerních údajů ministerstva 121 lidí s koronavirem. Průběh onemocnění u 19 z nich hodnotí lékaři jako těžký.

17:37

V souvislosti s tím, jak se v USA chystají znovu otevřít školy, vzbudila pozornost páteční zpráva Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) o rozšíření koronaviru na dětském táboře na nejmenovaném místě ve státě Georgia. Na tábor se tam sjelo 597 dětí, vedoucích a praktikantů z tohoto státu.

K dispozici jsou výsledky testů provedených u 344 z nich - pozitivních bylo 260, tedy 76 procent. Podle vědců se ale nakazit mohlo ještě více lidí, protože ne všichni účastníci tábora byli testováni.

Největší podíl nakažených byl na táboře mezi dětmi ve věku od šesti do deseti let. U řady nakažených se neprojevily žádné příznaky covidu-19, což mohlo přispět k šíření infekce. Na táboře se nemusely povinně nosit roušky a vedoucí v ubikacích nevětrali.

15:57

Asi 15 tisíc lidí vyrazilo do centra Berlína na demonstraci proti restrikcím platným v souvislosti s pandemií nemoci covid-19. Takové shromáždění dělá úřadům starosti kvůli možnému šíření infekce, protože demonstranti mezi sebou nedodržovali bezpečné rozestupy, ani si nenasadili roušky, informují místní média.

Lidé nesli transparenty s nápisy jako "Koronavirus, falešný poplach", "Jsme nuceni nosit náhubky" nebo "Přirozená imunita místo očkování". Podle agentury DPA někteří z nich na lidi s ochranou nosu a úst pokřikovali "Roušky dolů".

Foto: Reuters
15:00

Desítky milionů lidí, kteří ve Spojených státech přišli kvůli koronavirové krizi o práci, už dodatečnou podporu v nezaměstnanosti nedostanou. Vládní program, který jim umožnil dostávat navíc 600 dolarů (13 370 Kč) týdně, na konci července skončil.

Demokraté a republikáni se nedokázali dohodnout na podmínkách, které by platnost programu dovolily prodloužit, další jednání ale mají v plánu. Zejména republikáni tvrdí, že dávky byly příliš štědré a část lidí odrazovaly od hledání práce.

14:40

Nejvážnější situace v Polsku je zejména mezi horníky ve Slezském vojvodství, na které za dnešek připadá 214 dalších nakažených. Zdravotnické úřady rychlý nárůst počtu infikovaných spojují s uvolněním ochranných opatření a s pracovními podmínkami v dolech, kde je obtížné zajistit dostatečný odstup mezi lidmi.

V dole PG Silesia, který patří pod Energetický a průmyslový holding (EPH) českého podnikatele Daniela Křetínského, je za dnešek hlášeno 36 nových případů nákazy, píše portál Onet.pl. Od začátku pandemie covidu-19 se nakazilo 7500 zaměstnanců dolů na polské straně Slezska, 6500 z nich se uzdravilo.

Koronavirus v Polsku
Koronavirus v Polsku | Foto: Reuters
14:32

Řecko v sobotu poprvé v letošní sezoně otevřelo šest hlavních přístavů výletním lodím. První z nich se ale očekávají až za tři týdny. Řecko je považováno za jednu z nejbezpečnějších turistických destinací, ale případů koronaviru přibývá i tam. Země proto obnovila povinné nošení roušek ve vnitřních veřejných prostorách a v těch venkovních tam, kde nelze dodržet dostatečný odstup.

13:28

Plánujete dovolenou? Přečtěte si, do jakých oblastí je či není rozumné se teď vydat. Na otázky čtenářek a čtenářů odpovídal ve speciální poradně infektolog František Stejskal.

13:05

Svaz měst a obcí v pátek uvedl, že starostové nyní přístup k informacím o počtu nakažených novým typem koronaviru na svém území nemají. Starostové přitom data potřebují k efektivnímu krizovému řízení, nastavení lokálních bezpečnostních opatření a režimu veřejných institucí, upozorňuje svaz. Starostové obcí s rozšířenou působností jsou předsedy krizového štábu obce. Na základě dat by podle svazu mohli efektivněji rozhodovat o opatřeních v sociálních, školských, zdravotnických a dalších zařízeních, která zřizují, ale i v hromadné dopravě.

13:04

Šéf ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek navrhne, aby starostové obcí s rozšířenou působností jednou týdně dostávali data o počtu nemocných covidem-19 ve svém obvodu. Dušek to řekl ve vysílání Českého rozhlasu Radiožurnál. O informace kvůli efektivnějšímu nastavení krizových opatření žádal tento týden Svaz měst a obcí (SMO). Starostové dosud podle svazu musí informace zjišťovat z médií či prostřednictvím žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím na krajské hygienické stanici.

12:26

Odběrový tým v sobotu zahájil dvoudenní testování v Domově pro seniory Havířov. Ředitel Milan Dlábek řekl, že testy by mělo podstoupit zhruba 90 klientů a 45 zaměstnanců. Jde o klienty z traktu A ve středisku Luna, v této části zařízení se nákaza dosud neobjevila. Testy absolvují také zaměstnanci pomocných provozů jako kuchyň či prádelna.

Domov má ve středisku Helios jednoho nakaženého seniora a dva pracovníky, jeden klient v souvislosti s nákazou zemřel. Horší je situace ve středisku Luna, kde je aktuálně deset pozitivních uživatelů a 11 nakažených zaměstnanců, také v tomto středisku jeden senior zemřel.

11:53

Polsko zvažuje regionální zpřísnění ochranných opatření, včetně omezení provozu restaurací, obchodů nebo kin.

Ministr zdravotnictví Lukasz Szumowski řekl, že se omezení může týkat i svatebních oslav, protože právě ty se staly v minulých týdnech zdrojem nákazy. "Zvažujeme, zda v oblastech s nejvyšším počtem infekcí nezavést omezení pro účast na svatbách," řekl. Vláda teď povoluje svatební účast do 150 hostů.

11:09

Polsko hlásí rekordní nárůst počtu případů koronaviru, za den 658 nově infikovaných, o jednoho více než předchozí den. Problémy jsou u hranic s Českem. V zemi se potvrdila nákaza novým koronavirem celkově u 46 346 lidí a počet úmrtí se zvýšil na 1721.

Na Slezské vojvodství na jihu Polska připadá 214 nových případů, více než 100 jich ale má i Malopolské vojvodství. Vláda zvažuje regionální zpřísnění ochranných opatření, včetně omezení provozu restaurací, obchodů nebo kin.

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters
10:30

Jihokorejské úřady v sobotu zatkly zakladatele a vůdce náboženského hnutí Sinčchondži, které bylo v únoru centrem šíření koronaviru v zemi. 88letý I Man-hi čelí podle tiskových agentur obvinění, že před úřady tajil klíčové informace, čímž bránil vyhledávání lidí, kteří se dostali do kontaktu s nakaženými.

10:30

V Rusku se za uplynulý den potvrdil nový koronavirus u 5462 lidí, na komplikace způsobené onemocněním covid-19 tam pak zemřelo 95 lidí, oznámilo ruské ministerstvo zdravotnictví. Oba údaje jsou nižší než za předchozí den. Ministr zdravotnictví Michail Muraško také oznámil, že masové očkování proti koronaviru by mohlo v Rusku začít v říjnu.

Rusko v pátek hlásilo 161 mrtvých, tedy téměř o 70 více než v sobotu. Se započtením nových úmrtí má země celkem 14 058 zemřelých, zatímco počet potvrzených případů nákazy vystoupil na 845 443. Z regionálního pohledu je koronavirem nejvíce zasaženo hlavní město Moskva, na které připadá 4473 mrtvých a 241 359 potvrzených případů nákazy.

10:03

Návštěvnost tuzemských kin zdaleka nedosahuje loňských čísel. Důvodem je pandemie koronaviru, kvůli níž na čas přestala kina hrát. Ani po rozvolnění opatření se lidé do kinosálů nehrnou, obávají se nákazy. Mnoha příznivcům mainstreamových žánrů zase chybí akční filmy nebo sci-fi, hollywoodská produkce je totiž utlumená. Vstupenky přitom tvoří až 70 procent příjmů kin.

07:58

Institut už ve čtvrtek varoval před možným příchodem druhé vlny epidemie v Německu. Podle RKI za nárůstem počtu případů stojí nezodpovědné chování lidí, kteří nedodržují protiepidemická opatření.

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier se v této souvislosti vyslovil pro přísnější tresty za porušování opatření přijatých proti šíření koronaviru. "Kdokoli úmyslně ohrozí druhé, musí očekávat, že to pro něj bude mít vážné důsledky," prohlásil ministr.

07:43

Počet potvrzených případů nákazy v Německu vzrostl o 955 na celkový počet 209 653 nemocných. O výsledcích informoval Institut Roberta Kocha (RKI) pro infekční nemoci. V Německu nákaze koronavirem dosud podlehlo 9148 lidí. Z nemoci se dosud vyléčilo 192 700 lidí.

07:33

Nejvíce nakaženým okresem v republice v relativních číslech zůstává Prachaticko. Podle údajů ministerstva tam bylo za posledních sedm dní potvrzeno zhruba 78 případů nákazy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Nákaza se tam objevila mimo jiné u zaměstnanců firmy Intica Systems, kde testy prokázaly 38 případů nemoci. Vedle toho jsou v regionu podle hygieniků i další případy u lidí, kteří se například vrátili z dovolené.

Aktuálně nemocných v ČR v posledních zhruba dvou týdnech přibývá. Nyní je jich o devět méně, než byl dosud nejvyšší počet nemocných, který byl zaznamenán 11. dubna. V českých nemocnicích je podle posledních údajů ministerstva 124 lidí s koronavirem. Stav 22 z nich hodnotí lékaři jako těžký.

07:32

V Česku v pátek přibylo 232 potvrzených případů nemoci covid-19. To je o něco méně než v předchozích třech dnech, kdy denní nárůsty překračovaly 250. Od začátku epidemie se tak v zemi nakazilo koronavirem 16 574 lidí, aktuálně nemocných je 4624. Počet zemřelých s koronavirem se zvýšil o jednoho na 382. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Foto: Reuters
07:17

Podruhé za poslední čtyři měsíce budou v Namibii od příštího týdne uzavřené školy kvůli šíření nákazy covid-19. Veřejná shromáždění budou omezená na maximálně 100 účastníků z nynějších 250, oznámil v pátek namibijský prezident Hage Geingob, kterého citovala agentura Reuters.

V projevu v místní televizi Geingob řekl, že rozhodnutí zavřít školy od 4. srpna na 28 dní padlo po posouzení rizik spojených s šířením viru. Toto opatření se bude týkat mateřských škol, základních škol a prvních dvou ročníků středních škol. V Namibii je 2129 potvrzených případů nákazy a deset obětí s covidem-19. Ale denní nárůst nových případů infekce je nyní čtvrtý nejvyšší na kontinentu po Jihoafrické republice, Svazijsku a Gabonu.

07:08

Nejvíce nemocných v červenci přibylo na Floridě, více než 310 tisíc. Následovaly Kalifornie a Texas se zhruba 260 tisíc nemocnými. Naopak nejmenší přírůstek zaznamenaly Connecticut, Massachusetts, New Jersey a New York. 

Na celém světě se koronavirová nákaza potvrdila podle statistik americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) u více než 17,5 milionu lidí, z nichž téměř 679 tisíc zemřelo.

07:07

Ve Spojených státech zemřelo v pátek v souvislosti s koronavirem nejméně 1453 osob, což je nejvyšší denní nárůst od 27. května. Celkový počet obětí tak stoupl na 153 882, uvedla agentura Reuters. Počet nakažených se zvýšil nejméně o 66 986 na celkem 4,58 milionu. Spojené státy jsou nejhůře postiženou zemí na světě podle počtu nemocných i úmrtí.

Za celý červenec počet nemocných stoupl o 69 procent, tedy 1,87 milionu, na 4,5 milionu. Počet mrtvých se zvýšil o 20 procent, čili více než 25 tisíc, na 154 tisíc. V 19 státech se v červenci počet případů zdvojnásobil.

07:02

Počet mrtvých s covid-19 v Mexiku stoupl v pátek na 46 688, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Mexiko tak překonalo Británii a má třetí nejvyšší počet obětí na světě, vyplývá z výpočtů agentury Reuters.

Celkem Mexiko v pátek zaznamenalo rekordních 8458 nových případů nákazy a 688 nových úmrtí. V zemi se již nemocí covid-19 nakazilo 424 637 osob. Vláda přitom připouští, že skutečný počet nakažených je ve skutečnosti pravděpodobně ještě mnohem vyšší. Mexiko má přes 126 milionů obyvatel.

Zdravotní sestry v Mexiku v novém zařízení otevřeném kvůli koronaviru.
Zdravotní sestry v Mexiku v novém zařízení otevřeném kvůli koronaviru. | Foto: Reuters
21:41

Americký stát Florida již čtvrtý den v řadě eviduje rekordní nárůst úmrtí s koronavirem. Nový přírůstek obětí s respiračním onemocněním covid-19 tam činí 257. Informovala o tom agentura Reuters. Rekordní počet nově zemřelých druhý den v řadě hlásí také Mississippi, kde s koronavirem zemřelo dalších 52 lidí. Počet úmrtí s koronavirem ve Spojených státech v červenci podle Reuters vzrostl o téměř 25 000 na zhruba 153 000 od začátku pandemie.

21:37

Američané napříč politickým spektrem mají obavy z podvodů, vměšování a nátlaku na voliče při nadcházejících prezidentských volbách. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu agentur Reuters a Ipsos. Do online ankety s možnou čtyřprocentní statistickou chybou bylo zapojeno 1215 dospělých Američanů napříč USA, z nichž 1027 uvedlo, že jsou registrovaní voliči.

21:13

Testy v prachatické firmě Intica Systems prokázaly 38 případů koronaviru, z toho je 24 agenturních zaměstnanců. Hygienici ve firmě otestovali tento týden 345 pracovníků. Další testování bude 6. srpna. Za pátek se v kraji potvrdilo 25 lidí s nemocí covid-19, a to včetně 11 nových případů z Prachaticka. Jsou mezi nimi i lidé, kteří se vrátili z dovolené od Jadranu i dva samoplátci z Ukrajiny. ČTK to dnes řekla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Hygienici řeší, jak to bude v prachatickém podniku dál. Firma přerušila v sobotu výrobu a od té doby je mimo provoz. "Uvidíme, kdy bude možné zase výrobu spustit a za jakých podmínek," řekla dnes ČTK epidemioložka jihočeské krajské hygienické stanice Jitka Luňáčková. Další testování ve firmě naplánovali hygienici na 6. srpen.

20:51

 Evropská komise podepsala kontrakt s firmou SAP a s divizí Deutsche Telekom o vytvoření softwarové platformy, která umožní, aby národní aplikace jednotlivých členských zemí EU sledující kontakty lidí nakažených koronavirem spolu navzájem komunikovaly. Oznámily to firmy a EK ve společném prohlášení. Komise doufá, že tento krok pomůže zpomalit šíření nemoci covid-19, protože bude možné zaznamenat i kontakty lidí, když odjedou do zahraničí, a automaticky vydat varování, pokud bude někdo nakažen.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, šéf Evropské rady Charles Michel a předseda Evropského parlamentu David Sassoli.
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, šéf Evropské rady Charles Michel a předseda Evropského parlamentu David Sassoli. | Foto: Reuters
20:31

Ve světě přibylo za den 292 527 potvrzených nákaz koronavirem SARS-CoV-2, což je rekordní počet za 24 hodin od počátku pandemie covidu-19. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zprávu Světové zdravotnické organizace (WHO). Dosud bylo ve světě zaznamenáno 17,3 milionu nakažených koronavirem, který se poprvé objevil loni koncem roku v Číně.

20:25

Přední člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci dnes před zvláštní vyšetřovací komisí americké Sněmovny reprezentantů, jež zkoumá postup vlády prezidenta Donalda Trumpa v boji s koronavirem, vyjádřil naději, že vakcína by mohla být dostupná v USA příští rok.

19:36

Evropská komise díky dohodě s francouzskou farmaceutickou skupinou Sanofi zajistí pro unijní země 300 milionů dávek vyvíjené vakcíny proti covidu-19. Každý z členských států bude mít možnost vakcíny zakoupit v případě, že klinické zkoušky prokážou účinnost a bezpečnost očkovací látky, uvedla dnes komise.

19:26

Média pumpují vášně, titulky, že smrt si bere staré, byly odsouzeníhodné, říká chirurg Pavel Pafko.

18:46

Vietnam má první dvě oběti s covidem-19 od začátku pandemie a dnes oznámil celkem 82 případů nákazy za den, tedy nejvíce od konce ledna, kdy se v této asijské zemi objevily první případy.

18:41

V Praze přibylo od čtvrtečního podvečera 63 potvrzených případů covidu-19. Je to druhý nejvyšší nárůst od 11. dubna. Od nedělního podvečera odhalily testy nový koronavirus u 287 lidí v metropoli. Vyplývá to z údajů pražské hygienické stanice k dnešním 18:00.

18:25

Španělsko dnes ohlásilo 1525 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od konce dubna. Infikovaných podle údajů ministerstva zdravotnictví přibývá zejména v Aragonii, Katalánsku a Madridu. Celkem za uplynulých sedm dní španělské laboratoře provedly přes 14 000 pozitivních testů.

18:17

Filipínský prezident Duterte nabádá občany, aby roušky desinfikovali benzínem, tamní ministerstvo zdravotnictví ujišťuje veřejnost, že šlo o vtip.

18:09

Nárůst počtu potvrzených případů nemoci covid-19 ve čtvrtek v Česku mírně zpomalil na 252 případů. Za dnešek k nim přibylo zatím dalších 131. Celkem se tak od začátku epidemie v zemi nakazilo novým koronavirem 16 474 lidí. Aktuálně nemocných je k dnešnímu podvečeru 4533. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

17:44

Čeští občané a cizinci, kteří přicestují z Rumunska, se musí od pondělí hlásit příslušné krajské hygienické stanici a absolvovat test na covid-19, nebo podstoupit karanténu.

17:23

Obchodní řetězec BILLA obnovil povinnost nošení roušek pro své zaměstnance. Chce tak předejít zdravotním rizikům a zajistit bezpečí svých zaměstnanců. K takovému kroku přistoupila společnost jako první z řetězců v Česku. V tiskové zprávě BILLA uvedla, že tímto krokem reaguje na epidemiologickou situaci.

17:08

Jihomoravští hygienici za poslední týden evidují nárůst počtu případů covidu-19 o 128. Před týdnem podle nich bylo 839 evidovaných nákaz, nyní to je 967. O týden dřív přibylo 62 případů nákazy. Podle hygieniků se 692 lidí vyléčilo, 22 s nemocí zemřelo.

16:49

V pátek Čína přiznala nejvyšší denní nárůst lidí - 127 pozitivně testovaných na covid-19. Čísla jsou nejvyšší od 5. března, z toho naprostá většina nakažených žije v severozápadní provincii Sin-ťiang.

Více o nárůstu případů v Asii se dozvíte v článku.

16:05

Schodek důchodového systému v prvním pololetí způsobila především pandemie kornonaviru, která snížila příjmy z pojistného na sociální zabezpečení. Celkově ale systém také negativně ovlivňuje stárnutí populace a nesystémové zvyšování důchodů. Vyplývá to z vyjádření analytiků. Za přebytkem důchodového systému v předchozích letech byl především dobrý vývoj ekonomiky spojený s nízkou nezaměstnaností.

14:34

K navýšení kapacit testování na covid-19 budou nemocnice v nově vznikající páteřní síti laboratoří potřebovat zhruba miliony korun na dovybavení přístroji. Další peníze by měly jít na platy zaměstnanců v laboratořích a materiál. Například ve Fakultní nemocnici Motol by nárůst testů na koronavirus ze současných 300 na 1000 za den zřejmě vedl k zastavení vyšetřování ostatních vzorků. Vyplývá to z informací zástupců nemocnic. Na současnou poptávku podle nich dosavadní kapacity testování stačí.

14:04

V Dětském krizovém centru v Praze přibylo dětí, které zažívaly psychické týrání či byly v ohrožujícím prostředí. V letošním prvním pololetí jich bylo víc než za celý loňský rok. Situaci zhoršila koronavirová epidemie a nařízená omezení, která znesnadnila i přístup k pomoci. Na tiskové konferenci to uvedlo vedení centra. Vyzvalo k nastavení péče o ohrožené děti a rodiny pro případnou další vlnu nákazy či jiné nenadálé události.

13:41

V Moravskoslezském kraji za týden přibylo 212 lidí nakažených koronavirem. Přírůstek je výrazně nižší než v minulém týdnu, kdy podle stejných zdrojů týdenní nárůst činil 363 nově nakažených. Vyplývá to z grafů chytré karantény, které pravidelně zveřejňuje hejtman Ivo Vondrák (ANO).

13:40

V Ústeckém kraji je epidemiologická situace relativně klidná. Od čtvrtka podle údajů ministerstva zdravotnictví přibyly čtyři případy nákazy koronavirem, potvrzených nákaz v regionu je od začátku pandemie 672.

13:13

Karlovarský kraj zřídí od pondělí opět odběrové místo v areálu karlovarské nemocnice. Důvodem je nárůst počtu nových pacientů s koronavirem. V poslední době, když bylo nakažených minimum, se odběry dělaly přímo v nemocnici.

13:11

Testy v prachatické firmě Intica Systems prokázaly 15 nových případů koronaviru. Počet nakažených pracovníků stoupl na 38, z toho je 24 agenturních zaměstnanců. Hygienici ve spolupráci s dalšími institucemi otestovali 345 zaměstnanců firmy.

13:10

Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran dal místním úřadům možnost nařídit lokální povinné nošení roušek na veřejnosti. Toho ihned využilo vedení regionu Hauts-de-France na severu země a nařídilo zakrývání obličeje ve veřejných prostranstvích ve městě Lille. Podobně jako další části Francie se totiž tato oblast v posledních dnech potýká s nárůstem denního počtu nově nakažených, napsala agentura Reuters.

Sedmidenní klouzavý průměr nově potvrzených infekcí za 24 hodin se v zemi poprvé od první půlky května dostal na hranici 1000. Úřady doufají, že lokálně přijatá opatření budou mít dostatečný účinek, aby nebylo nutné přistupovat k novému zavádění celospolečenských restrikcí, které mají zdrcující dopad na ekonomiku.

12:51

Nového mrtvého a dalších 27 případů nákazy ohlásilo Slovensko. Sousední země má nyní 2292 potvrzených nákaz a 29 mrtvých.

Proč má Slovensko nízký počet nakažených? Dozvíte se v článku.

12:49

Maďarsko ohlásilo 21 nových případů koronaviru za uplynulých 24 hodin. Stejně jako ve čtvrtek tam nikdo na komplikace spojené s covidem-19 nezemřel, takže počet úmrtí zůstává v zemi na 596. Premiér Viktor Orbán řekl, že opatření, která mají bránit šíření koronaviru, jsou dobrá a jakákoli jejich změna by znamenala riziko. Situaci kolem koronaviru považuje za stabilizovanou.

Maďarsko 12. července zavedlo omezení pro vstup na své území podle toho, odkud lidé přijíždějí. Ve snaze zabránit růstu nákazy vláda zrušila oslavy státního svátku, který připadá na 20. srpen a při němž se konají masová shromáždění, ohňostroje a letecké přehlídky. Do 15. srpna pak má být prodloužen zákaz pořádat sešlosti více než 500 lidí.

12:46

Královéhradecký kraj rozdělí mezi zaměstnance svých sociálních zařízení za nasazení v době epidemie koronaviru více než 43 milionů korun. Tyto peníze dostal kraj v podobě mimořádné dotace od ministerstva práce a sociálních věcí. Odměny si rozdělí pracovníci 24 krajských zařízení.

12:43

Těžební společnost OKD začne 10. srpna s přípravou všech svých pracovišť na obnovení provozu. Přípravné práce potrvají několik dnů. Společnost OKD se rozhodla pro dlouhodobou odstávku kvůli rozšíření koronavirové nákazy mezi horníky.

11:52

Zlínský kraj dá poskytovatelům sociálních služeb ochranné pomůcky, které zůstaly nerozdělené či neodebrané z doby nouzového stavu vyhlášeného kvůli epidemii koronaviru. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

11:25

Polsko ohlásilo rekordní přírůstek případů koronaviru. Premiér Mateusz Morawiecki řekl, že se vláda chce vyhnout nové masivní uzávěře a že o novém postupu rozhodne v srpnu.

Nevyloučil, že se Polsko bude muset vrátit ke karanténě a hovořil o 12 až 14 dnech. Zvažuje se karanténa pro lidi přijíždějící ze zemí, kde je nakažených stále mnoho a situace se zhoršuje. Morawiecki jmenoval Španělsko, vládní mluvčí navíc také Francii.

11:03

V Německu za poslední den přibylo 870 nových případů. Přírůstek infekcí byl podobně vysoký i ve čtvrtek, kdy země ohlásila 902 nových potvrzených případů. V předchozích týdnech se německá denní bilance držela až na výjimky mezi 300 a 500 nově nakaženými.

Institut už ve čtvrtek varoval před možným příchodem druhé vlny epidemie v Německu. Podle RKI za nárůstem počtu případů stojí nezodpovědné chování lidí, kteří nedodržují epidemická opatření.

10:52

Polsko ohlásilo rekordní přírůstek případů koronaviru. Za 24 hodin v zemi přibylo 657 infikovaných. Za minulý den zemřelo sedm pacientů.

Počet nakažených se tak v Polsku zvýšil na 45 688 a mrtvých na 1716. Nejhorší je situace v Slezském vojvodství, na něž připadá 227 z nových případů. Vláda tento týden nevyloučila obnovu karanténních opatření pro lidi vracející se ze zemí, kde se situace také začala horšit.

10:50

V Rusku za poslední den přibylo 5482 nakažených koronavirem, čímž celková bilance dosáhla 839 981 infikovaných. Na komplikace doprovázející nemoc covid-19 zemřelo již 13 963 osob, z toho 161 lidí v posledních 24 hodinách. 

Zveřejněná bilance je podobná té ze čtvrtka, kdy úřady zaznamenaly 5509 nakažených a 129 zemřelých. Denní přírůstky od vrcholu epidemie v první půli května, kdy bylo hlášeno bezmála 12 000 infikovaných, pozvolna ale setrvale klesají.

10:49

Britská vláda v noci na dnešek na severu Anglie zpřísnila některá opatření. Kvůli nárůstu počtu nakažených se spolu nově nesmí setkávat lidé z různých domácností, uvádí zpravodajský server BBC. 

Opatření se týkají zhruba čtyř milionů lidí v metropolitní oblasti Manchesteru, největšího města severní Anglie, a částí hrabství Yorkshire a Lancashire. Obyvatelé se sice nesmí scházet s lidmi mimo domácnost, mohou však nadále navštěvovat restaurace a bary nebo chodit do práce. Těm, kdo pravidlo poruší, hrozí pokuta až 100 liber (2900 korun).

11:06

Se zajištěním provozu jihlavského Alzheimercentra postiženém nákazou covidem-19 dnes začíná pomáhat 15 vojáků. Podle dosavadních předpokladů by měli zůstat dva týdny. Nákaza se v domově se zvláštním režimem prokázala minulý týden, čtyři senioři podle krajských hygieniků od té doby zemřeli. Centrum shánělo na výpomoc brigádníky. Nemoc se zatím potvrdila u 41 klientů a 18 zaměstnanců, řekla dnes novinářům ředitelka Alzheimercentra Renata Horňáková.

10:47

Nákaza koronavirem u bývalého ruského novináře Ivana Safronova, obviněného z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou, se neprokázala. Míří proto z izolace zpět do své vězeňské cely. Safronov si stěžoval na bolesti v krku, v důsledku čehož byl v pondělí přemístěn do karantény s podezřením na nákazu koronavirem.

"Včera jsem hovořila s ředitelem (moskevské) věznice Lefortovo. Uvedl, že Ivan Safronov podstoupil dva testy na koronavirus, oba s negativním výsledkem," uvedla ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová. Podle ní se Safronov cítí dobře. 

Více o uvěznění Safronova zjistíte v přiloženém článku.

09:37

Ani druhé kolo testů na koronavirus v krajském Domově důchodců v Černožicích na Královéhradecku šíření nákazy v zařízení neprokázalo. Plošné testování 73 zaměstnanců domova seniorů a stovky klientů krajského zařízení se uskutečnilo ve čtvrtek, sdělili zástupci hejtmanství. Před týdnem vyšel pozitivní test jedné zaměstnankyni domova seniorů. První kolo testování se uskutečnilo v pondělí 27. července, tehdy se týkalo 83 zaměstnanců a stovky klientů.

08:22

Fakultní nemocnice Brno omezí od soboty kvůli koronaviru návštěvní dny. Budou pouze v středu a v neděli od 15:00 do 17:00, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Pavel Žára. Některé nemocnice v kraji návštěvy zakázaly. Omezení návštěv platí pro areál v Bohunicích a na Obilním trhu. V Dětské nemocnici zůstává režim stejný, jaký byl, tedy denně od 15:30 do 17:30 hodin a také v sobotu a neděli od 9:30 do 11:30.

08:13 Vlajka Brazílie  - sport

Manželka brazilského prezidenta Jaira Bolsonara se nakazila nemocí covid-19. Pozitivní test jí vyšel jen několik dní poté, co prezident oznámil, že koronavirus překonal. Podle oficiálního prohlášení má brazilská první dáma Michelle Bolsonarová mírný průběh nemoci. Nákaza se prokázala také u brazilského ministra pro vědu a výzkum Marca Pontese, je tak již pátým členem kabinetu, který se nemocí nakazil.

06:57

Pevninská Čína zaznamenala během čtvrtka 127 nových případů koronaviru, což je nejvíc od 5. března, píše agentura Reuters. Vietnam eviduje 45 případů za den, tedy nejvíce od konce ledna, kdy se v této asijské zemi objevily první případy. Čína eviduje ke konci 30. července 84 292 případů koronavirové nákazy.

06:15 Vlajka Brazílie  - sport

Brazílie za posledních 24 hodin zaznamenala dalších 57 837 potvrzených případů koronavirové nákazy a 1129 souvisejících úmrtí. Informovalo o tom ve čtvrtek podle agentury Reuters brazilské ministerstvo zdravotnictví. Obě čísla jsou nižší než předchozí den, kdy byla rekordní.

Dohromady už největší a nejlidnatější latinskoamerická země eviduje 2 610 102 potvrzených případů koronavirové nákazy. Dohromady už v zemi zemřelo 91 263 lidí s covidem-19.

06:04

V jihlavském Alzheimercentru postiženém koronavirovou nákazou budou ode dneška s péčí o klienty pomáhat vojáci. Při testování minulý týden se v domově se zvláštním režimem potvrdila nákaza u 40 klientů a 17 zaměstnanců. Čtyři klienti v souvislosti s covidem-19 od té doby zemřeli, podle hygieniků měli i jiné nemoci. Armáda slíbila, že do centra pošle 15 vojáků. Zůstat by měli asi dva týdny.

06:04

PÁTEK 31. ČERVENCE

22:52

Portugalsko dál uvolní omezení, která před několika měsíci zavedlo v boji proti šíření koronaviru. Od soboty se v této zemi budou moci poprvé od března opět otevřít bary a diskotéky, ovšem nebude se v nich smět tančit a budou mít omezenou otevírací dobu. Od 1. srpna se též zmírní omezení v 19 zónách metropolitní oblasti Lisabonu zavedená před měsícem, informovala dnes vláda. Rovněž od soboty se Madeira stane prvním portugalským regionem s povinností roušek na veřejnosti.

21:00

Nizozemská města Amsterodam a Rotterdam dnes oznámila, že od 5. srpna zavedou povinnost nošení roušek v hustě zalidněných místech. Týká se to podle francouzského deníku Le Figaro mimo jiné i slavné amsterodamské čtvrti červených luceren. Obě města opatřením chtějí omezit šíření koronavirové nákazy. Přijala ho den poté, co nizozemská vláda usoudila, že není nutné zavádět povinnost nošení roušek v celé zemi a dala volnou ruku v přijímání takových opatření regionálním úřadům.

20:53

V Itálii se za posledních 24 hodin potvrdilo 386 případů nákazy koronavirem, což je o stovku více než o den dříve.

20:35

Ve Francii za posledních 24 hodin přibylo 1377 případů koronavirové nákazy. Téměř se tak vyrovnala středeční bilance 1392 infikovaných, která byla nejvyšší za více než měsíc. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na francouzské ministerstvo zdravotnictví.

20:14

Stíháme s odřenýma ušima, museli jsme najmout brigádníky, říká Zdeňka Jágrová, ředitelka Hygienické stanice hl. m. Prahy.

19:20

Na Vysočině evidují krajští hygienici aktuálně 147 nemocných s covidem-19. Od středečního odpoledne testy prokázaly onemocnění u dalších šesti lidí z kraje, po dvou z Jihlavska, Pelhřimovska a ze Žďárska. V souvislosti s covidem zemřel další klient jihlavského Alzheimercentra. Od víkendu už to je čtvrté úmrtí v tomto zařízení. Onemocněla i praktická lékařka na Jihlavsku.

18:59

Berlínský Institut Roberta Kocha (RKI) varoval před příchodem druhé vlny epidemie. Celkem již Německo eviduje 207 828 infikovaných a 9136 obětí s nemocí covid-19, z toho šest v posledních 24 hodinách.

18:51

Německo hlásí 902 nových případů nákazy koronavirem. Jedná se o nejvyšší denní bilanci od května, nepočítá-li se červnová lokální nákaza na jatkách.

18:43

Denní nárůst nových případů koronaviru v Praze se druhý den drží pod padesátkou. Za uplynulých 24 hodin přibylo 47 pozitivních testů, o tři více než ve středu. V úterý to bylo rekordních 101 případů. Celkem se v hlavním městě od začátku epidemie nakazilo 3092 lidí, z nichž 2118 se už vyléčilo a 104 zemřelo. Vyplývá to z dat pražské hygienické stanice k dnešním 18:00.

18:40

Vláda neplánuje zavádět ekonomická omezení pro regiony, které se na tzv. semaforu rizika šíření koronaviru ocitnou v nejzávažnější, tedy červené skupině. Premiér Andrej Babiš (ANO) to dnes řekl v rozhovoru pro Českou televizi. Uvedl také, že kraje dostanou před zveřejněním mapy prostor, aby proti klasifikaci vznesly své případné výhrady.

18:20

Zájezdy do Tuniska mohou podle cestovních kanceláří částečně nahradit zatím nedostupný Egypt a Turecko. Dovolená v Tunisku je vyhledávána především Čechy, kteří chtějí dovolenou strávit v resortu, užít si hotelových služeb a nabídky all inclusive. Exim Tours i Fischer zařadí pobyty do nabídky v krátké době, klienti budou moci do Tuniska odlétat od poloviny srpna, uvedli mluvčí CK.

18:06

Počet případů nemoci covid-19 v Česku od začátku epidemie k dnešku přesáhl 16 000. Za středu přibylo 278 potvrzených případů a dnes dalších 139. Od začátku epidemie se tak novým koronavirem nakazilo 16 229 lidí. Středeční nárůst byl druhý nejvyšší denní nárůst od června. Nových případů nákazy bylo o tři více než v úterý a jen o jeden méně než při rekordním růstu minulý pátek. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

17:49

I přes vyšší nárůsty počtu nakažených koronavirem ve Španělsku se nynější epidemická situace výrazně liší od vývoje, který zažívala tato země v březnu a dubnu. Řekl to dnes podle místních médií španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa v parlamentu. Jako důvody uvedl to, že většina nakažených je asymptomatických, je výrazně nižší věkový průměr infikovaných a více se testuje.

17:11

Česko v pondělí zařadí Tunisko na seznam bezpečných zemí. Turisté z obou států tak už nebudou při cestě ani při návratu potřebovat negativní test na covid-19, uvedl dnes na Twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Negativní testy budou muset předkládat pouze Tunisané, kteří do Česka přijedou za prací.

16:55

Podle výrobců respirátorů a roušek střediska vydávající jejich certifikaci nemají potřebné kapacity. Laboratoře ale poukazují na chyby firem.

16:45

V Pardubickém kraji jsou dvě menší ohniska nákazy koronovirem. Potvrzené případy přibývají hlavně na Orlickoústecku a Svitavsku. Od středy k dnešnímu odpoledni stoupl počet nakažených koronavirem o 14.

14:14

Živnostníci, farmáři nebo umělci by podle opoziční ODS měli být letos osvobozeni od daně z příjmů, aby měli více peněz na obnovu podnikání po epidemii koronaviru. Mohli by tak ušetřit celkem zhruba 7,5 miliardy korun. Občanští demokraté to navrhli v novele, kterou posoudí vláda a poté sněmovna. Stát by měl podle návrhu osvobodit od daně z příjmů fyzických osob "příjmy ze samostatné činnosti". Osvobození by se tak týkalo peněžních i nepeněžních příjmů z živnostenského podnikání, zemědělské výroby nebo lesního a vodního hospodářství. Vztahovalo by se také na příjmy spisovatelů, herců, hudebníků, znalců, tlumočníků nebo psychoterapeutů, ale i makléřů, daňových poradců, advokátů, soudních exekutorů či konkurzních správců.

12:57

Podle primátora Hřiba by se v "semaforu" mělo více zohledňovat komunitní šíření, tedy počet pacientů, u nichž se nepodařil dohledat zdroj nákazy a počet nakažených na 100 tisíc obyvatel. Hlavní město pošle do pátku ministerstvu zdravotnictví připomínky k představenému semaforu rizika nákazy covidem-19.

12:55

Pokud se bude situace vyvíjet nepříznivě, přistoupí Praha k plošnému nošení roušek i v ostatních prostředcích MHD a vnitřních prostorách, až to dovolí klimatická situace uvedla Jágrová.

12:53

Za velké ohnisko nákazy v Praze označila pražská hlavní hygienička klub Techtle Mechtle, v souvislosti s nímž zatím hygiena eviduje 158 případů, další se dohlašují. Dalším je například jeden z příměstských táborů, odkud se vrátilo 19 nakažených dětí.

12:52

Na území Prahy je v současné době nahlášených 3045 případů nákazy koronavirem, za poslední den jich přibylo 44, uvedla pražská hlavní hygienička Zdeňka Jágrová. "Vypadá to, že se růst, který tu byl v uplynulých dnech, podařil výrazně snížit," uvedla.

12:48

Bezpečnostní rada hlavního města se shodla na tom, že problém tzv. semaforu spočívá v subjektivitě kritérií, která předurčují zařazení do pásem, řekl Hřib. Připomínky k systému předá rada ministerstvu zdravotnictví.

12:46

Podle Hřiba je Praha z hlediska ochranných pomůcek připravena na měsíc až dva dopředu.

12:44

Primátor hlavního města Zdeněk Hřib na tiskové konferenci po jednání pražské bezpečnostní rady lidem doporučil nošení roušky i v ostatních prostředcích MHD, pokud je to možné. 

12:05

Údaj o počtu zemřelých lidí s covidem-19 zvýšilo dnes před polednem ministerstvo oproti ranním údajům o čtyři na celkových 378. V nemocnicích je kvůli covidu-19 podle posledních údajů ministerstva ze středečního večera 120 lidí, z nichž 21 je ve vážném stavu.

11:57

Hygienici dokončili testování na koronavirus více než tří set zaměstnanců firmy Intica Systems v Prachaticích. Zatím znají výsledky dvou třetin, pozitivní z toho jsou čtyři případy, řekla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

11:52

Hygienikům ztěžuje práci spojenou s pandemií koronaviru nedostatek pracovníků a ani vládní navýšení míst v krajských hygienických stanicích situaci příliš nezlepší. Novinářům to řekl ředitel krajské hygienické stanice v Liberci a bývalý hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Situace komplikuje i fungování tzv. chytré karantény určené pro lepší vyhledávání lidí, kteří přišli do styku s nakaženými. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) uvedl po jednání krajské epidemiologické komise, že chytrá karanténa funguje nejlépe tam, kde je dost lidí pro trasování, tedy právě vyhledávání kontaktů.

11:49 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podle Vojtěcha koronavirová krize přispěla k rychlejší elektronizaci zdravotnictví, která podle něj probíhá takřka v přímém přenosu. Od 1. září by podle něj měla být spuštěna nová aplikace eRouška 2.0, která by měla fungovat na všech mobilních zařízeních a měla by být postavena na stejné principu všude na světě, aplikace tak budou moci mezi sebou komunikovat i mezinárodně.

11:41

Univerzita obrany v příštím akademickém roce 2020/2021 zredukuje výuku napříč všemi obory o pětinu. Vytvoří si tak časovou rezervu, aby studenti mohli v případě zhoršené epidemiologické situace pomáhat tam, kde bude zapotřebí. Zavádí také dálkové studium, řekl při slavnostním vyřazení studentů univerzity řekl její odcházející rektor Bohuslav Přikryl.

11:38 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Armáda pomáhá v současné době resortu zdravotnictví především s organizačním řešením koronavirové krize, jako je obvolávání pacientů, vysílání mobilních týmů a podobně.

11:35 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podle ministra zdravotnictví dosud byla chyba v plánování a rozvržení testování indikovaných pacientů tak, aby se nikde netvořily fronty a lidé byli odkazováni na méně vytížená odběrová místa. Systém by nyní měl začít fungovat lépe.

11:32 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vojtěch chce, aby v budoucnu bylo až 15 tisíc vzorků denně odebíráno v rámci páteřní sítě laboratoří, celková kapacita bych tak mohla vzrůst na 25 tisíc vzorků denně.

11:31

Nyní provádí laboratoře zhruba 4300 testů denně, průměrně tak vychází 48 testů na laboratoř, medián ale činí 18 testů na laboratoř, uvedl Hajdúch. Ukazuje to podle něj na nízkou efektivitu malých laboratoří.

11:27 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podle Vojtěcha vznikl problém v testování také kvůli velké kumulaci samoplátců na některých odběrových místech, kteří si test hradí kvůli odjezdu do zahraničí nebo z jiných důvodů. Součástí e-žádanky je nyní také konkrétní místo, kam se má indikovaný pacient k testu dostavit tak, aby byla kapacita vyvážena.

11:24

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) odmítla tvrzení, že je gastronomie v porovnání s hotely či jinými odvětvími cestovního ruchu opomíjena. Za zavádějící a účelový považuje názor, že vláda gastronomii dosud nepodpořila,  sdělil prezident AHR Václav Stárek v reakci na úterní vyjádření spolumajitele největší restaurace v ČR Červený jelen v Praze a pěti restaurací v Plzni Luboše Kastnera.

11:21

Společnost Teva darovala Moravskoslezskému kraji 5 000 litrů dezinfekce. Ta poputuje do krajských příspěvkových organizací, jako jsou nemocnice, sociální služby nebo třeba dětské domovy. Kraj tak reaguje na přetrvávající epidemiologickou situaci a dodržování aktuálních opatření v boji proti šíření koronavirové infekce.

11:10

Koronavirus mezi zaměstnanci krajského úřadu v Hradci Králové má stále jeden z nich. Další šíření nákazy na úřadě testy provedené ve středu neprokázaly, sdělili zástupci hejtmanství. Testy podstoupilo 15 zaměstnanců krajského úřadů a několik externích spolupracovníků této instituce, kteří přišli do kontaktu s nakaženým. Všichni zůstávají v domácí karanténě. Provoz krajského úřadu zůstává nezměněn.

11:09

Největším problémem zmrazené ekonomiky po jejím prudkém poklesu je nyní nízká poptávka, ovšem firmy propouštějí méně, než se čekalo. Platební morálka se mírně zlepšuje. Delegátům volebního sněmu Hospodářské komory to řekl v jeho úvodu její prezident Vladimír Dlouhý, který kandiduje do čela na další tři roky. Nelze podle něj vyloučit ještě složitější vývoj ekonomické situace, než který se očekává dnes.

11:07

Indie a Austrálie zaznamenaly za posledních 24 hodin rekordní přírůstky počtu lidí, u nichž se potvrdila nákaza koronavirem. V Indii, která má 1,3 miliardy obyvatel, přibylo poprvé více než 50 000 případů za den a počet prokázaných infekcí od začátku epidemie tak dosáhl téměř 1,6 milionu.

Austrálie hlásí přes 700 nových nákaz, z nichž většina je evidována v druhém nejlidnatějším australském státě Viktorie. Úřady tamním obyvatelům nařídí od neděle nošení roušek na veřejnosti.

10:54

Hajdúch na tiskové konferenci vysvětloval také, proč jsou testy pomalé a trvají mnohdy déle než 48 hodin. Problém je podle něj na úrovni testovacích míst, některé kraje podle něj situaci nezvládají. Problém by podle něj mělo vyřešit vybudování páteřní sítě testování.

10:50

Osm procent občanů je testováno za více než sedm dní od zjištění podezření na koronavirus. Naopak šedesát procent se dostane k testování ještě týž den, kdy je jim vystavena žádanka. Problém je podle Hajdúcha v nedostatečné kapacitě, ale i nedisciplinovanosti pacientů, kteří se mnohdy k odběru nedostaví.

10:46

Podle Hajdúcha je klíčové, aby lékaři vyplňovali pro vyšetření na koronavirus elektronické žádanky, papírové jsou jednak infekční a jednak zabírají příliš mnoho času a neumožňují sledovat jejich tok.

10:40

Ministerstvo zdravotnictví bude do 14. srpna přijímat připomínky ke stávající verzi plánu národního testováni, uvedl koordinátor testování Marián Hajdúch.

10:35 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

"Je nutné, aby praktičtí lékaři věděli, koho přednostně indikovat na vyšetření covid-19 v době rozšíření respiračních onemocnění. Prioritizováni budou rizikové skupiny, tedy především pacienti s chronickými chorobami," uvedl Vojtěch. 

10:33 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Nyní má ministerstvo zdravotnictví 105 laboratoří, které diagnostikují nemoc covid-19. Nynější kapacita testování je 17 tisíc vzorků denně, uvedl šéf resortu Adam Vojtěch.

10:32

V některých sociálních službách, zařízeních pro děti nebo cizince omezili v době pandemie koronaviru kontakt s okolím až příliš. Pracovníkům chyběly relevantní informace a metodické vedení. Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková po návštěvách 12 zařízení nezjistila žádné špatné zacházení, avšak striktní zákazy kontaktu, návštěv či vycházek v některých případech označila za problematické. Výsledky návštěv dnes prezentovala novinářům.

10:31 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministerstvo zdravotnictví chce pokračovat ve studii kolektivní imunity i v dalších obdobích a sledovat, zda se v obyvatelstvu vytváří protilátky proti koronaviru.

10:30 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes představil na tiskové konferenci strategii národního testování covidu-19. Podle něj bude klíčové mít zbudovanou páteřní síť laboratoří, kdy bude na koronavirus testovat vždy alespoň jedna páteřní laboratoř v každém kraji, využívat by zdravotníci mohli také další krajské kapacity. Páteřní laboratoře by měly testovat od pondělí do neděle v plném rozsahu tak, aby byl výsledek vzorku známý do 48 hodin.

10:19

Koronavirem se po celém světě nakazilo už přes 17 milionů lidí. Vyplývá to ze statistik americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která situaci celosvětově monitoruje. Hranici 16 milionů infekcí svět překročil 26. července. Kvůli komplikacím spojeným s onemocněním covid-19 zemřelo přes 667 000 pacientů, uvádí JHU.

Více než polovinu globálně potvrzených případů nákazy virem SARS-CoV-2 zaznamenaly pouze tři státy stižené pandemií nejhůře: USA s více než 4,4 milionu infikovaných, Brazílie s 2,5 milionu a Indie s 1,5 milionu.

10:08

V Rusku přibylo dalších 5509 osob nakažených covidem-19 a 129 pacientů s touto nemocí zemřelo. 

Rusko zůstává čtvrtou nejpostiženější zemí na světě; podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse tu dosáhla bilance nakažených celkového počtu 827 509, z nichž 13 650 zemřelo.

09:30

Testy v Libereckém kraji odhalily nové ohnisko covidu-19 v jednom z podniků na Liberecku. V úterý tam testy prokázaly 22 nakažených hlavně mezi zahraničními dělníky, ve středu přibylo dalších 12 případů a testování pokračuje. Po jednání krajské epidemiologické komise v Liberci to novinářům řekl ředitel krajské hygienické stanice Vladimír Valenta. Žádná nová opatření ale v kraji v souvislosti s nákazou zavádět nebudou.

09:24

Míra nezaměstnanosti dosáhla v červnu letošního roku 2,6 procenta a meziročně se zvýšila o 0,8 procentního bodu, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). "Zatímco se počty odpracovaných hodin vrátily již do téměř běžných hodnot, více se dopady koronavirové krize projevily v nezaměstnanosti. Obdobný počet nezaměstnaných jako letos v červnu byl u nás naposledy v září roku 2017. Sledujeme zejména nárůst počtu mužů hledajících si práci," upozorňuje Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

09:22

Šíření covidu-19 ukázalo schopnost stávající výrobní kapacity v EU násobně navýšit dodávky léků potřebných během krize. EU na tuto skutečnost reaguje strategií, která by měla zmírnit vazbu s třetími zeměmi a zvýšit odolnost dodavatelských řetězců v Evropě. Její záměr kvituje také Česká asociace farmaceutických firem (ČAFF). Pro jeho realizaci vidí jako nezbytné vytvořit podmínky, které budou stimulovat a pomohou udržet stávající investice do výroby. 

09:18

V krajském domově důchodců v Černožicích na Královéhradecku dnes začalo druhé kolo testování stovky klientů a 73 zaměstnanců. Výsledky by měly být v pátek, řekli zástupci hejtmanství a krajské hygienické stanice. Nákaza se dosud prokázala u pěti zaměstnanců domova, u žádného z klientů. V pondělí se testování týkalo 83 zaměstnanců a stovky klientů.

08:30

Podle agentury Reuters se dosud nakazilo ve světě koronavirem přes 17 milionů lidí, podlehlo mu přes 650 tisíc pacientů, z toho 150 tisíc ve Spojených státech, které nadále zůstávají nejpostiženější zemí.

07:33

Podle pražské hygieničky Zdeňky Jágrové se na podzim povinné roušky nejspíš vrátí do celé MHD v Praze, nyní platí povinnost jen v metru.

07:10

Šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová ve středu oznámila, že v této komoře Kongresu zákondárci i zaměstnanci musejí během pandemie covidu-19 nosit roušky. Informovala o tom agentura Reuters.

Členové sněmovny si budou moci ochranu úst a nosu sundat během projevů před svými kolegy, řekla Pelosiová, politička za demokraty. Pelosiová tuto povinnost zavedla krátce poté, co test nákazu koronavirem prokázal u republikánského zákonodárce Louie Gohmerta, který otevřeně přiznává, že roušku až donedávna příliš nenosil

Šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová v roušce
Šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová v roušce | Foto: Reuters
06:55

Nizozemská vláda se rozhodla nevydat doporučení, že by lidé měli vzhledem k šíření koronaviru nosit roušky. Jak kabinet uvedl ve svém prohlášení, účinnost roušek nebyla prokázána, napsala agentura Reuters. Vláda chce raději přijmout jiná opatření.

Rozhodnutí oznámila ministryně zdravotnictví Tamara van Arková po konzultaci s Nizozemským institutem veřejného zdraví (RIVM). Jak uvedla ministryně na tiskové konferenci, vláda bude spíše usilovat o to, aby byla více dodržována pravidla o zachování společenského odstupu.

06:41

V USA ve středu zemřelo dalších 1267 lidí nakažených koronavirem. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na statistiky Univerzity Johnse Hopkinse. Celková smrtelná bilance v USA překročila 150 500. Nově se koronavirem nakazilo více než 68 000 lidí.

V úterý zemřelo v USA 1592 lidí s koronavirem, což bylo nejvíce za dva a půl měsíce.

06:28

Ve čtvrtek dopoledne se sejde bezpečnostní rada hlavního města, která by se měla zabývat mimo jiné připomínkami k vládnímu "semaforu". Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v pondělí řekl, že mu není jasné, proč by měla být Praha jako jediný region v zemi umístěna ve žlutém stupni čtyřstupňové klasifikace regionů podle stupně zasažení novým koronavirem.

Foto: ČTK
06:10

Počet případů nemoci covid-19 v Česku od začátku epidemie k dnešku přesáhl 16 000. Za středu přibylo 278 potvrzených případů na celkových 16 093. Jednalo se opět o druhý nejvyšší denní nárůst od června. Nových případů nákazy bylo o tři více než v úterý a jen o jeden méně než při rekordním růstu minulý pátek.

Počet zemřelých lidí s covidem-19 se ve středu nezměnil, zůstává na 374. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví. 

23:19 Vlajka Brazílie  - sport

V Brazílii za poslední den přibylo rekordních 69 074 nakažených koronavirem. Jihoamerická země zaznamenala také rekordní nárůst úmrtí pacientů s covidem-19, během jediného dne jich zemřelo 1595. Ve středu o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na brazilské ministerstvo zdravotnictví.

21:56

Ve Francii za uplynulých 24 hodin přibylo 1392 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvyšší denní nárůst za více než měsíc. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na francouzské ministerstvo zdravotnictví. Celkový počet infikovaných v zemi tak vzrostl na 185.196.

21:48

Eastman Kodak, někdejší lídr na trhu fotografických potřeb, přesedlal na výrobu složek generických léků, které bude možné nasadit při léčbě nemoci covid-19. Akcie Kodaku dnes reagovaly strmým růstem až o 570 procent.

19:47 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Data pro zařazení okresů do jednotlivých rizikových skupin budou hygienici vyhodnocovat vždy v pátek, kdy se také dohodnou na případném přijetí příslušných restriktivních opatření. Takzvaný semafor rizika bude zveřejňován následně v pondělí vždy ve 12:00, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Podle Vojtěcha Ústav zdravotnických informací a statistiky vždy v pátek poskytne hlavní hygieničce Jarmile Rážové datové podklady, která budou založena nejen na aktuálním počtu nemocných covidem-19, ale i na delším trendu nebo na podílu nakažených v rizikových skupinách. Rážová následně projedná opatření pro jednotlivé okresy s příslušnými krajskými hygienickými stanicemi.

19:07

Americký dolar dnes klesl na dvouleté minimum. Investoři čekají na závěry dvoudenního zasedání americké centrální banky (Fed). Mají za to, že Fed před zvýšením úrokové sazky nechá růst inflaci více, než se původně čekalo, a to vyvolává obavy, že by se mohla snížit pozice dolaru jako rezervní měny

18:57

Bosna za poslední den zaznamenala rekordních 383 nově nakažených koronavirem, deset lidí s nemocí covid-19 zemřelo. Mezi mrtvými je i třiapadesátiletý ministr Salko Bukvarević, který měl ve vládě bosňácko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny na starosti záležitosti invalidů a válečných veteránů. V pondělí se jeho zdravotní stav zhoršil natolik, že musel být připojen na ventilátor. Koronavirem se dříve nakazil také premiér federace Fadil Novalić. Dokázal se ale uzdravit a minulý týden byl propuštěn z nemocnice. Stejně jako další balkánské země zažívá i Bosna druhou vlnu epidemie, která svou intenzitou vysoce převyšuje tu z letošního jara.

18:56

V Praze dnes denní nárůst počtu případů onemocnění koronavirem klesl. Za uplynulých 24 hodin přibylo 44 pozitivních testů, přičemž v úterý to bylo rekordních 101 případů. Celkem se v hlavním městě od začátku epidemie nakazilo 3045 lidí, z nichž 2115 se už vyléčilo a 104 zemřelo. Vyplývá to z dat pražské hygienické stanice k dnešním 18:00.

18:15

Za dnešek zatím přibylo dalších 171 případů koronaviru. Od začátku epidemie se tak novým koronavirem v Česku nakazilo 15 986 lidí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Dál přibývá lidí aktuálně trpících covidem-19, jejichž počet v úterý přesáhl čtyři tisícovky. K dnešnímu podvečeru jich je 4187.

17:57 Maláčová DVTV

Nová pravidla kurzarbeitu, který by se využíval při případných krizích, epidemiích či přírodních pohromách, by mohla podle plánu začít v Česku platit od ledna příštího roku. Po jednání se zástupci odborů a zaměstnavatelů to dnes novinářům řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Na podobě kurzarbeitu zatím podle ní shoda není. Nastavení parametrů by mělo zhruba za tři týdny projednat předsednictvo tripartity. "Důležité je, že je všeobecná shoda na politické i odborné úrovni, že potřebujeme kurzarbeit," řekla ministryně.

17:53 Premiér Andrej Babiš

Vláda chce v září předložit sněmovně návrh zákona, který by vyřadil hygieniky z působnosti zákona o státní službě. Novinářům to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) a s šéfy krajských hygienických stanic. Podle hygieniků zařazení pracovníků mezi státní úředníky komplikuje jejich přijímání v situaci, kdy jsou hygienické stanice personálně podhodnocené.

16:51

Český export by letos podle odhadů Asociace exportérů mohl klesnout o 500 miliard korun, což je meziročně zhruba 16procentní pokles. Bilance zahraničního obchodu by se mohla propadnout o 80 procent na 20 miliard korun. S těmito výsledky se dá počítat za předpokladu, že hospodářství neochromí další vlna koronaviru a zotaví se německý průmysl. U příležitosti konání Českého exportního fóra to dnes uvedla Česká asociace exportérů.

16:41

Češi už nebudou potřebovat negativní test na covid-19 při vstupu do Tuniska, oznámil na Twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček.

16:24

Českým vývozcům by nejvíce v překonání koronavirové krize pomohlo snížení daňového zatížení práce. K zlepšení současné situace by přispělo i uzákonění tzv. kurzarbeitu. Pro stát by tento systém byl desetkrát levnější než vyplácení podpory v nezaměstnanosti. Zaměstnance propustilo nebo se k tomu chystá 57 procent exportních podniků. Na dnešním Českém exportním fóru to řekli hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská a místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

16:22

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) svolal na čtvrteční dopoledne bezpečnostní radu hlavního města, která by se měla zabývat připomínkami k vládnímu "semaforu", inventurou zdravotnického materiálu a vyhodnocením aktuální situace ohledně epidemie nového koronaviru. Dodal, že z popudu ministerstva zdravotnictví Praha udělala inventuru ochranných pomůcek a metropole jich má zásobu na jeden měsíc.

15:32

V prvním dubnovém týdnu, kdy se Evropa potýkala s vrcholem pandemie covidu-19, se na starém kontinentu zvýšila úmrtnost oproti předchozím rokům až o 50 procent. Vyplývá to ze zprávy francouzského statistického úřadu INSEE, který měl k dispozici data z 21 evropských zemí včetně České republiky. Nejvyšší úmrtnost v této době měly Španělsko, Belgie, Itálie a Francie.

Zvýšená úmrtnost se podle úřadu týkala více mužů než žen a také lidí starších 70 let.

14:19

Armáda od pátku vyšle na pomoc Alzheimercentru Jihlava, které se potýká s nákazou koronavirem, 15 vojáků. Pomáhat by předběžně měli 14 dnů. V Alzheimercentru, které se stará o 95 klientů, je celkem 40 klientů a 17 zaměstnanců pozitivních na nemoc covid-19 a další zaměstnanci jsou v preventivní karanténě.

13:46

Sdružený nákup osobních pomůcek na ochranu před koronavirovou nákazou zhruba za 88 milionů korun bez DPH připravuje Liberecký kraj. Zapojit by se do něj mělo 101 subjektů, vedle samotného kraje také 44 obcí a desítky příspěvkových organizací. Nakupovat bude kraj za využití dynamického nákupního systému v elektronické aukci, se kterou má dlouholeté zkušenosti. Společný nákup zajistí výhodnější cenu, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

13:36

Lidé, kteří přijíždějí nebo se vracejí do Německa z míst se zvýšeným výskytem koronaviru, budou muset od příštího týdne absolvovat test, zda nejsou nakažení. Oznámilo to německé ministerstvo zdravotnictví.

12:49

Japonsko dnes poprvé od počátku epidemie covidu-19 v zemi oznámilo přes 1000 nakažených za den. Případů infekce přibývá kromě metropole Tokia i v dalších hustě obydlených oblastech, například v Ósace. Se zvyšujícími se denními přírůstky nakažených se potýkají i Indonésie a Filipíny.

12:48

Slovensko a Maďarsko i dnes hlásí poměrně nízké denní nárůsty případů koronavirové nákazy. Slovensko za posledních 24 hodin zaznamenalo 41 nových případů infekce, z toho 14 v Bratislavě, Maďarsko dokonce jen devět. V Polsku se nově nakazilo 512 lidí.

12:45

Evropská komise podepsala smlouvu s americkou firmou Gilead na dodávku léku remdesivir, která bude zatím stačit pro asi 30 tisíc pacientů s nemocí covid-19. K dispozici pro členské země Evropské unie a Británii bude od srpna. Komise připravuje kontrakty na další dodávky remdesiviru, které by měly být dostupné od října, informovala agentura Reuters s odvoláním na mluvčí komise.

Remdesivir vyvinul tým americké firmy Gilead Sciences vedený Čechem Tomášem Cihlářem původně na nemoc ebolu. Podle letošních studií ale preparát pomáhá i při zotavování z nemoci covid-19.

12:31

V Pardubickém kraji je aktuálně několik nových ložisek nákazy koronavirem. Hygienici je mají pod kontrolou a dohledali jejich původ. Aktivovat bezpečnostní radu kraje zatím není nutné, uvedl dnes hejtman Martin Netolický (ČSSD) na Facebooku.

12:14

V malých skupinkách vedených průvodci dnes přišli k prvnímu rituálu velké poutě do Mekky její letošní účastníci. Ve srovnání s předchozími roky jich byla jenom hrstka a všichni jsou rezidenty Saúdské Arábie, byť dvě třetiny z nich tvoří cizinci. Svatyni Kaabu na nádvoří Velké mešity poutníci obcházeli s velkými odstupy a s rouškami na obličejích, přičemž z jiných let jsou známy snímky hustého davu kroužícího kolem černého kvádru svatyně.

Pouť do Mekky během pandemie v roce 2020.
Pouť do Mekky během pandemie v roce 2020. | Foto: Reuters
11:46

Rusko hlásí za poslední den přes 5475 nových případů koronavirové nákazy, dohromady jich dosud evidovalo téměř 828 990, což je čtvrtý nejvyšší počet na světě po Spojených státech, Brazílii a Indii. Denní nárůsty případů v uplynulých osmi dnech nepřekročily míru 0,7 procenta. Za posledních 24 hodin v Rusku zemřelo 169 lidí s covidem-19. 

12:24

Další tři nemocnice na jihu Moravy zakázaly návštěvy kvůli zhoršení epidemiologické situace. Nemocnice ve Vyškově zákaz obnovila od dnešního dne, nemocnice v Boskovicích a Blansku už od pondělí.

11:43

Česká vláda by měla zvýšit kapacitu certifikačních středisek pro výrobce ochranných pomůcek proti šíření nemoci covid-19. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci firmy Royax z Čestlic u Prahy, která se výrobou zdravotnického materiálu zabývá. Společnost čeká na poslední fázi certifikace a má na skladě připraven hrubý materiál pro výrobu více než 20 milionů ústenek a respirátorů, schází jí ale povolení pro jejich výrobu. Pracovníci certifikačních úřadů jsou podle něj žádostmi zahlceni a nestíhají všechny schvalovat.

11:31

Ředitel Domova pro seniory Havířov, v němž se k dnešnímu dni covidem-19 nakazilo 12 klientů a osm zaměstnanců, by uvítal plošné testy v tomto sociálním zařízení. Ředitel Milan Dlábek se obává, aby se nákaza nešířila i v jiných částech domova. "Považujeme za nešťastné, že zatímco lidé v sociálních zařízení v jiných krajích jsou testováni plošně, v havířovském domově seniorů testuje krajská hygienická stanice pouze epidemiologicky významné kontakty," řekl Dlábek.

10:58

Zástupci Svazu průmyslu a dopravy dnes vyzvali vládu, aby podpořila firemní a veřejné investice, stimulovala inovace a urychlila digitální transformaci firem a státu. Takzvané desatero opatření pro obnovu a posílení dlouhodobého růstu české ekonomiky dnes předali premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO).

10:43

V Moravskoslezském kraji zatím nenastal čas na uvolňování protiepidemických opatření, která mají zamezit šíření koronaviru. Uvedl to dnes na svém facebooku hejtman Ivo Vondrák (ANO), podle něhož v regionu od úterý přibylo 35 případů nákazy koronavirem.

10:35

Česko má z okolních zemí největší přírůstky na milion obyvatel. V sedmi z posledních deseti dní u nás přibylo ve srovnání s okolními státy nejvíc nově potvrzených případů covidu-19 na milion obyvatel. Nelépe z této statistiky vychází Slovensko a Německo.

10:28

Na hejtmanství Královéhradeckého kraje byl u jednoho ze zaměstnanců potvrzen covid-19. Je v izolaci, z domu pracuje dalších 15 lidí, kteří s ním byli v kontaktu. Nikdo z nich není z vedení kraje. Pro veřejnost je zatím úřad otevřen.

10:23

Hygienici evidují k dnešku v souvislosti s ohniskem šíření covidu-19 v Praze, nočním klubem Techtle Mechtle 158 nakažených. Z toho 90 se účastnilo večírku, který se tam v polovině července konal, ostatní jsou jejich kontakty. Na vysokém nárůstu počtu nakažených v hlavním městě se podle ní podílejí i tábory, například v jednom příměstském bylo 19 případů nákazy. Vedle toho se objevují ojedinělé případy, většina hlášených onemocnění v metropoli má ale známý zdroj nákazy.

10:11

V Ústeckém kraji přibylo od úterý podle dnešních aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví 16 potvrzených případů nákazy koronavirem. Od začátku epidemie je jich 665. Nejvíce nakažených je na Litoměřicku, kde se nákaza objevila u několika dělníků z Ukrajiny, kteří bydlí na ubytovně, řekla dnes ředitelka krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková.

09:39

Ministrině pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) plánuje podpořit cestovní ruch, na který dopadla koronavirová krize. Připravenou má reklamu za miliardy.

08:53

Rumunská vláda se chystá zavést nová opatření s cílem zastavit nárůst počtu případů koronavirové nákazy. V noci na dnešek podle agentury Reuters oznámila, že mimo jiné zkrátí otvírací dobu venkovních restaurací a zavede povinnost za určitých okolností nosit roušky i venku.

08:49

V Hongkongu, který ode dneška zavádí přísná protikoronavirová opatření, se virus SARS-CoV-2 za uplynulý den prokázal u 106 osob. Tamní správkyně Carrie Lamová varuje před epidemií "velkého rozsahu".

08:34

"Jedná se o PCR testy a absolvuje je 330 zaměstnanců firmy. Velmi oceňuji jejich přístup i vstřícný přístup vedení společnosti," řekla Kotrbová. Dodala, že kromě hygieniků se na akci podílejí nemocnice, laboratoře, policie a hasiči. Testy zaměstnanci podstupují ve dvou provizorních stanech. "Na základě výsledků pak můžeme činit další kroky a případně přijímat další protiepidemická opatření, pokud budou nutná," řekla.

08:25

V Prachaticích začalo ve středu ráno testování na koronavirus u více než tří set zaměstnanců jedné firmy, která je uzavřena kvůli výskytu koronaviru. Covidem-19 dosud onemocnělo 23 pracovníků. Testování, na kterém se podílí několik subjektů, bude pokračovat i ve čtvrtek, řekla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

08:12

Koronavirus SARS-CoV-2 patří mezi takzvané RNA viry. Ribonukleovou kyselinu (RNA) používá k uchování své genetické informace. Jeden ze způsobů, kterými se koronavirus snaží obelstít buněčnou imunitu člověka a přesvědčit buňky, že virová RNA je neškodná, je instalace "čepičky" - tedy zvláštní struktury na začátku RNA. Díky čepičce se virová RNA "tváří" jako lidská a virus může infikovat organismus a množit se v něm.

08:10

K lepšímu zacílení léčby covid-19 může v budoucnu přispět práce českých vědců. Tým z Ústavu organické chemie a biochemie (ÚOCHB) Akademie věd ČR podrobně popsal strukturu proteinů koronaviru, které jsou klíčové pro jeho "maskování" před imunitním systémem člověka. Výsledky výzkumu publikoval prestižní časopis Nature Communications. Mluvčí ÚOCHB Dušan Brinzanik o tom informoval v tiskové zprávě.

07:24

Více než polovina lidí, kteří žijí v chudinských čtvrtích v indické finanční metropoli Bombaji, již údajně prodělala koronavirus. Podle agentury AFP to vyplývá z testů protilátek u náhodného vzorku obyvatel Bombaje.

Indie je co do počtu případů nemoci covid-19 třetí nejhůře postiženou zemí světa po Spojených státech a Brazílii. Potvrzených případů registrují indické úřady téměř 1,5 milionu. Experti se ale domnívají, že počet infikovaných je v Indii s 1,3 miliardy obyvatel podstatně vyšší, protože země provádí jen málo testů.

Pracovníci na indickém trhu vykládají pytle s potravinami během epidemie covidu-19.
Pracovníci na indickém trhu vykládají pytle s potravinami během epidemie covidu-19. | Foto: Reuters
06:21

Denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 byl v úterý v Česku druhý nejvyšší od konce června. Přibylo 275 potvrzených případů na celkových 15 827 od začátku epidemie. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Přírůstky případů nákazy koronavirem se přiblížily ke třem stovkám už minulý týden, kdy v pátek za den testy potvrdily 279 nakažených. Byl to nejvyšší denní růst od 28. června. Dál přibývá lidí aktuálně trpících covidem-19, jejichž počet v úterý přesáhl čtyři tisícovky.

06:00

V Německu za uplynulý den přibylo 684 nových případů koronavirové infekce. O tom dnes s odvoláním na Institut Roberta Kocha (RKI) informuje agentura DPA. Dalších šest pacientů v souvislosti s onemocněním covid-19 za uplynulých 24 hodin zemřelo.

05:50

V pevninské Číně se v úterý koronavirus nově prokázal u 101 lidí, píše dnes agentura Reuters s odvoláním na čínskou Národní zdravotnickou komisi.

05:50

Americký prezident Donald Trump v úterý znovu podpořil používání preparátu hydroxychlorochin při léčbě nemoci covid-19. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) přitom zpochybnil jeho účinnost a varoval, že přípravek může způsobit srdeční potíže.

Trump se tak vyjádřil den poté, co společnost Twitter zakázala nejstaršímu synovi prezidenta kvůli chvále hydroxychlorochinu zveřejňovat 12 hodin své příspěvky. Twitter uvedl, že příspěvek Donalda Trumpa juniora porušoval pravidla platformy ohledně šíření dezinformací o koronaviru.

05:40

 V USA v úterý zemřelo v souvislosti s koronavirem 1592 lidí, informovala agentura AFP s odvoláním na údaje Univerzity Johnse Hopkinse (JHU). Podobně vysoké bilance země dosáhla naposledy před dvěma a půl měsíci. Za uplynulých 24 hodin se v zemi koronavirem nově nakazilo více než 60 000 lidí.

05:20

Za mimořádných opatření začíná dnes v Saúdské Arábii velká muslimská pouť do Mekky. Těchto pěti dní intenzivních modliteb by se za normálních okolností účastnilo zhruba 2,5 milionu muslimů z celého světa, letos ale království kvůli koronaviru stanovilo limit na 10 000 lidí žijících v zemi. Dvě třetiny z nich budou cizinci pobývající v Saúdské Arábii, zbylí budou místní občané.

05:10

V Brazílii se podle tamních zdravotnických úřadů koronavirus za poslední den prokázal u dalších 40 816 lidí. Za uplynulých 24 hodin v souvislosti s covidem-19 v zemi zemřelo 921 pacientů, informuje agentura Reuters.

Foto: Reuters
05:00

V Jihočeském kraji a na Vysočině musí lidé ode dneška na řadě míst nosit roušky. Zvýšená opatření zavedly kraje kvůli šíření koronaviru. Na Vysočině musí lidé mít roušky ve zdravotnických zařízeních, lékárnách a sociálních službách. Na jihu Čech nařízení platí pro nemocnice, domovy pro seniory a úřady.

23:06

Horní komora italského parlamentu dnes schválila žádost premiéra Giuseppa Conteho prodloužit do 15. října nouzový stav, který země zavedla před téměř půl rokem kvůli pandemii covidu-19 a který zatím platí do 31. července. Poslanecká sněmovna, kde má vládní koalice pohodlnou většinu, bude o prodloužení nouzového stavu hlasovat ve středu. "Virus se dál vyvíjí a ještě se nepřestal šířit. Bylo by nepatřičné tak náhle ukončit takové efektivní opatření," řekl Conte.

22:23

Denní nárůst potvrzených případů koronaviru v Praze je nejvyšší od začátku epidemie. K dnešním 18:00 za předchozích 24 hodin přibylo 101 nových případů. Vyplývá to z údajů pražské hygienické stanice. Doposud nejvyšší denní nárůst zaznamenaly pražské laboratoře 4. dubna, a to 99 pozitivních testů. Celkem se v hlavním městě od začátku epidemie nakazilo 3001 lidí, z nichž 2108 se už vyléčilo a 104 zemřelo.

22:15

Onemocnění covid-19 se prokázalo u jednoho vojáka Hradní stráže. Do karantény byli umístěni další příslušníci jednotky, kteří se s ním setkali. Chod Hradní stráže tím podle mluvčího Jiřího Havla nebude ovlivněn. "Ihned byla přijata opatření a voják nastoupil na nemocenskou. Všichni vojáci, kteří s ním přišli do styku, byli dáni do karantény a otestováni na koronavir," uvedl Havel. Výsledky testů zatím známy nejsou. 

20:41 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Velké nemocnice by měly zvýšit kapacitu testů na covid-19 nejpozději do konce září. Po dnešní schůzce s řediteli nemocnic a úvodním jednání nové vládní rady pro zdravotní rizika to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Testů by mělo být podle něho celkem nejméně 15 000 denně, což je zhruba dvojnásobek nynější maximální kapacity.

20:30

Ze skupiny 94 migrantů, které v pondělí zachránilo z potápějícího se člunu maltské námořnictvo, bylo 65 pozitivně testováno na covid-19. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví Malty o tom dnes informovala agentura Reuters. Podle ní se jedná o největší shluk nákaz na tomto ostrově ve Středozemním moři od začátku epidemie.

19:20

Na oblíbeném portugalském ostrově Madeira bude od 1. srpna povinné nosit roušku na veřejnosti, oznámila tamní vláda. Ostrov Madeira, oblíbený u turistů pro víno a zelenou krajinu, od začátku pandemie dokázal udržet nízký počet případů koronaviru. Doposud bylo hlášeno pouze 105 infekcí a od soboty nebyly zaznamenány žádné nové případy.

18:07

Za úterý přibylo ve statistikách zatím 145 potvrzených případů koronaviru. Od začátku epidemie se tak v Česku nakazilo 15 684 lidí, z nichž se už téměř tři čtvrtiny uzdravily. V souvislosti s novým koronavirem zemřelo 374 lidí. V současnosti nemocných covidem-19 je 3944, nejvíc od 19. dubna.

17:50

V Česku je v souvislosti s covidem-19 v nemocnicích 108 lidí. Ještě ráno ministerstvo uvádělo 150 hospitalizovaných. Revizi úřad avizoval v pondělí.

17:49

Světová letecká osobní doprava dosáhne úrovně před koronavirovou krizí nejdříve v roce 2024. V aktualizovaném výhledu to dnes uvedlo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA), které zotavení leteckého odvětví dříve prognózovalo na rok 2023. Zhoršení výhledu sdružení odůvodnilo nárůstem případů nákazy ve Spojených státech a v rozvojových zemích a slabším výhledem korporátního cestování.

17:14

Pracovníci na dohody budou moci dostat v případě výpadku příjmů kvůli epidemii koronaviru náhrady 350 korun za den. Zákon podepsal prezident Zeman.

16:54

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se v minulosti nakazil koronavirem. Píše to agentura Reuters s odvoláním na jeho prohlášení. Podle agentury TASS nemoc prodělal bez příznaků. Pětašedesátiletou hlavu státu čekají 9. srpna prezidentské volby.

15:33

Školní rok začne pro všechny žáky 1. září ve školách za běžného provozu. Případná opatření se budou řídit podle rizika nákazy tzv. semaforem, řekl Plaga.

15:31

Pandemie nemoci covid-19 připravila od počátku roku do května světový turistický ruch o tržby 320 miliard dolarů (7,2 bilionu Kč). Vyplývá to ze zprávy Světové organizace cestovního ruchu při OSN (UNWTO), která byla dnes zveřejněna. Dopad šíření koronaviru na turistické odvětví je podle organizace z pohledu tržeb už nyní třikrát horší než vliv globální krize v roce 2009.

14:55

Banky k 17. červenci přijaly 389 000 žádostí o odklad splátek, schválily jich 349 000. Proti minulému týdnu je to v počtu přijatých žádostí nárůst o 4000. Vyplývá to z nejnovějších dat České národní banky. Nárůst podaných žádostí zpomaluje v souvislosti s blížícím se termínem ukončení možnosti odkladu, který je 31. října. ČTK o tom informoval hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura.

14:37

Léčebna dlouhodobě nemocných v Opočně na Rychnovsku od středy 29. července zakáže návštěvy. Důvodem je to, že návštěvníci léčebny nedodržují zpřísněná hygienická pravidla zavedená kvůli šíření koronaviru. V posledních dnech v Královéhradeckém kraji přibývá nakažených covidem-19.

13:12

Rakousko hlásí 119 nově nakažených za den. V hornorakouském turistickém letovisku Sankt Wolfgang je infikovaných už 62, z toho 56 pracovníků v cestovním ruchu, informoval server oe24.at. V pondělí rakouské úřady registrovaly 86 nově infikovaných - poprvé za šest dnů tak denní počet pozitivně testovaných s virem SARS-CoV-2 vzrostl o méně než stovku. Dnes se ovšem alpská republika vrátila k obvyklejším číslům.

13:06

Řecko zpřísní pravidla nošení roušek, takže už od středy budou povinné například v obchodech či bankách. Kvůli mírnému nárůstu počtu nakažených koronavirem Atény už před deseti dny zavedly povinnost mít zakrytá ústa a nos v supermarketech, roušky jsou nutné i ve veřejné dopravě.

13:06

Írán zaznamenal za minulých 24 hodin 235 úmrtí na komplikace spojené s covidem-19. Jde o rekordní denní údaj v zemi, v níž se nákaza potvrdila u téměř 300 tisíc lidí. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že do dneška v zemi podlehlo covidu-19 už 16 147 lidí.

13:00

Kraj Vysočina daruje jihlavskému Alzheimercentru s 57 nakaženými covidem-19 ochranné pomůcky skoro za 100 tisíc korun. O poskytnutí daru dnes rozhodli radní kraje. Se zajištěním pracovníků kraj tomuto zařízení pomoci neumí, protože nemá žádné zbytné personální kapacity, řekl novinářům hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

12:41

Jedna pracovnice Domu sociálních služeb ve Slatiňanech má potvrzený covid-19. V karanténě je 18 klientů a musí absolvovat testy na koronavirus. Domov se stará o klienty s mentálním a kombinovaným postižením, je největším krajským zařízením svého druhu. Sociální pracovnice se starala o klienty ve dvou dislokovaných domcích. Nepůsobila v hlavní budově.

12:30

Německé ministerstvo zahraničí dnes vydalo doporučení necestovat do severošpanělských regionů Katalánsko, Aragonie a Navarra kvůli vysokému počtu případů nákazy a místním uzavírkám. V samotném Německu je přitom podle Lothara Wielera, šéfa Institutu Roberta Kocha (RKI), situace znepokojivá. RKI za poslední den hlásí 633 nově nakažených a vyzval k dodržování rozestupů mezi lidmi, hygienických pravidel a k nošení roušek.

Německé ministerstvo zahraničí zatím neodrazuje od cest na Baleárské či Kanárské ostrovy, které jsou velmi oblíbenými cíli německých turistů. Zatím nepřistoupilo ani k oficiálnímu varování před cestami do zasažených regionů. To by turistům umožnilo bezplatné stornování dovolených.

12:28

Filipínské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo 1678 nových infekcí, země tak hlásí více než tisíc případů denně už 14. den po sobě. Celkem se v zemi se 106 miliony obyvatel od propuknutí infekce potvrdilo 83 673 případů nákazy, počet zemřelých s covidem-19 po započítání čtyř nových úmrtí stoupl na 1947.

Přes 1000 případů denně registruje také Indonésie, kde se nově infikovalo 1748 lidí a 63 pacientů zemřelo. Země s 267 miliony obyvatel od počátku epidemie eviduje 102 051 infekcí a 4901 úmrtí.

12:26

Metropolitní oblast japonské metropole Tokio dnes oznámila 266 nových případů nákazy; o den dříve jich zaznamenala 131. V hlavním městě se v červenci nakazilo 5000 lidí; jde o téměř polovinu všech případů zaznamenaných od počátku epidemie, píše agentura Kjódó.

12:21

Vědci z ČVUT vyvinuli opakovaně použitelný filtrační materiál, který lze sterilizovat elektrickým proudem. Prototyp tvoří uhlíkové textilie, nanotextilie a elektrodový systém. ČVUT koncept filtru přihlásila k patentové ochraně, tým z fakulty elektrotechnické nyní hledá partnery pro zavedení do výroby. Vědci prototyp připravili během tří měsíců, projekt podpořila univerzitní soutěž pro počiny související s bojem proti pandemii covidu-19.

12:15

Svatoanenská nemocnice v Brně přijala dva pacienty s nemocí covid-19 ve vážném stavu. Oba jsou na umělé plicní ventilaci. Dostávají lék Remdesivir.

11:33

Ministerstvo vnitra připravilo čtyři alternativy pro možnost hlasování z karantény při říjnových volbách do krajů a Senátu. Jde o takzvané drive-in hlasování, zvláštní okrsky zřízené například v uzavřených domovech důchodců, možnost zmocnění zástupce a docházkové komise. Za nejjednodušší označil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) přijmout všechny možnosti, aby bylo možné přizpůsobit se všem životním možnostem.

K závěrům nad podobou formy hlasování chce ministerstvo vnitra po diskusi dojít k 5. srpnu, aby vláda návrh mohla schválit na svém příštím jednání 17. srpna.

 

11:30

Tržby výrobců a dovozců lihovin v České republice v letošním prvním pololetí meziročně klesly o 40 procent. Důvodem je jarní uzavření restaurací kvůli šíření nemoci covid-19 a také lednový nárůst spotřební daně. Obchodníci se totiž na konci loňska předzásobili výrobky se starou sazbou spotřební daně, které dosud nestihli vyprodat. 

11:17

V Anglii se kočka nakazila koronavirem od svých majitelů, což je podle zpravodajského serveru BBC první známý případ, kdy se v Británii tato infekce objevila u domácího mazlíčka. Kočka i členové rodiny, která ji chová, jsou už v pořádku.

"Je to velice vzácná událost, protože všechna zvířata, u nichž se dosud infekce objevila, měla jen mírné příznaky a vyléčila se během několika dní," uvedla šéfka britské veterinární správy Christine Middlemissová. "Není důvod se domnívat, že domácí zvířata mohou virus přenášet na člověka," upozornila. 

10:25

České pivovarnictví kvůli koronaviru a souvisejícím vládním opatřením eviduje za březen až květen ztrátu přes 4,7 miliardy korun.

10:13

Ministerstvo zahraničí schválilo 106 žádostí o sloučení mezinárodních párů rozdělených protiepidemickými restrikcemi při cestování. Vyhovělo tak zhruba polovině žádostí, které přišly za první týden od umožnění takového kroku, uvedla dnes diplomacie v tiskové zprávě. Od minulého pondělí mohou do Česka přicestovat i občané zemí mimo EU, které nejsou na bezpečném seznamu, pokud prokážou, že v Česku mají dlouhodobého partnera, i když s ním nejsou sezdáni.

09:43

V Moravskoslezském kraji se počet hospitalizovaných s covidem zvýšil na 63. Nákaza totiž v kraji zasáhla domov seniorů v Havířově, z něhož byli nakažení senioři převezeni do nemocnic. Krajská nemocnice v Karviné kvůli tomu na své covidové jednotce zvýšila počet lůžek.

09:30

Francouzské automobilce PSA Group klesl v první polovině letošního roku čistý zisk na 595 milionů eur (15,6 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 1,83 miliardy eur. Propad způsobila koronavirová pandemie, kvůli které musela firma zastavit výrobu a prodejci zavřít autosalony. V červnu však již společnost zaznamenala oživení prodeje, vyplývá z dnešního prohlášení firmy. Společnost, která vlastní značky jako Peugeot, Citroën či Opel, se teď chystá na sloučení s automobilkou Fiat Chrysler.

09:09

Vietnam dnes kvůli vzrůstajícímu počtu infekcí nařídil dvoutýdenní uzávěru třetího největšího města Danang, ze kterého v minulých dnech evakuoval desítky tisíc lidí, převážně domácích turistů. Čína dnes oznámila 68 nových případů nákazy koronavirem, většinu v novém ohnisku na západě země v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, píše agentura Reuters.

09:04

V době jarní epidemie covid-19 v ČR výrazně rostl prodej léků na schizofrenii a podobné poruchy. Naopak pacientům s úzkostí se pravděpodobně ulevilo, protože jim ubyl například pracovní stres, dostávali instrukce a soustředili se na aktuální dění. Proto byl nárůst prodeje léků na úzkost oproti normálu minimální, a později dokonce klesl. Ukázala to nová studie vědců z Národního ústavu duševního zdraví a Českého vysokého učení technického, informoval dnes ČTK mluvčí NUDZ Jan Červenka.

08:20

Šéf společnosti Keboola a člen iniciativy Covid19cz Pavel Doležal v rozhovoru o chytré karanténě pro DVTV.

08:12

Testy prokázaly nákazu novým koronavirem u pěti zaměstnanců Domova důchodců v Černožicích na Královéhradecku, a to včetně ošetřovatelky, u které se covid-19 potvrdil již v pátek. U nikoho z klientů domova se nemoc neprokázala. Plošné testování 83 zaměstnanců domova seniorů a stovky klientů krajského zařízení se uskutečnilo v pondělí 27. července.

08:08

Brněnské letiště odbavilo letos v prvním pololetí pouhých 27 925 cestujících, což je 16 procent proti loňsku. Důvodem je omezení leteckého provozu v důsledku covidu-19 od března, které trvá prakticky dosud. Podle vedení Letiště Brno se ztráty počítají v desítkách milionů korun.

06:00

Nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku po víkendovém zpomalení v pondělí opět zrychlil. Přibylo jich 195 na celkových 15 516 potvrzených případů od začátku epidemie v republice. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V pondělí se také zvýšil počet zemřelých lidí s covidem-19 o jednoho na 373.

Nadále přibývá aktuálně nemocných, tedy počet případů nákazy po odečtení vyléčených a zemřelých. Je jich 3828, což je nejvíce od 20. dubna.

05:55

Dvojice sester si při letu z Budapešti do Mnichova i přes opakované žádosti palubního personálu odmítla nasadit roušku, po přistání za to každá z žen dostala pokutu 1000 eur (26 000 korun). Informovala o tom agentura DPA.

05:50

Spojené státy v pondělí zaznamenaly dalších více než 57 000 lidí nakažených koronavirem. Komplikacím spojeným s covidem-19 tam za poslední den podlehlo 679 lidí. S odvoláním na data Univerzity Johnse Hopkinse k 20:30 místního času (2:30 SELČ) to píše agentura AFP, podle níž se jedná o mírně nižší údaje, než tato nejhůře zasažená země na světě hlásila v poslední době. Agentura Reuters však s odkazem na svoje statistiky hovoří o více než 61 000 nově nakažených.

05:45

Američtí senátní republikáni v pondělí představili svůj návrh finančního záchranného balíčku v hodnotě jednoho bilionu dolarů (22,26 bilionu korun), na němž pracovali společně s Bílým domem.

Na finální podobě další fáze pomoci americkým pracovníkům a firmám zasaženým pandemií covidu-19 se nyní budou muset shodnout s opozičními demokraty, kteří však jejich plán okamžitě zkritizovali, píše agentura Reuters.

05:40

Brazilské zdravotnické úřady zaznamenaly za poslední den dalších 614 pacientů, kteří zemřeli v souvislosti s covidem-19. Koronavirus se tam za stejný čas prokázal u dalších 23 384 lidí, informovala agentura Reuters. Brazílie je v absolutních číslech druhou nejhůře zasaženou zemí na světě po USA.

05:35

Dnes vpodvečer se poprvé sejde nová Rada vlády pro zdravotní rizika, která má mimo jiné dohlížet na systém takzvané chytré karantény. Její vznik schválila vláda teprve v pondělí, předsedá jí premiér Andrej Babiš (ANO).

05:30

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se dnes sejde s řediteli nemocnic, které spadají pod jeho úřad. Jednat budou o posílení kapacit testování na covid-19 v těchto zařízeních.

Ministr v pondělí uvedl, že kapacita testování by se měla zvýšit ze současných 4000 vzorků denně na 15 000. V době největšího náporu na začátku května to bylo přes 9000 testů denně. Opozice mluví o tom, že kapacita by měla být až 30 000 testů za den.

23:38

Bývalý ruský novinář Ivan Safronov, který byl obviněn z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou, má podezření na nákazu koronavirem. V moskevské věznici Lefortovo jej proto přemístili do izolace. Uvedla to agentura TASS s odvoláním na tajemníka komise dohlížející na podmínky ve vězení Alexeje Melnikova.

Členové komise navštívili Lefortovo a zjistili, že Safronova bolí v krku. Předpisy v takových případech u vězně předpokládají okamžitý test na koronavirus i přemístění do jednomístné karanténní cely. Tam Safronov zůstane do doby, než budou výsledky testu," uvedl Melnikov.

Poradce šéfa agentury Roskosmos Ivan Safronov
Poradce šéfa agentury Roskosmos Ivan Safronov | Foto: Reuters
23:32

V Praze přibylo k dnešním 18:00 za předchozích 24 hodin 32 nových případů koronaviru, o dvacet méně než v neděli. 

23:31

Ve Francii za poslední tři dny každý den přibylo průměrně 850 nově nakažených koronavirem, uvedla agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ministerstva zdravotnictví. Jde o mírný pokles oproti čtvrteční a páteční bilanci, kdy se počet infikovaných zvyšoval o zhruba 1000 za den. Nicméně jde o nárůst oproti číslům z června i května.

Stávka ve Francii proti důchodové reformě
Stávka ve Francii proti důchodové reformě | Foto: Reuters
20:48

V rokycanské továrně společnosti Borgers CS jsou dva lidé nakažení novým koronavirem. Od minulého čtvrtka, kdy se objevil první případ, platí ve firmě přísnější hygienická opatření. část zaměstnanců má testy na covid-19 s negativním výsledkem. Podle serveru iDNES.cz, který dnes o případu informoval, byl jeden z nemocných covidem-19 na oslavě v pražském klubu Techtle Mechtle, kde se koronavirem nakazilo přes 100 lidí. Rokycanský závod zaměstnává přibližně 2000 lidí včetně agenturních dělníků.

20:24

Návrh opozičních poslanců, který by umožnil operativní zajištění ochranných zdravotnických prostředků bez potřeby vyhlášení nouzového stavu, vláda na dnešním zasedání odmítla. Informoval o tom na webu tiskový odbor kabinetu. Zákonodárci chtějí docílit změnou zákonů o Správě státních hmotných rezerv a o zadávání veřejných zakázek mimo jiné toho, aby kabinet na žádost ministerstva zdravotnictví mohl flexibilně rozhodovat o využití rezerv za účelem ochrany veřejného zdraví.

19:59

Mapka klasifikace regionů podle stupně zasažení novým typem koronaviru vzbudila hned v den představení rozepři mezi pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Hřib ČTK řekl, že není jasné, proč by měla být Praha jako jediný region v zemi umístěna ve žlutém stupni "semaforu", tedy druhém nejvyšším. Vojtěch po jednání vlády uvedl, že nemá důvod Praze škodit. Trvá na objektivitě a odbornosti vyhodnocování dat. Přístup primátora ho mrzí.

19:51

Pro Hamáčka mohou změny v chytré karanténě znamenat povzbuzení před krajskými a senátními volbami, které jsou za pouhé dva měsíce.

19:34

Ochranných pomůcek proti koronaviru je podle vlády dostatek, některé úřady jich mají ale přebytek, jinde scházejí. Premiér Andrej Babiš (ANO) po dnešním jednání kabinetu novinářům řekl, že ministerstva mají zásoby nad svou dvouměsíční potřebu převést účetně na Správu státních hmotných rezerv.

19:32

V Kosovu za posledních 24 hodin přibylo 276 potvrzených případů koronavirové infekce, což je nejvíce od začátku epidemie v zemi. Tisíce lidí dnes v hlavním městě Prištině protestovalo proti koronavirovým opatřením vlády, lidé žádali prodloužení otevírací doby restaurací a barů. S nebývalým rozmachem epidemie se momentálně potýká většina Balkánu.

18:38

Mimořádné odměny za dobu epidemie covidu-19 pro všechny zdravotníky, kteří byli v té době v nemocnicích a pracovali na plný úvazek, vláda na dnešním zasedání schválila. Ze státního rozpočtu by mělo být vyčleněno přes 11 miliard korun. Dotační výzvu ministerstvo zdravotnictví vyhlásí 5. srpna, zájemci budou mít měsíc na podávání žádostí.

Parametry odměn se oproti jednání mezi zástupci odborů, premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) na začátku července změnily. Původně měli všichni zdravotníci, kteří pracovali v období od 1. března do 31. května v nemocnicích, obdržet 30 000 korun za měsíc. Částka ale byla snížena na 25 000. Odměnu 10 000 korun na měsíc obdrží nezdravotnický personál v nemocnicích.

18:25

Podle primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti) není jasné, proč by měla být Praha jako jediný region v zemi umístěna ve žlutém stupni "semaforu", tedy dnes představené čtyřstupňové klasifikace regionů podle stupně zasažení novým koronavirem. Hřib tak reagoval na představení systému ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Praha podle něj má nižší počet nakažených na 100 000 obyvatel než řada jiných okresů, nemá vyšší podíl komunitního šíření ani více hospitalizovaných.

18:15

Vláda dnes souhlasila s přesunem 6,4 miliardy korun mezi fondy EU, peníze budou využity na financování programu Antivirus. Zároveň rozhodla, že část peněz z EU v rámci záchranného fondu EU bude rozdělena primárně do zdravotnictví, na sociální infrastrukturu, integrovaný záchranný systém a na kyberbezpečnost. Na Twitteru o tom informovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

18:07

V neděli přibylo v Česku nejméně případů nemoci covid-19 za uplynulý týden. Počet potvrzených případů nákazy stoupl o 115, což byl nejnižší denní nárůst od předchozí neděle 19. července. Za dnešek přibylo zatím 99 případů. Celkem se tak od začátku šíření nemoci v zemi nakazilo 15 421 lidí, aktuálně nemocných je přes 3700 z nich. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví aktualizovaných k 17:30. O víkendu bývá ale podle statistik obvykle prováděno výrazně méně testů na koronavirus než ve všední dny. Tuto neděli jich laboratoře provedly 1705, nejméně od první červencové neděle.

18:06

Kraje a Praha mají do konce týdne provést inventarizaci svých ochranných pomůcek proti novému koronaviru a testovacích kapacit a informace předat nově vzniklé Radě vlády pro zdravotní rizika, která má dohlížet na chytrou karanténu. ČTK to po dnešní videokonferenci hejtmanů a členů vlády řekli pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD). Videokonference by se měly opakovat každý týden.

17:58

Barcelonskému arcibiskupství hrozí pokuta kvůli mši, kterou uspořádalo v neděli za oběti koronaviru v bazilice Sagrada Familia. Informují o tom dnes místní média. Mše se totiž účastnilo na 150 lidí, ačkoliv v Katalánsku je nyní kvůli zvýšenému výskytu nákazy koronavirem povoleno na veřejnosti shromažďování jen maximálně 10 osob.

17:55

Belgická premiérka Sophie Wilmèsová oznámila zpřísnění koronavirových opatření. Reagovala tak na nárůst počtu nakažených v zemi v posledních dnech. Každá domácnost bude muset nově v příštích čtyřech týdnech omezit své společenské kontakty na nejvýše pět lidí (zatímco dosud to bylo 15 osob). Akcí ve vnitřních prostorech se může účastnit jen 100 lidí (namísto dosavadních 200) a venku pak jen 200 osob (namísto 400). Premiérka zároveň varovala, že zemi může čekat druhá "celostátní karanténa", pokud budou počty infikovaných i nadále strmě narůstat.

17:13

Chytrá karanténa využívá data z mobilních sítí zatím jen z malé části. Stát si u operátorů od dubnového spuštění systému do poloviny července vyžádal 615 vzpomínkových map. Systém operátorů je však schopen generovat desetitisíce těchto údajů. ČTK to dnes řekl výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund. Pochybnosti o fungování chytré karantény už vyjádřila opozice i někteří členové vlády.

17:03

V odběrovém centru na Letišti Václava Havla nově na covid-19 otestují jen cestující s platnou letenkou a samoplátce. Provozovatel, společnost GHC Genetics, také kvůli enormnímu zájmu a vznikajícím frontám od tohoto týdne zdvojnásobil množství personálu v centru. "Nově nepřijímáme žadatele, kteří přicházejí s žádankami od lékaře, aby se omezil styk potenciálně nemocných s cestující veřejností," řekl ředitel společnosti Viktor Furman..

16:29

Firmy z Moravskoslezského kraje upozorňují na náklady, které jim vznikají kvůli povinnosti pravidelně testovat přeshraniční pracovníky na koronavirus způsobující nemoc covid-19. Na testy vynaloží měsíčně statisícové částky, které je ve složité ekonomické situaci dál zatěžují. Přivítaly by proto pomoc státu, s žádostí o pomoc se obrátily i na Krajskou hospodářskou komoru Moravskoslezského kraje.

15:56

Jablonec nad Nisou připravil covid-19 téměř o polovinu strážníků. Nákazu novým koronavirem potvrdily testy u šesti pracovníků městské policie, dalších 15 lidí muselo do karantény. Navzdory výraznému oslabení ale strážníci nepřestávají ve městě vykonávat svoji činnost.

15:40

Výrobce automobilových zámků, společnost Kiekert z Přelouče na Pardubicku, od pondělí znovu zavádí přísnější bezpečnostní opatření kvůli koronaviru. Testy potvrdily nákazu u jednoho zaměstnance, který pracuje v kanceláři. Řekl to generální ředitel Petr Kuchyňa. Zpřísněná opatření platila ve firmě již v březnu, později byla zmírněna.

15:36

Návrh skupiny poslanců koaliční ČSSD na odpuštění sociálních odvodů za letošní červen až srpen i pro lékárny s nejvýše 15 zaměstnanci vláda na pondělním zasedání schválila, ačkoli v návrhu stanoviska bylo neutrální stanovisko. Na twitteru to uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Odpuštění odvodů za tři měsíce by mělo malým lékárnám pomoci překonat dopady epidemie nového koronaviru. Stát by podle odhadu předkladatelů přišel nejvýše o 15 milionů korun. Návrh nyní posoudí zákonodárci.

15:31

Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Robert O'Brien je nakažen koronavirem. Bloomberg uvedl, že infekce byla u O'Briena zjištěna po rodinné sešlosti. 

O'Brien, který nyní pracuje z domácí izolace, je Trumpovým nejbližším spolupracovníkem, u kterého byla nemoc covid-19 diagnostikována. O'Brien je nástupcem Johna Boltona, se kterým se Trump loni v září rozešel ve zlém. Bolton letos v červnu vydal paměti The Room Where It Happened: A White House Memoir (Místnost, kde se to dělo: Paměti z Bílého domu), ve kterých Trumpa vykreslil jako nekompetentního pro úřad prezidenta.

15:18

Americká biotechnologická společnost Moderna oznámila zahájení posledního stadia testů vakcíny proti covidu-19. Studie zvaná COVE se provádí na 30 tisících dobrovolnících.

Podle firmy dobrovolníci nebudou vědět, zda dostali léčebnou látku nebo placebo. Po podání dvou dávek budou vědci sledovat, která ze skupin vykazuje více infekcí, zejména v těch oblastech, kde se virus stále šíří. Podle dnešního sdělení firmy se s testováním začalo ve městě Savannah ve státě Georgia a bude pokračovat v sedmi desítkách dalších míst po celé zemi.

15:07

Britská vláda oznámila první potvrzený případ nakaženého zvířete nemocí covid-19. Kočka člověka dříve nakaženého koronavirem byla pozitivně testována, nebylo však potvrzeno, zda se nakazila od svého majitele, nebo zda tomu bylo naopak. Informoval o tom britský deník The Guardian. 

15:34

Na Vysočině začnou lidé povinně nosit roušky ve zdravotnických zařízeních, sociálních službách i v lékárnách. Opatření začne platit rozhodnutím krajských hygieniků, bude to zřejmě nejdřív od středy. Vyplynulo to z dnešního jednání bezpečnostní rady kraje, která se zabývala aktuální epidemiologickou situací v regionu.

"Doporučujeme dobrovolné nošení roušek i ve všech uzavřených prostorech, například v obchodech, ve veřejných dopravních prostředcích nebo na úřadech," uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (za ČSSD) po jednání.

14:53

Letošní Letní filmová škola (LFŠ) v Uherském Hradišti nabídne kvůli epidemii koronaviru program jen pro akreditované návštěvníky. Nebudou se konat žádné akce, na které by měla volný přístup veřejnost. Novinářům to dnes v Uherském Hradišti po jednání organizátorů přehlídky s vedením města a hygieniky řekla ředitelka LFŠ Radana Korená. Dosud se podle ní na letošní přehlídku akreditovalo 1500 lidí.

14:44

Vznik nové rady pro zdravotní rizika, jež má dohlížet na chytrou karanténu, vláda na dnešním zasedání schválila. ČTK to potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO), který bude v čele nového orgánu. Tým bude mít podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly osm členů, místopředsedy mají být ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

14:33

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) neuspěl při jednáních o podpoře kultury v době epidemie koronaviru s návrhem na snížení DPH na knihy a tiskoviny, jako tomu je v Německu. Německý model přitom akceptovala Evropská komise, která dohlíží na rovná pravidla podpory. Novinářům dnes Zaorálek řekl, že v českých podmínkách je krok těžko realizovatelný.

14:31 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Česko by podle aktuálních propočtů potřebovalo zhruba 3,5 milionu dávek vakcíny proti covidu-19. V případě její distribuce je nutné jít cestou preference rizikových skupin - seniorů, pacientů s nějakými dalšími onemocněními, zdravotníků či sociálních pracovníků. Novinářům to před dnešním jednáním vlády řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Vakcína zatím nebyla definitivně vyvinuta.

14:21

Většina českých velvyslanectví a generálních konzulátů v zahraničí bude od 1. srpna v plném nebo omezeném rozsahu opět přijímat žádosti o víza. Kvůli špatné epidemiologické situaci zatím zůstanou uzavřeny ambasády v Brasilii, Sao Paolu, Santiagu de Chile, Bogotě, Nur-Sultanu a Dillí. Česko zastavilo přijímání žádostí o víza i o přechodné pobyty v polovině března, aby se snížilo riziko přenosu koronaviru do země.

14:17

Místní úřady v bretaňském městě Quiberon znovu od pondělního večera zakázaly přístup na pláže, do parků a zahrad tohoto turistického letoviska na západě Francie. Důvodem je prudký přírůstek nových případů nákazy koronavirem zejména mezi mladými lidmi, uvedla agentura AFP. Podobné nařízení podle AFP vydal také starosta sousední obce Saint-Pierre Quiberon.

"Dosud bylo zjištěno 54 případů, které představují vysoké riziko dalšího přenosu. Zjišťovaní kontaktů těchto nově nakažených pokračuje," zdůraznila prefektura. Mladí lidé se podle ní nakazili na soukromých večírcích či při zábavě v barech, charakteristický pro tyto situace je velký počet kontaktů.

14:12

Omezení pro živou kulturu kvůli epidemii koronaviru budou zřejmě platit do konce roku, je třeba se s tím naučit žít, míní ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Novinářům před dnešní demonstrací lidí nespokojených s chováním vlády a úředníků vůči hudebnímu sektoru řekl, že chce vést dialog, některé požadavky má ale za nerealistické. Za žádost z jiného světa označil požadavek konání akcí až pro 5000 lidí. Na demonstraci iniciativy #zazivouhudbu na Staroměstském náměstí odpoledne plánuje přijít, pokud mu to dovolí program jednání vládní koalice.

13:59

Podle aktuálních dat by nejvyšší stupeň nikde v zemi neplatil, druhý nejvyšší by byl pouze v Praze.

Hodnocení situace kolem koronaviru na okresní úrovni dle nového semaforu v minulém týdnu.
Hodnocení situace kolem koronaviru na okresní úrovni dle nového semaforu v minulém týdnu. | Foto: Ministerstvo zdravotnicví
13:57

Co znamená žlutá a zelená barva? U druhého nejvyššího stupně by mohli hygienici omezit počty účastníků akcí, omezit otevírací hodiny podniků nebo vyčlenit lůžka v nemocnicích. Zaměstnavatelé by měli zvážit oddělení kontaktu mezi zaměstnanci na jednotlivých směnách. Při zeleném stupni by měla platit omezení pro návštěvy ve zdravotnických zařízeních nebo v zařízeních sociálních služeb.

13:57

Co by znamenala červená barva v mapě? Při nejvyšším stupni rizika by zřejmě platilo doporučení nebo povinnost vyhýbat se kontaktům s jinými lidmi a omezit cesty jen na nezbytné minimum. "Za jistých okolností i doporučení zajistit si zásoby jídla, léků na 14 dnů," řekl Maďar. Omezen by byl i provoz školských zařízení či náboženských nebo sportovních akcí.

13:32

První mapu Česka podle epidemiologického rizika v jednotlivých okresech zveřejní ministerstvo zdravotnictví 3. srpna, následně ji bude v týdenních intervalech aktualizovat. V pondělí to uvedl vedoucí epidemiologické pracovní skupiny při ministerstvu zdravotnictví Rastislav Maďar. Takzvaný semafor bude rozdělen na čtyři stupně rizika. Podle aktuálních dat by nejvyšší stupeň nikde v zemi neplatil, druhý nejvyšší by byl pouze v Praze.

13:31 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Kapacita testování na covid-19 by se v nemocnicích přímo zřízených ministerstvem zdravotnictví měla zvýšit na 15 000 vzorků denně. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), podle kterého je nyní kapacita v těchto zařízeních zhruba 4000 vzorků denně. V úterý o tom bude jednat s řediteli těchto organizací.

"Dnes je celková kapacita našich organizací kolem 4000 vzorků denně, to nepovažuji za úplně optimální a dostatečné," řekl Vojtěch.

13:00

První mapu ČR podle epidemiologického rizika zveřejní ministerstvo zdravotnictví za týden, pak je bude pravidelně po týdnu aktualizovat. Budou čtyři stupně rizika. Semafor už ale předvedla na situaci v minulém týdnu.

13:00

Epidemiolog Rastislav Maďar doporučil, aby si lidé hledali informace pouze u ověřených a důvěrohodných zdrojů, jako je například portál MZČR.

12:49

Stupně pohotovosti pro hodnocení situace v jednotlivých okresech - přeneseno do mapy.

Stupně pohotovosti pro hodnocení situace v jednotlivých okresech - přeneseno do mapy.
Stupně pohotovosti pro hodnocení situace v jednotlivých okresech - přeneseno do mapy. | Foto: Ministerstvo zdravotnictví
12:43

"Nejhorší barvu, kterou ze semaforu máme, je žlutá, čili počínající komunitní přenos a riziko růstu nákazy v populaci, nic horší zde zatím nemáme. Týden zpátky jsme měli tuto žlutou barvu ještě v Moravskoslezském kraji a v Praze. V týdnu, který teď skončil, je žlutá už pouze Praha," uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek k novému semaforu hodnocení epidemiologické situace.

12:29

Nemocnice v Karviné zvýšila počet lůžek na jednotce pro pacienty s pozitivním výsledkem na covid-19. Důvodem je nákaza v sociálních zařízeních.

12:29

Epidemiologická situace v ČR je podle MZ z plošného hlediska dobrá. Ve většině okresů nejsou žádné, nebo jsou jen sporadické výskyty nákazy covidem.

12:23 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Semafor pro vyhodnocení epidemiologické situace bude Česko členit po okresech. Podle Vojtěcha je to vhodnější než původně plánované krajské členění. Při nejvyšším stupni rizika by zřejmě platilo doporučení nebo povinnost vyhýbat se kontaktům s jinými lidmi a omezit cesty jen na nezbytné minimum. U druhého nejvyššího stupně by mohli hygienici omezit počty účastníků akcí, omezit otevírací hodiny podniků nebo vyčlenit lůžka v nemocnicích.

12:02

Hongkongské úřady dnes rozhodly o zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. Od středy bude v Hongkongu zakázáno shromažďování více než dvou lidí, budou uzavřeny restaurace a lidé budou muset povinně nosit roušky na všech veřejných místech, a to i ve venkovních prostorách.

V Hongkongu za poslední den přibylo rekordních 145 nových případů nákazy koronavirem. Pevninská Čína dnes oznámila 61 nových případů, což je nejvyšší číslo od poloviny dubna.

12:01

Belgie zařadila Prahu mezi "oranžové" destinace, kde je již Moravskoslezký kraj a kam a odkud je cestování povoleno s určitými podmínkami. Znamená to, že po návratu cestovatele do Belgie z této destinace je nutná konzultace s lékařem, který provede test a dá odpovídající doporučení ohledně karantény. Turistům z oranžových zón je karanténa doporučena, uvedlo české velvyslanectví v Bruselu s tím, že celkově je Česko celkově na belgickém semaforu řazeno do bezpečné zelené zóny.

11:49

Katalánsko by mohlo opět zpřísnit opatření proti šíření koronavirové nákazy, pokud se situace do deseti dnů nezlepší. Řekl to dnes šéf vlády regionu na severovýchodě Španělska Quim Torra. Regionální premiér varoval, že v mnoha částech Katalánska jsou koronavirová data podobná těm z doby před březnovým vyhlášením omezení pohybu ve Španělsku.

12:19

"Jsou zachytávani lidé s velmi mírnými příznaky a nekontrolované šíření v České republice nyní nehrozí," řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. "Lidé z ohrožené skupiny 75+ tvoří pouze 5 procent nakažených," dodal.

 

11:43

 V celém Jihočeském kraji budou povinné roušky v nemocnicích, domovech pro seniory i na úřadech. Hejtmanství obyvatelům kraje doporučuje, aby začali roušky nosit i ve všech vnitřních prostorách, v nichž je víc lidí, jako jsou nákupní centra, veřejná doprava i kulturní akce. Po dnešním zasedání krizového štábu to řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

11:33

Na Prachaticku budou asi od středy povinné roušky všude mimo byty kvůli covidu v jedné firmě. Pravděpodobně od středy. 

"Na Prachaticku bude nařízení používat roušky v uzavřených prostorách, mimo bydliště, i v dopravě. Dále se zakážou návštěvy v nemocnicích a sociálních zařízeních v Prachaticích. Občanům Prachaticka doporučujeme, aby opatření, která platí pro Prachaticko, dodržovali i na území kraje," řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

Velká část zaměstnanců prachatické firmy je ze zahraničí, a navíc bydlí na jedné ubytovně. "Sdílejí spolu veškeré prostory, ten kontakt je tam téměř jako v rodině. Proto si myslím, že nákaza se tam šířila více než v té samotné firmě," řekla už dříve ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Květoslava Kotrbová.

11:20

V Moravskoslezském kraji podle pondělní aktualizace údajů chytré karantény přibylo od nedělního rána 28 potvrzených případů koronaviru.

11:05

Rusko dnes oznámilo 5635 nových případů nákazy koronavirem a 85 úmrtí s covidem-19 během uplynulých 24 hodin. O den dříve to bylo 5765 případů a 77 obětí. Celkem se v nejrozlehlejší zemi světa nakazilo 818 120 lidí. Z nich 13 354 nákaze podlehlo. Agentura Reuters označila denní přírůstek nových případů v Rusku za nejnižší od 23. dubna.

11:01

Vláda v pondělí projedná odměny za dobu epidemie covidu-19 pro všechny zdravotníky, kteří byli v té době v nemocnicích a pracovali na plný úvazek. Řekla to předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková. Ze státního rozpočtu by mohlo být vyčleněno přes 11 miliard korun, dotační výzva by měla být vyhlášena na začátku srpna.

10:15

Na Vysočině zemřeli o víkendu dva lidé nakažení covidem-19. Jeden zemřelý byl klientem Alzheimercentra v Jihlavě, v němž testy v minulých dnech prokázaly nákazu u 40 klientů a 17 zaměstnanců. 

10:12

Nemocnice Milosrdných bratří v Brně a Úrazová nemocnice, které zřizuje město Brno, mají ode dneška zakázané návštěvy. Řekl to ředitel obou nemocnic Pavel Piler. Důvodem je zvyšující se počet pacientů s nemocí covid-19 v ČR. Zákaz platí i v krajských nemocnicích v Břeclavi, Hustopečích, Kyjově a Hodoníně, uvedl krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO). Další krajské nemocnice je mají povolené a budou se rozhodovat podle situace. Návštěvy umožňují obě brněnské fakultní nemocnice a také Masarykův onkologický ústav v Brně, kde od pondělí fungují nové terminály na měření teploty.

10:08

V pondělí začalo testování klientů a zaměstnanců Domova důchodců v Černožicích na Královéhradecku. U jedné z ošetřovatelek byla prokázána nemoc covid-19. Výsledky testů by měly být v úterý. U žádného ze 102 klientů domova se dosud nemoc neprojevila, řekl v pondělí v 9:30 Dan Lechmann z kanceláře hejtmana Královéhradeckého kraje.

09:37 První místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček

Vicepremiér a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček po zasedání bezpečnostní rady státu potvrdil, že na chytrou karanténu má dohlížet zvláštní orgán, ve kterém bude vedle zástupců ministerstva zdravotnictví figurovat armáda. V tom případě nebude trvat na znovuobnovení krizového štábu, kterému předsedal. O věci bude dnes odpoledne jednat vláda. 

Hamáček nechtěl závěry bezpečnostní rady upřesňovat s tím, že o nich bude ještě jednat kabinet. Od požadavku na zřízení štábu ustoupí, pokud uvidí, že se komunikace a koordinace chytré karantény zlepšuje.

08:39 Roman Prymula.

Vznikne centrální orgán pro dozor nad chytrou karanténou. České televizi to řekl vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula před dnešním zasedáním Bezpečnostní rady státu. V projektu chytré karantény také podle Prymuly vzniknou další prvky s rovnoměrným zastoupením armády a ministerstva zdravotnictví. Premiér Andrej Babiš (ANO) či ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) mluvili v neděli o možném převzetí chytré karantény armádou, dnes o tom bude jednat vláda.

08:04 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Není možné, aby armáda převzala celý projekt chytré karantény, řekl dnes České televizi ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Pro chytrou karanténu je podle něho nutný odborný pohled strany ministerstva zdravotnictví. O možném převzetí projektu armádou mluvil premiér Andrej Babiš (ANO) či ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), dnes o tom bude jednat vláda. 

07:36

Vietnam evakuuje 80 tisíc lidí, převážně domácích turistů, z milionového města Danang poté, co tři místní obyvatelé byli o víkendu pozitivně testováni na covid-19. Informovala o tom dnes podle agentury AP vietnamská vláda. Evakuace potrvá nejméně čtyři dny a postarají se o ni vietnamské aerolinky, které vypraví přibližně 100 letů denně z Danangu v centrálním části země do 11 vietnamských měst.

06:48

Spojené státy za uplynulých 24 hodin zaregistrovaly dalších 55 187 případů nákazy koronavirem a 518 úmrtí s covidem-19. Vyplývá to ze statistiky Univerzity Johnse Hopkinse. Jde o nejnižší denní přírůstek nakažených za téměř dva týdny, píše agentura AFP.

06:18

Státní veterinární správa má aktuálně na skladech ochranné pomůcky proti chorobám na tři týdny. Plánuje zásoby zvětšit, aby jich měla na dva měsíce, řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. S penězi navíc od ministerstva zemědělství nepočítá, mohl by ale použít ušetřené peníze ze zdrojů na letenky na mezinárodní konference. Veterináři museli v první polovině roku pokračovat i přes koronakrizi v práci zejména na jatkách.

06:09

Mexické úřady oznámily 5480 nových případů nákazy a 306 úmrtí, jde rovněž o pokles.

06:09 Vlajka Brazílie  - sport

Brazílie za posledních 24 hodin zaznamenala dalších 555 úmrtí v souvislosti s covidem-19 a 24.578 nově nakažených. S odvoláním na statistiky brazilského ministerstva zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters. V porovnání s předchozím dnem obě bilance klesly o více než polovinu. 

06:09

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes představí systém tří pohotovostních stupňů, kterými by se hygienici měli řídit při vyhlašování opatření proti šíření koronaviru v jednotlivých regionech. Systém, který vznikal ve spolupráci s epidemiology a Ústavem zdravotnických informací a statistiky, by měl určovat například pokyny pro nošení roušek nebo pro fungování zvláštních oddělení v nemocnicích. Má plnit roli pandemického plánu, kvůli jehož absenci čelí vláda a ministerstvo zdravotnictví kritice.

06:08

Přehled dostupnosti ochranných pomůcek pro případ dalšího zesílení epidemie koronaviru či otázku zda zákonem umožnit jejich jednodušší nákupy dnes posoudí vláda. 

06:04

V celém Česku ode dneška platí přísnější omezení maximálního počtu účastníků vnitřních hromadných akcí. Z dosavadních 1000 lidí se limit snižuje na polovinu. Vláda tak reaguje na rostoucí počet nových případů nákazy nemocí covid-19. V Praze je počínaje dneškem navíc povinné nošení roušek ve všech zdravotnických zařízeních.

23:48

Maroko uzavře kvůli koronaviru od půlnoci přístup do některých svých největších měst. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení marockých ministerstev vnitra a zdravotnictví. Uzavřenými městy budou mimo jiné Casablanca, Tanger, Marakéš, Fez a Miknás.

21:26

V rakouském alpském středisku Sankt Wolfgang, kde se tento týden objevila nákaza koronavirem u sezónních hotelových zaměstnanců, se zvyšuje počet odhalených případů. Hygienici v noci na neděli informovali, že nakažených je už 44. Testováno zatím bylo více než šest stovek osob, ale polovina z nich ještě nezná výsledek. Podle úřadů je riziko pro hosty vzhledem k bezpečnostním opatřením minimální.

20:59

Vláda má podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška v pondělí projednat možnost, že by projekt chytré karantény znovu řídila armáda. Mluvčí to dnes večer řekl ČTK s tím, že armáda je na tento krok připravena. Projekt chytré karantény převzalo ministerstvo zdravotnictví 25. května. Do té doby chytrou karanténu vedl devadesátičlenný centrální řídící tým zřízený pod armádou jako poradní orgán vlády, který vedl bývalý ministrův náměstek Roman Prymula.

17:49

V Srbsku za poslední den přibylo téměř 500 potvrzených případů koronavirové nákazy, což je nejvyšší nárůst od začátku epidemie v zemi. Informovala o tom místní média s odvoláním na zdravotnické úřady. Severní Makedonie a Bosna a Hercegovina dnes shodně překonaly hranici 10 000 nakažených.

17:48

V Česku je podle ministerstva zdravotnictví 3479 aktuálně nemocných covidem-19, o třetinu méně než v neděli ráno. Úřad tak výrazně revidoval koronavirové statistiky, původně uváděl o 1775 případů více. 

16:59 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministerstvo zdravotnictví chce zřídit páteřní síť laboratoří pro testování lidí na covid-19, která bude fungovat sedm dní v týdnu. Nyní se často stává, že soukromá zařízení si o víkendu berou volno. Na podzim by se podle něj do odbírání vzorků na covid měli zapojit i praktici. Dodal, že ze 134 nových míst na krajských hygienických stanicích je zatím obsazeno pět, ale výběrová řízení nebyla ukončena a jasno bude v srpnu.

16:40

Počet úmrtí souvisejících s nemocí covid-19 by ve Španělsku mohl být až o 60 procent vyšší, než jsou oficiální čísla. Vyplývá to z výsledků šetření španělského deník El País. Oficiální bilance hovoří o 28 432 obětech. Jak ale deník uvádí, toto číslo zahrnuje pouze osoby, u kterých bylo onemocnění koronavirem formálně diagnostikováno, nikoli podezřelé případy, které nebyly nikdy testovány.

Nedostatečné testování, zejména v samotném počátku pandemie, podle španělského listu znamená, že oficiální statistiky uvádějí nižší čísla, než je skutečnost. Podobný problém se objevil i v mnoha dalších zemích.

16:04

Počet lidí, kteří se na světě již nakazili novým koronavirem, překročil hranici 16 milionů. Z nich na 645 000 s nemocí covid-19 zemřelo. Uvedla to americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU). Dvě pandemií nejvíce postižené země - Spojené státy a Brazílie - za poslední den zaznamenaly každá kolem 1200 obětí. Rakousko a Německo se potýkají s lokálními ohnisky nákazy, která vypukla mezi sezónními pracovníky, a Madrid protestuje proti povinné karanténě, kterou nařídila britská vláda svým občanům po návratu ze Španělska. Severní Korea kvůli koronaviru vyhlásila výjimečný stav.

15:34

Španělská vláda chce přesvědčit Británii, aby neuplatňovala dvoutýdenní povinnou karanténu u turistů, kteří se vracejí z dovolené na Kanárských a Baleárských ostrovech. Řekla to podle agentury Reuters španělská ministryně zahraničních věcí Arancha Gonzálesová. "Španělsko je bezpečné. Je bezpečné pro Španěly, je bezpečné pro turisty," uvedla šéfka diplomacie.
Britská vláda v sobotu rozhodla o povinné karanténě pro navrátilce ze Španělska. Podle ministra zahraničí Dominika Raaba k tomu Londýn vedly údaje španělských úřadů o rostoucím počtu lidí nakažených koronavirem z konce týdne.

 

Britové loni tvořili pětinu zahraničních turistů ve Španělsku a Madrid se obává, že nově zavedená karanténa může výrazně prohloubit ztráty v turistickém sektoru způsobené pandemií. Britská pobočka cestovní kanceláře TUI už oznámila, že na na následující dva týdny ruší veškeré zájezdy do pevninského Španělska, pobytů na ostrovech se zatím změny netýkají.

14:24

Masarykův onkologický ústav v Brně (MOÚ) instaloval u vstupů terminály, které automaticky měří teplotu a také rozpoznají člověka bez roušky. Turniket jej pak nepustí dovnitř, řekla v neděli mluvčí ústavu Zuzana Joukalová.

Terminály budou od pondělí fungovat v Masarykově a Švejdově pavilonu. Oba hlavní vstupy do areálu byly čtyři měsíce uzavřeny kvůli nemoci covid-19. Bezpříznakoví pacienti i návštěvníci procházeli dočasným vstupem z terasy Švejdova pavilonu, kde jim služba měřila teplotu.

9:47

Počet infikovaných koronavirem přibývá rekordním tempem. Světová zdravotnická organizace (WHO) tento týden oznámila, že od čtvrtka do pátku přibylo celosvětově více než 284 tisíc nových případů. Jde o nejvyšší denní bilanci od začátku pandemie.

Tento vývoj lze přičíst tomu, že šíření nákazy je na vrcholu v lidnatých státech jako USA, Brazílie či Indie. Podle agentury Reuters ale počet nových případů v uplynulém týdnu rostl téměř ve 40 zemích po celém světě. Týká se to například Austrálie, Japonska, Bolívie, Súdánu, Bulharska, Belgie či Izraele. Nákaza se objevila už téměř ve všech zemích světa, první případ dnes oficiálně oznámila i KLDR.

08:24

Počet lidí, kteří se na světě nakazili novým koronavirem, překročil hranici 16 milionů. Uvádí to americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie sleduje globálně. Bilance obětí, které zemřely s nemocí covid-19, se podle tohoto zdroje blíží 645 tisícům. Nejnovější milion infikovaných přibyl do statistik za pouhé tři dny; hranice 15 milionů padla 22. července.

 

21:51

Britská vláda oznámila, že všichni občané, kteří se do země vrátí ze Španělska, musí od neděle na 14 dní do karantény. Informovala o tom agentura Reuters.

Španělsko se brání s tím, že je bezpečnou zemí, ve které jsou jen "lokální, izolovaná a kontrolovaná" ohniska nákazy. Rozhodnutí Londýna ale respektujeme a jsme v kontaktu s tamními úřady, dodala mluvčí španělské diplomacie.

20:04

Domov důchodců v Černožicích na Královéhradecku je uzavřen kvůli možné nákaze koronavirem. U jedné z ošetřovatelek bylo prokázána nemoc covid-19. V pondělí se klienti i personál budou testovat. Na případ upozornil na twitteru Vlastimil Weiner z České televize.

"Dnes jsme nezaznamenali, že by někdo mě typické případy onemocnění. Hlídáme to a monitorujeme hlavně klienty, kdyby se cokoliv objevilo," řekl ředitel domova Martin Scháněl.

U ošetřovatelky bylo onemocnění zjištěno náhodou. Žádné příznaky nepociťovala, nechala se testovat kvůli tomu, že nákaza se objevila u jejího manžela.

18:57

USA registrovaly v pátek čtvrtý den v řadě více než 1000 úmrtí s koronavirem, čímž se celkový počet obětí v zemi zvýšil na 145 429. Nakažených mezitím přibylo bezmála 73 400, což je druhá nejvyšší denní bilance od začátku pandemie. Dohromady se koronavirus v USA potvrdil už u více než čtyř milionů lidí.

Brazílie v uplynulých 24 hodinách zaznamenala dalších 1156 úmrtí s koronavirem, přičemž o den dříve potvrdily úřady 1311 mrtvých. Za posledních 24 hodin se nakazilo dalších 55 891 osob, celková bilance infikovaných tak narostla na více než 2,35 milionu.

18:20

Celkový počet nakažených od začátku epidemie v Česku přesáhl 15 000. Aktuálně nemocných je rekordních 5172 lidí, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Za dnešek do statistik přibylo zatím 49 nových případů. Počet provedených testů dnes vzrostl o 6238 na celkových 656 888.

Od začátku března, kdy byl nový koronavirus v Česku odhalen poprvé, se jím nakazilo 15 130 lidí. Skoro 9600 z nich se z nemoci vyléčilo. Naopak 368 lidí v souvislosti s koronavirem zemřelo, jeden z nich dnes.

V českých nemocnicích je 151 lidí s covidem-19. Stav 19 z nich je vážný.

18:16

Podomácku vyrobené látkové roušky by měly mít minimálně dvě vrstvy, lepší jsou ale tři. Jedině tak mohou pomoci zabránit šíření kapiček z nosu a úst. Vyplývá to ze studie zveřejněné v časopise Thorax, ze které citovala americká CNN.

Virové kapičky se vytvářejí během kašle, kýchání nebo mluvení. Ochrana obličeje snižuje pravděpodobnost rozšíření koronaviru od těch, kteří se již nakazili.

Celosvětový nedostatek ochranných prostředků během pandemie přiměl některé zdravotní úřady, například i americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), aby lidem doporučily používání podomácku vyrobených roušek jako alternativy k ochranným chirurgickým rouškám.

16:46

Na ubytovně v Prachaticích je nakaženo 20 lidí covidem-19. Původně jich bylo 13, nové pacienty potvrdily zbývající testy klientů. Většinu nemocných tvoří cizinci, řekla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Nakažení z ubytovny pracovali v jedné prachatické společnosti, která kvůli tomu musela zastavit provoz.

"Domluvili jsme se, že příští týden vyšetříme dalších 270 zaměstnanců. Vedení firmy bylo maximálně vstřícné a snažilo se nám pomáhat. Mohli jsme si prohlédnout provoz a vyhodnotili jsme to tak, že riziko provozu je tam významné. Domluvili jsme se, že celý provoz bude dekontaminován a dezinfikován a zaměstnanci budou zatím v karanténě," dodala Kotrbová.

15:53 Vlajka Brazílie  - sport

Brazilský prezident Jair Bolsonaro měl v sobotu negativní test na koronavirus. Oznámil to na Twitteru. O tom, že se nakazil nemocí covid-19, informoval Bolsonaro 7. července.

Bolsonaro v minulosti závažnost epidemie opakovaně zlehčoval. Po celou dobu onemocnění tvrdil, že se cítí dobře. Rovněž prohlásil, že na covid-19 užívá lék proti malárii hydroxychlorochin, který ale podle vědeckých studií nemá prokázaný účinek při léčbě covidu-19 a může mít vedlejší účinky, jako je srdeční arytmie.

Brazilský prezident má soudem nařízeno, že musí nosit roušku.
Brazilský prezident má soudem nařízeno, že musí nosit roušku. | Foto: Reuters
14:27

Na dovolenou do Bulharska letos podle cestovních kanceláří odjede o 75 procent méně Čechů než loni. Klíčová ubytování v nabídce zůstala, v jednotlivých letoviscích však letos neotevře třetina až polovina hotelů. Země patří mezi oblíbené destinace tuzemských cestovatelů.

Nejčastěji poptávají týdenní letecké zájezdy s all inclusive. Mezi letovisky dominují Slunečné pobřeží a Primorsko. Vyplývá to z ankety ČTK mezi cestovními kancelářemi. Češi mohou do Bulharska i zpět cestovat bez omezení, vyžadovány nejsou testy na koronavirus ani karanténa.

"Na letošní sezónu se v Bulharsku dobře připravili a dodržují bezpečnostní opatření. Od klientů, kteří se odtud vrátili nebo tam ještě pobývají, máme velmi pozitivní zpětnou vazbu," uvedla mluvčí CK Blue Style Jana Ondrejechová.

14:22

Nemocnice v Praze hospitalizovaly v době vrcholící epidemie covidu-19 desítky nakažených. Například Nemocnice Na Bulovce měla najednou desítky pacientů. V Thomayerově nemocnici v Krči leželo naráz až 24 nemocných seniorů, kteří se tam nakazili. Nyní mají nemocnice do desítky pacientů, někde ani jednoho. Uvedli to jejich tiskoví mluvčí. Celkově skončilo s covidem-19 v nemocnicích podle dat ministerstva zdravotnictví přes 1600 lidí.

"Nerostou počty hospitalizací, nerostou počty pacientů v těžkém stavu napojených na plicní ventilaci nebo na mimotělní oběh. Nejsou zasažené rizikové skupiny obyvatel," řekl ve čtvrtek k současnému nárůstu nových případů nemoci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Většina nemocných má podle něj velmi mírný průběh nebo jsou úplně bez příznaků.

Za týden do 22. července podle něj v nemocnicích přibylo 46 nemocných s covidem-19 a šest z nich je ve vážném stavu. Starších 65 let je 19 z nich, více než 75 let je třinácti z těchto nemocných.

11:49

Koronavirová krize ohrožuje zhruba osm procent pracovních míst v evropském textilním a oděvním průmyslu. Podle studie úvěrové pojišťovny Euler Hermes, na kterou upozornila agentura DPA, by navzdory četným podpůrným opatřením mohlo do konce roku zaniknout v Evropě asi 13 tisíc společností z tohoto odvětví. V ohrožení je tak kolem 158 tisíc pracovních míst.

Letos má obrat v evropském textilním a oděvním průmyslu klesnout kvůli pandemii o zhruba 19 procent. V dalším roce se sice výrazně zvýší, je však nepravděpodobné, že by před rokem 2023 dosáhl úrovně před krizí, uvedl specialista na toto odvětví z Euler Hermes Aurélien Duthoit.

10:53

Počet pacientů s koronavirem v jihlavském Alzheimercentru stoupl na 56. Jde o 39 klientů zařízení a 17 zaměstnanců. Alzheimercentrum kvůli současné situaci shání brigádníky, kteří by pomohli s péčí o klienty. Dnes to řekla mediální zástupkyně Alzheimercentra Martina Svobodová. V pátek bylo v zařízení 46 nakažených.

"Věříme, že aktualizované údaje jsou na nějakou chvíli i finální," uvedla Svobodová. Domov se zvláštním režimem uvedl, že má okolo 100 klientů a šest desítek pracovníků. Centrum už zavedlo mimořádná hygienická opatření.

Vzhledem k vysokému počtu nemocných mezi zaměstnanci se Alzheimercentrum dostává do personální nouze. "Ještě vše pokrýváme, ale nelze vyloučit, že se situace vyvine jinak. Proto oslovujeme veřejnost a zájemce, kteří by nám byli ochotni přijít pomoci do centra. Sháníme hlavně zdravotní sestry a ošetřovatele," řekla Svobodová. Dodala, že brigádníci se mohou ozvat na telefonní číslo 774 774 068.

10:41

V Anglii se dnes v rámci dalšího uvolňování pravidel přijatých v boji proti šíření koronaviru po více než čtyřměsíční přestávce otevírají kryté plavecké bazény, tělocvičny a sportovní haly. Podle serveru BBC se nicméně předpokládá, že až třetina veřejných zařízení zůstane dál zavřená a že podnikatelé v tomto sektoru budou kvůli obřím finančním ztrátám bojovat o přežití.

10:25

Tři čtvrtiny lidí považovaly podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) na přelomu června a července platná opatření státu proti epidemii koronaviru za potřebná a účinná. Pomoc vlády ekonomice byla potřebná i účinná podle názoru poloviny lidí.

V porovnání s předchozím květnovým průzkumem CVVM se snížil počet lidí, kteří platná opatření pokládali za účinná, a to z 86 procent na 78 procent. Statisticky významněji se z 33 procent na 26 procent snížil počet těch, podle nichž pomoc státu ekonomice byla nedostatečná. Zdvojnásobil se z osmi procent naopak počet lidí, podle nichž stát pro podporu ekonomiky dělá "příliš mnoho", uvedlo CVVM. Názory na přiměřenost opatření a účinnou pomoc ekonomice se tak výrazněji nezměnily.

09:38

Podle počtu nakažených novým typem koronaviru je ČR v EU s 15 081 případy na 13. místě. Nejvíce případů v EU bylo zaznamenáno ve Španělsku (319 501), Itálii (245 590) a v Německu (205 960). Nejméně na Maltě (686), Kypru (1047) a v Lotyšsku (1205).

V počtu případů na milion obyvatel České republice patří s 1408 případy 17. místo mezi Finskem a Bulharskem. Nejhorší je situace v malém Lucembursku (9674), dále ve Švédsku (7822) a Španělsku (6834 případů na milion obyvatel). Nejlépe jsou na tom Slovensko (388), Řecko (397) a Maďarsko (455).

V počtu obětí na milion obyvatel (34) je Česko osmou nejméně postiženou zemí EU. V unii hlásí nejvíce obětí na milion obyvatel Francie (463), Nizozemsko (358) a Irsko (357). Naopak nejlépe jsou na tom v EU Slovensko (5), Kypr (15) a Lotyšsko (15).

09:32

V Bulharsku přibylo za poslední den 270 případů nákazy koronavirem a celkový počet infikovaných tak překonal hranici deset tisíc. Počet obětí covidu-19 se zvýšil o osm na 337. Nejvyšší počet nakažených registrují města Sofia, Plovdiv a Blagojevgrad. Počty nových případů nákazy virem SARS-CoV-2 začaly podobně jako v Česku i v Bulharsku výrazněji stoupat v posledních dvou týdnech.

08:58

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad rostoucími případy nákazy koronavirem v Evropě. Pravidla pro občany, zejména vynucené nošení roušek a častější testování, se zpřísňují například ve Francii, Velké Británii nebo Rakousku.

08:46

Hygienici na jihu Čech zaznamenali 13 nových případů koronaviru na ubytovně pro agenturní pracovníky v Prachaticích. Testy tam podstoupilo zatím osm desítek lidí. Počet pozitivních případů ještě může narůst, testy absolvují i další ubytovaní.

Hygienici kromě toho nařídili karanténu pro házenkářský tým Sokol Písek. "Pozitivní byly čtyři. Tým musel okamžitě přerušit přípravu a infikovaným hráčkám byla nařízena domácí izolace," řekla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Původně měla covid-19 jedna házenkářka, která se nakazila v Praze.

07:37

Lotyšsko a Estonsko kvůli rostoucímu počtu nakažených koronavirem opět vyřadily Českou republiku ze seznamu bezpečných zemí. Češi tak musí při cestě do těchto států do čtrnáctidenní karantény.

07:25

Přes 25 nových případů na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní je na Jablonecku. V Libereckém a Ústeckém kraji od pátku krajské hygieny kvůli šíření koronaviru znovu zavedly povinnost nosit roušky při návštěvě zdravotnických a sociálních zařízení či lékáren.

Rostoucí počet případů nákazy novým koronavirem v posledních dnech vykazuje Praha. Za 24 hodin do pátečního podvečera přibylo 38 infikovaných. Za nárůstem nakažených v posledních dnech stojí mimo jiné ohnisko v nočním klubu Techtle Mechtle. V hlavním městě bude od pondělí platit povinnost zakrytí úst a nosu v nepobytových zdravotnických zařízeních, tedy například v lékárnách nebo v čekárnách u lékaře. Dosud povinnost platila jen v nemocnicích.

07:25

V Česku je několik lokálních ohnisek nemoci covid-19. Nejvíce nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 000 obyvatel vykazuje Karvinsko, a to téměř 63. V sousedním Frýdecko-Místecku je to přibližně 36 případů na 100 000 obyvatel.

Téměř 52 nových případů nákazy za poslední týden v přepočtu na 100 000 obyvatel je podle údajů ministerstva zdravotnictví na Jihlavsku. V tamějším Alzheimercentru potvrdily testy onemocnění covidem-19 u 33 klientů a také u 13 zaměstnanců tohoto zařízení. Nemocní jsou i mezi pracovníky jihlavské firmy Bosch Diesel.

07:18

Počty případů podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) sice rostou, ale není zasažená riziková skupina starších 65 let a nepřibývá vážných případů, které vyžadují hospitalizaci. Stát nechce zavádět žádná opatření, která by omezovala ekonomiku nebo volný pohyb osob. Přijatá opatření vycházejí z informací krajských hygienických stanic podle jejich zkušeností s novými ohnisky, řekl ministr.

07:16

Spojené státy zaznamenaly v pátek čtvrtý den v řadě více než 1 000 úmrtí s koronavirem. Nakažených mezitím přibylo bezmála 68 800. Ačkoliv počty mrtvých již druhý týden v řadě v USA narůstají, není jich tolik jako v dubnu, kdy průměrně umíralo kolem dvou tisíc lidí denně. Zatímco v březnu a dubnu nákaza zachvátila domovy pro seniory, nyní se nemoc více šíří mezi mezi mladými a zdravými jedinci, píše agentura Reuters. Americké nemocnice také podle agentury začaly využívat lepší formy léčby včetně pokládání pacientů na břicho či podávání antivirotika Remdesivir.

07:08

Kvůli zvýšenému počtu nakažených v Česku od soboty platí nová opatření proti šíření koronaviru. Lidé musí nosit nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad sto lidí, jde o kulturní a sportovní akce, ale také svatby a pohřby uvnitř budov. Od pondělí pak bude omezena kapacita těchto akcí ze současné tisícovky lidí na polovinu.

Opatření ohledně nošení roušek se netýká obchodů nebo restaurací. Podle Vojtěcha není možné bary a diskotéky, kde se podávají třeba nápoje, vydělit z provozoven stravování, pro která opatření neplatí. Musí jít o organizovanou akci s omezeným počtem návštěvníků v jednom čase a na jednom místě.

06:54

V Česku za pátek přibylo 281 prokázaných případů nemoci covid-19. Je to nejvýraznější denní nárůst od konce června. Celkový počet nakažených od začátku epidemie v Česku přesáhl patnáct tisíc případů. Aktuálně nemocných je rekordních 5290 lidí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Od začátku března, kdy byl nový koronavirus v Česku odhalen poprvé, se jím nakazilo 15 081 lidí. Více než tři pětiny z nich už se z nemoci vyléčily. Naopak 369 lidí v souvislosti s koronavirem zemřelo, z toho dva v pátek.

V nemocnicích je 142 lidí s covidem-19. Stav 20 z nich je vážný.

Domácí Zahraničí ČTK Domácí, Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 3. 8. 2020 6:12
 

Právě se děje

Další zprávy