Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Česko

Česko hlásí nejnižší denní nárůst nové nakažených od předchozí neděle. Zatím za den přibylo 99 případů

Vláda od soboty zavedla v celém Česku opět povinnost nosit roušky na vnitřních akcích s počtem účastníků nad 100. foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Sledujeme online
Praha - V neděli přibylo v Česku nejméně případů nemoci covid-19 za uplynulý týden. Počet potvrzených případů nákazy stoupl o 115, co byl nejnižší denní nárůst od předchozí neděle 19. července. Za pondělek přibylo zatím 99 případů. Celkem se tak od začátku šíření nemoci v zemi nakazilo 15 421 lidí, aktuálně nemocných je přes 3700 z nich. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví aktualizovaných k 17:30.
  11:55aktualizováno  18:39

Aktuálně nakažených je o 1775 méně než ráno. Ministerstvo výrazně revidovalo koronavirové statistiky

O víkendu bývá ale podle statistik obvykle prováděno výrazně méně testů na koronavirus než ve všední dny. Tuto neděli jich laboratoře provedly 1705, nejméně od první červencové neděle.

Denní nárůsty počtu případů nemoci v minulém týdnu rychle stoupaly, a to z pondělních 169 až na pátečních 280. Vláda proto od soboty zavedla v celém Česku opět povinnost nosit roušky na vnitřních akcích s počtem účastníků nad 100. Ode pondělka byla navíc omezena kapacita těchto akcí na 500 lidí, dosud činila 1000 lidí.

Nejhorší situace je teď na Jihlavsku, kde byl v minulém týdnu zaznamenán nejvyšší nárůst nakažených v přepočtu na obyvatele. Za posledních sedm dní tam přibylo přes 57 nových případů covidu-19 v přepočtu na 100.000 obyvatel. Nemoc se objevila třeba v jihlavském Alzheimercentru, kde byl covid-19 v posledních dnech potvrzen u 40 klientů zařízení a 17 zaměstnanců. Na Karvinsku, které bylo dosud největším lokálním ohniskem nákazy v Česku, činil podle posledních údajů nárůst za posledních sedm dní zhruba 47 případů na 100.000 obyvatel.

Na Vysočině začnou lidé povinně nosit roušky ve zdravotnických zařízeních, lékárnách a sociálních službách, včetně dětských domovů. Návrh na přísnější opatření proti šíření nemoci covid-19 zpracovává krajská hygienická stanice.

V posledním týdnu výrazně vzrostl počet aktuálně nemocných lidí s covidem-19, tedy počet potvrzených případů po odečtení vyléčených a zemřelých. Nyní je jich 3734, což je nejvíce od 21. dubna.

Počet nakažených osob nám v datech neujel nijak dramaticky, tvrdí šéf statistiků Dušek

Původně ministerstvo uvádělo, že je nemocných přes 5000, což by bylo nejvíce od začátku epidemie. V neděli ale výrazně revidovalo své údaje. Počet vyléčených zvýšilo zhruba o dvě tisícovky, takže počet aktuálně nemocných ve statistikách na webu tím snížilo asi o třetinu. Audit počtu vyléčených nařídil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška byly některé hygienické stanice v krajích v poslední době vytíženy eliminací epidemie v lokálních ohniscích nákazy, takže aktualizace údajů o počtech vyléčených pro ně nebyla prioritou.

Revize statistik nemá podle Duška vliv na věrohodnost dat o diagnostikovaných, zemřelých či hospitalizovaných pacientech, která jsou sledována v reálném čase. Počet zemřelých se za neděli nezměnil, od začátku epidemie zemřelo v Česku 371 lidí s covidem-19. Kvůli této nemoci bylo podle posledních údajů z nedělního odpoledne v nemocnici 149 lidí, z toho 15 ve vážném stavu. V pondělí ministerstvo zdravotnictví avizovalo, že v nejbližších dnech počet hospitalizovaných sníží asi o třetinu. Audit ukázal, že desítky z nich jsou nadále vykazováni jako nakažení, přestože už tuto nemoc překonali a v nemocnici zůstávají kvůli jiným chorobám.

Autor: