Koronavirus je chytřejší, než jsme mysleli. Umí se maskovat

28. 7. 2020 – 19:01 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Koronavirus je chytřejší, než jsme mysleli. Umí se maskovat
Digitálně vytvořené buňky koronaviru. | zdroj: Profimedia

Čeští a američtí vědci nalezli odpověď na otázku, proč je koronavirus tak nakažlivý a proč se ho nedaří zastavit: Používá neuvěřitelně důmyslné maskování, kterým dokáže obelstít náš imunitní systém.

Koronavirus SARS-CoV-2 je mimořádně nakažlivý. S neuvěřitelnou rychlostí se rozšířil po celé planetě a nezastavily ho karantény, uzávěry, roušky, ani regulace založené na sociálním odstupu.

Dokazuje to také situace v Česku. Počet případů nemoci covid-19, kterou koronavirus vyvolává, je srovnatelný s jarními maximy.

Lstivý vir

Výzkumníci tuto vysokou infekčnost přičítají hrotům na povrchu viru, které mu dodávají jeho typický vzhled. Hroty mu umožňují přichytit se k lidským buňkám a infikovat je.

Virologové z floridského kampusu Scrippsova výzkumného institutu zjistili ,že genetickými mutacemi během posledních měsíců se hustota hrotů zvýšila až pětkrát. S tím také vzrostla beztak už vysoká nakažlivost viru.

Nový výzkum publikovaný v magazínu Nature však upozornil na další neobvyklou schopnost koronaviru. Vědci z Centra zdravotních věd z texaského Austinu zjistili, že virus dokáže oklamat náš imunitní systém důmyslnou kamufláží. A ke stejnému výsledku dospěli odborníci z Ústavu organické chemie a biochemie v Praze.

Operace, při které koronavirus vstupuje do lidského těla, se dá přirovnat k postupu diverzanta, který v uniformě cizí armády pronikne za její linii a provádí v ní sabotážní akce.

profimedia-0516094658 upr Kamufláž je v armádě pokládána za sofistikovanou techniku. Avšak ukazuje se, že ji zvládne i takový primitivní organismus, jakým je virus. | zdroj: (Printscreen: YouTube)

Koronaviru slouží jako cizí uniforma protein nsp16, jemuž pomáhá další protein Nsp10. Nsp16 virus používá k tomu, aby oklamal naše buňky a zatajil, že je vetřelec. Umožňuje mu modifikovat část molekul RNA, které vytvářejí jeho genetický kód. Proto nevyvolá obrannou reakci imunitního systému.

Vir se jednoduše převlékne do lidské uniformy, vypadá jako kdyby měl lidskou RNA. Bez podezření získá přístup k hostitelským buňkám, kterých se zmocní a s jejichž pomocí se potom replikuje.

"Je to kamufláž, která oklame lidské buňky. Výsledná messengerová RNA viru je našimi buňkami považována za součást vlastního kódu buňky, nikoli kód cizí," napsal ve zprávě k výzkumu texaských vědců jeho vedoucí Yogesh Gupta.

Tým z českého Ústavu organické chemie a biochemie ve své studii zveřejněné v magazínu Nature Communications podrobně rozebírá strukturu proteinů, kterými se koronavirus maskuje. Biochemici Petra Krafčíková, Jan Šilhán a Evžen Boura popisují kamufláž jako instalaci "čepičky" - maskovací struktury - na začátku RNA. 

Jak odhalit vetřelce

Zmíněné poznatky by měly pomoci vývoji léků, které našim buňkám umožní vetřelce identifikovat a zlikvidovat. Vědci z Austinu i Prahy mimo jiné odhalili místo na povrchu proteinu, na které se váže kamufláž. A na ně mohou být zacíleny inhibitory v léku, které maskování překazí.

Zatím ale koronavirus postupuje světem. Dokládají to data i infografika společnosti Roylab Stats (viz video). Do středečního večera se jím nakazilo už víc než 17 milionů lidí (to jsou ale pouze ti, o kterých se ví) a nemoc covid-19 má na kontě přes 668 tisíc mrtvých.

Studie texaských expertů byla publikována v magazínu Nature. Výzkum českých odborníků je popsán v žurnálu Nature Communications.

Nejnovější články