metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 8 °C

Pátek 19. dubna 2024. Svátek má Rostislav

Náplavky v novém stylu. Vedle barů najdete i truhlárny

  14:38
Kobky u Vltavy nabízejí vyžití pro tvořivé nadšence. Lidé si mohou vyrobit židli, křeslo či kaligrafický plakát.

Další 2 fotografie v galerii
DOK16 | foto: Metro.cz

Zhruba dvacet nově zrekonstruovaných kobek od letošního léta funguje na náplavkách podél břehů Vltavy v centru Prahy. Zatímco Rašínovo nábřeží je spíše rušnějším centrem s galeriemi, vinotékami nebo kavárnami, přes řeku, na Hořejším nábřeží, vznikly i tři tvůrčí dílny.

DOK16

Jednou z nich je i kobka DOK16, kterou si pronajímá Městská knihovna. „Půjčujeme lidem truhlářskou dílnu, kde je možné si vyrobit nebo opravit například větší kusy nábytku,“ vysvětlil deníku Metro vedoucí DOK16 Michal Jokeš a dodal, že pro členy knihovny je možnost využívat velké stroje, jako například soustruh, zdarma.

Kobky na náplavce

  • Tvůrčí prostory jsou na Hořejším nábřeží, naproti najdete spíše bary a bistra.
  • DOK16 má otevřeno každý den kromě neděle a pondělí. 
  • Dílna je otevřená každý den.
  • U jednoho stolu mají otevřeno od úterý do soboty od 17 do 23 hodin.
  • Další kobky na Hořejším nábřeží jsou dílna a prodejna Útulna u vody, Komunitní kobka a ateliér Beton klub.
  • Na Rašínově nábřeží jsou bistro LAb, Bar náplavka, bar Bajazyl, kobka Pražské paroplavební společnosti, loď (A)void Gallery a bar (A)void.
  • Více nawww.prazskenaplavky.cz.

Dalším tvůrčím prostorem na Hořejším nábřeží je Dílna. Také zde se pracuje se dřevem, ale na rozdíl od DOKu s menšími výrobky. „Jsme otevřená dílna. Návštěvníci si mohou za malý poplatek, který nám pokryje opotřebení strojů, půjčit naše nářadí a například si spravit židli,“ popisuje provozní Lada Šápová. Podle ní má kobka sloužit jako místo pro Pražany, kteří doma nemají například vrtačku a potřebují si něco zrenovovat. Dílna nabízí i šicí stroje, takže jsou zde možné i základní čalounické práce.

Jiného než dřevěného zaměření je kobka s názvem U jednoho stolu. Vévodí tu ženské práce. „Zatím fungujeme na principu předem naplánovaných workshopů. V následujících měsících se bude jednat například o kurzy kaligrafie, výroby šperků z pryskyřice nebo techniky vázání květin,“ říká vedoucí Veronika Holubovská.

Tvůrčí dílny na náplavce mezi sebou i spolupracují, takže není problém se s jedním výrobkem stavit ve více kobkách. „Třeba v DOKu si člověk zhotoví velkou židli a u nás si ji poté může vyzdobit nebo načalounit,“ vysvětluje Šápová. Právě kobky Dílna a U jednoho stolu nabízejí kromě praktických částí i bary a možnost venkovního posezení.

Dílna

Všechny zmíněné provozovny si ale chtějí zakládat zejména na workshopech, které budou vždy minimálně na měsíc dopředu vypisovat. Kurzy také podle vedoucích povedou většinou externisté a kapacita jednorázových akcí se vždy bude lišit podle náročnosti a tématu. „Třeba při těžším vyrábění tu může být maximálně osm lidí. Budeme pořádat ale také otevřený workshop, kde lidé přijdou kdykoliv během dne, něco vyrobí a vystaví si to tady u nás,“ doplňuje Jokeš z DOKu. 

Autor:

Hlavní zprávy

HBO zhorší kvalitu svým předplatitelům, „levný“ Netflix se brzy chystá k nám a je to hit

Strážce streamu
vydáno 19. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Internetová televize HBO Max, jak ji uživatelé doposud znají, zanikne ve druhé polovině května. Nová služba láká na sportovní balíček. Ceny jsou ale zatím...  celý článek

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek