Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Známá automobilka se stahuje z Evropy, Mitsubishi má pro tento krok hned několik důvodů

Ekonomika

  22:08
Praha - Japonská automobilka Mitsubishi oznámila, že se stáhne z Evropy. Nové modely SUV Outlander nebo hybridní Eclipse Cross tak na evropské trhy nedorazí, firma se nadále soustředí na oblast jihovýchodní Asie.

Mitsubishi Outlander foto: Mitsubishi

Firmu k rozhodnutí vedly finanční problémy. V prvním čtvrtletí roku 2020 firma prodělala 176,2 miliardy jenů (zhruba 37,5 miliardy korun) a podle dostupných informací firma počítá s výraznou ztrátou i po zbytek roku. Čtvrtletní tržby automobilky se oproti minulému roku propadly o zhruba 57 %.

Na vině je hlavně koronavirová krize, ovšem aliance Renault-Nissan-Mitsubishi se potýká s problémy již od skandálu okolo zatčení bývalého šéfa Carlose Ghosna v Japonsku. Dalším faktorem jsou zřejmě i přísné emisní předpisy v Evropské unii. Ta zároveň od automobilek vyžaduje co nejvyšší prodej elektromobilů, což si Mitsubishi v současnosti nemůže dovolit.

Mitsubishi 27. července zveřejnilo plán s názvem Malé, ale krásné, ve kterém zdůrazňuje zaměření na profitabilní trhy, zejména v regionu jihovýchodní Asie. Tam chce svůj tržní podíl zvýšit z 10,6 % na 11 %. Zároveň ale značka zůstane ve Spojených státech, ve kterých ale paradoxně prodává méně vozů, než v Evropě.

Německo vyšetřuje japonskou automobilku Mitsubishi kvůli podezření z manipulace s emisemi

Modely od ‚tří diamantů‘ ovšem z evropských trhů nezmizí okamžitě. Jejich prodej i servisní služby v současnosti pokračují bez omezení, a to do té doby, dokud budou splňovat emisní předpisy EU, sdělil serveru Auto.cz Marek Vodička z českého zastoupení Mitsubishi. Jak dlouho se budou prodávat dostupné modely jako SUV Eclipse Cross či zmodernizované modely Space Star a ASX, není zatím známo.

Mitsubishi je další z automobilových značek, které opouští Evropu. Dalšími jsou například firmy Chevrolet, italská Lancia či zbrankrotovaný švédský Saab.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!