Med s příchutí olova. Toxický spad z požáru katedrály Notre-Dame se našel u pařížských včel

Stovky tun olova, jež v dubnu 2019 shořelo při požáru, který téměř zničil pařížskou katedrálu Notre-Dame, vytvořily nebezpečný prach padající na parky, budovy a hřiště. Nyní vědci zjistili, že část olova si našla cestu na překvapivé místo – do medu pařížských včel, napsal zpravodajský server The New York Times.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Paříži je více než 1000 úlů. Například na střeše Pařížské mincovny s výhledem na katedrálu, kde v roce 2018 fotila agentura Reuters

V Paříži je více než 1000 úlů. Například na střeše Pařížské mincovny s výhledem na katedrálu, kde v roce 2018 fotila agentura Reuters | Foto: Benoit Tessier | Zdroj: Reuters

Podle studie, kterou tento týden zveřejnil odborný tisk, obsahovaly vzorky medu z úlů severozápadně, tedy po větru od požáru katedrály, průměrně téměř třikrát více olova než před požárem, píše The New York Times.

Macron chce zachovat podobu Notre-Dame jako před požárem. Úpravy by prodloužily termín dokončení

Číst článek

Zatímco vyšetřovatelé stále hledají zdroj požáru, který zničil 850 let starou katedrálu, a vědci, architekti a historici studují křehkou stavbu a trosky budovy, jiný výzkum se soustředil na znečištění způsobené 450 tunami olova, které oné noci shořelo.

Studie medu, kterou uskutečnily Kate Smithová a Dominique Weisová z Univerzity Britské Kolumbie, je jednou z prvních, která zkoumá vztah mezi znečištěním z požáru a jeho dopadem na obyvatele prostřednictvím produktu určeného k přímé konzumaci.

Škodlivé olovo

Zvýšená koncentrace olova v medu – průměrně 2,3 nanogramu na gram – je stále v mezích množství přijatelného pro konzumaci, uvedla Smithová. Vyšší množství přitom odpovídá geografickému rozprostření prachu, který se nad Paříží po požáru vznášel.

Francouzští včelaři vyhlížejí více medu než loni. Včelám pomohlo počasí a možná i koronavirus

Číst článek

Vědci mají stále obavy z následků znečištění po požáru Notre-Dame. Předchozí studie zjistily, že nebezpečná koncentrace olova byla po požáru na desítkách míst v Paříži včetně škol, školek, parků a denních stacionářů.

Celková dekontaminace okolí katedrály trvala čtyři měsíce. V případě pozření může olovo způsobit poškození kognitivních funkcí, především u dětí.

V městech, jako je Paříž, v posledním desetiletí výrazně stoupl chov včel a odhaduje se, že v městě nad Seinou je nyní více než 1000 úlů.

Včely se zabydlely například na střeše historické Opery Garnier, na střechách prestižních restaurací, v květinami oplývající Lucemburské zahradě a také na katedrále Notre-Dame, kde 200 000 včel žijících na střeše požár přežilo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme